Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:28, 2. 8. 2016.

| Ekonomija

U leskovačkom Domu zdravlja "otkaz" za 15 lekara

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
Dom-zdravlja-Leskovac-foto-D.M..jpg
Pojedine udaljene ambulante ostaće bez druge smene; foto: D.M.

Zbog administrativnih ograničenja Dom zdravlja u Leskovcu će do kraja godine morati da otpusti 15 lekara i 30 medicinskih sestara. Time se dovodi u pitanje rad nekih seoskih ambulanti.

Reč je o službenicima koji u toj zdravstvenoj ustanovi rade na određeno vreme, ali im ugovori ističu do kraja godine a ne mogu da budu produženi.

Neki od lekara koji će uskoro ostati bez posla lečili su i po 500 pacijenata, a njihovim odlaskom iz pojedinih ambulanti, poput one u Pečenjevcu, moraće da se ugasi druga smena.

Direktor Slaviša Božić kaže da će ti otkazi biti pogubni za funkcionisanje ove zdravstvene ustanove, ali da je reč o ograničenju iz Zakon o radu, prema kome je zabranjeno produžiti ugovor radnicima na određeno vreme preko 2 godine njihovog angažovanja.(7slika2)

Uglavnom je reč o lekarima i tehničarima koji pokrivaju seoske ambulante i njih neće imati ko da zameni. Ja godinama pokušavam da objasnim u našem resornom ministarstvu da je leskovačka opština jako razuđena i da ne mogu da upoređuju broj pacijenata na Savskom vencu sa našim pacijentima koje imamo i u Lipovici, Manojlovcu, Draškovcu ili Pečenjevcu. Upravo ti ljudi koji pokrivaju to područje ostaju bez posla, a pacijenti bez redovnih tretmana - ističe Božić.

On je kazao novinarima da je sreća što svi lekari i tehničari ne ostaju bez posla istog dana, pa će  pokušati da ih "zbrinu i prerasporede".

Ako Vlada novim Zakonom čiji je predlog dat na usvajanje to ne promeni, mi nećemo moći nikako da funkcionišemo. Jedno od rešenja je da probamo da se dogovorimo sa direktorom Opšte bolnice, ukoliko se ukaže potreba za nekom zamenom, da ih tamo prebacimo - kaže Božić.

Među lekarima koji su na listi za otpuštanje ima i onih koji su u toj zdravstvenoj ustanovi radili i punih 9 godina.

Svi koji ostaju bez posla su oni koji su bili na platnom spisku lokalne samouprave svih ovih godina. Da se problem reši bez otpuštanja lekara je od Ministarstva zdravlja tražio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, ali su u Vladi, kaže direktor Božić, ostali neumoljivi.

Ministarstvo zdravlja ih ne prepoznaje u svojoj šemi zaposlenih. Prepoznaje ih samo lokalna samouprava jer su nama i najpotrebniji, ali je tako kako je. Valjda će novi Zakon o radu da uzme u obzir i rešavanje ovog problema - nada se Božić.

Leskovački Dom zdravlja trenutno ima 170 zaposlenih. Samo u poslednje 3 godine broj radnika je smanjen za 184, a veliki broj njih prešao je da radi u leskovačku Opštu bolnicu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Oscar Pitagor

    04:18 // 3. 8. 2016.

    http://www.jutarnji.hr/vijesti/kuba-je-bolja-od-sad-a-iako-za-zdravstvo-po-covjeku-daju-20-puta-manje/1957662/

  • Bravo Juzne vesti

    22:33 // 2. 8. 2016.

    Bravo za Juzne vesti, bravo za vaseh novinara. Dragane sazreo si, stisni petlju, zagrizi jednom u zivotu i kreni sam

  • Kolega emigrant

    22:00 // 2. 8. 2016.

    Kolege, pozajmite se ako mozete, namuzite i ucite jezik i pravac zapad...ili preko okeana ako ste voljni da dobrano zagrejete stolicu. Ovako, em vas nabiju u Pecenjevac, em vas zatrpaju poslom za bednu platu, pa jos i najure. Jedan od najlepsih dana u zivotu mi je bio kada sam direktoru ustave rekao "cao, zdravo" i otisao na zapad. A on neka sa decom i vezama koje je zaposlio organizuje sluzbu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: