Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 27. 12. 2023.

| Ekonomija

U niškoj Gradskoj upravi DRI utvrdila brojne nepravilnosti u javnim nabavkama

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
gradska uprava niš
Brojne greške u tenderima; foto: JV / Vanja Keser

Da su pojedine gradske uprave Grada Niša, Skupština i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj u 2021. i 2022. godini nezakonito ugovarali radove bez javne nabavke, ali i sproveli tendere suprotno zakonu u iznosu od 2,24 milijarde dinara, kao i da su prošle godine isplaćivali socijalna davanja zaposlenima u iznosu od 43,47 miliona suprotno propisima - neke su su od nepravilnosti koje je utvrdila Državna revizorska institucija.

Direktni korisnici budžetskih sredstava Grada Niša bili su predmet kontrole Državne revizorske institucije i to samo u delu javnih nabavki i rashoda za zaposlene. U izveštaju o reviziji koji je DRI objavila, navode se brojna kršenja zakona.

Direktni korisnici budžetskih sredstava Grada Niša u 2021. i 2022. godini su preuzimali obaveze i vršili plaćanja bez sprovođenja postupka javne nabavke u iznosu od 6,05 miliona dinara, bez poštovanja dela procedura u sprovođenju postupaka javnih nabavki u iznosu od 2,22 milijarde dinara i suprotno odredbama zaključenih ugovora u iznosu od 3,62 miliona dinara - stoji u izveštaju DRI.

Objašnjavaju da su nabavljali radove bez sprovedenog postupka javne nabavke, a da nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona.

Skupština Grada Niša je u 2021. i 2022. godini zaključila ugovore bez sprovedenog postupka javne nabavke, za uslugu objavljivanja čestitki na internet portalu u ukupnom iznosu od 6,05 miliona dinara, a da nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama - navodi se u izveštaju.

A za one nabavke koje su sproveli, i to u iznosu 2,24 milijarde dinara, imali su nepravilnosti kao što su - kriterijumi za izbor određivani su suprotno načelima javnih nabavki, nejasna i neprecizna konkursna dokumentacija čime je otežana priprema ponuda, kraći rokovi za podnošenje ponuda od propisanih, nisu određeni rezervni kriterijumi za izbor ponude, ugovor je zaključen na procenjenu umesto na ponuđenu cenu.

Osim toga, iz DRI zameraju i što nisu naplaćene novčane kazne i penali za prekoračenje ugovorenih rokova za izvođenje radova. Kao primer navode tender za radove na održavaju javnog toaleta u "Čairu" gde je izvođač imao rok od 25 dana, a on je te radove završio posle 3 meseca.

Izvođač radova uveden je u posao dana 2.12.2021. godine, a radovi su završeni 14.2.2022. godine. Naručilac nije naplatio ugovorenu kaznu ili unovčio menicu za dobro izvršenje posla, ukoliko izvođač ne izvede radove u ugovorenom roku - stoji u izveštaju DRI.

Kada je reč o zaposlenima, iz DRI navode da Grad Niš masu sredstava za plate nije planirao u skladu sa propisima, kao i da je broj zaposlenih i angažovanih osoba kod Gradske uprave za društvene delatnosti veći od dozvoljenog. Naišli su i na nepravilnosti u nekim isplatama.

Isplata socijalnih davanja zaposlenima nije izvršena u skladu sa propisima i isplata naknada troškova za dolazak na posao i odlazak sa posla, izvršena je bez dokumentovanog stvarnog troška prevoza - piše DRI.

DRI je napisao i 10 preporuka odgovornim licima Grada Niša koje se tiču planiranja i sprovođenja nabavki, planiranja mase sredstava za plate, broja zaposlenih i angažovanih lica, isplate socijalnih davanja, isplate naknada troškova za zaposlene i sistema internih kontrola.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    13:52 // 28. 12. 2023.

    Epa, stranka koja je obecavala formiranje posebne antikorupcijske ustanove NIJE DOBILA VECINU NA IZBORIMA NEGO OVI STO KRADU NA SVAKOM KORAKU. Glasanje je pokazalo da "KRADJA NESME DA STANE"

  • Duple Cene , ko li je to potpisao?

    04:10 // 28. 12. 2023.

    Jadna njemu majka ko je to potpisao i sproveo, pa zar za kancelarijski materijal duplo veće Cene, kuku Lele pa zar bez leba da ostane zbog taj potpis pod stare dane da ga deca posecuju u čorku Lele Lele kukavna mu majka .

  • Mila

    19:14 // 27. 12. 2023.

    DRI ovo je još jedan vaš pucanj u prazno!
    Gde su krivične prijave i ko je odgovarao za nesvrsishodne nabavke softvera u državnim institucijama i javnim preduzećima i ogromnu pljačku naroda u javnim nabavkama?
    Odavno je DRI u službi vladajuće stranke!
    Odgovorne za javne nabavke u gradu treba procesuirati!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: