Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 16. 12. 2020.

| Ekonomija

U niškom budžetu akva-park i kanalizacija - manje para za sport, kulturu i ekologiju, više za turizam

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
budzet
Budžet Niša okrenut turizmu; foto: ilustacija/flickr - Ken Teegardin

Skoro 6 puta više novca iz budžeta Niša, u odnosu na 2020. godinu, planirano je da se u 2021. potroši za turizam. Zato su smanjenja davanja za sport, kulturu i ekologiju, a od kapitalnih projekata ove godine su planirani akva-park, EKSPO centar i fabrika za preradu otpadnih voda.

Ukupan budžet za 2021. godinu, koji je ove godine Gradsko veće usvojilo bez javne rasprave, a koji će se naći na sednici niškog parlamenta sutra, projektovan je na oko 11,8 milijardi dinara i generalno je veći i na prihodovanoj i na rashodovanoj strani od aktuelnog budžeta iz 2020.

U odnosu na plan za 2020. godinu obim je veći za 598.317.616 dinara, odnosno za 5,34% - rekla je Danijela Spasović iz Sekretarijata za finansije.

Plan tekućih prihoda je, kako je rekla, neznatno viši, dok je plan tekućih rashoda neznatno niži.

I dalje se najviše para u gradskoj kasi očekuje od raznih poreza koji plaćaju građani - oko 8,5 milijardi, a najviše novca odlazi na plate zaposlenih u javnom sektoru i nabavku dobara i usluga - oko 6 milijardi.

Ostatak novca trošiće se na potrebe građana, a kao kapitani projekti potencirani su akva-park čija je lokacija za sada nepoznata, kao i izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže.

Akva-park prva faza 490 miliona dinara, izgradnja infrastrukture u naselju “Ardija” za pripadnike snaga bezbednosti 320 miliona, završetak radova na crkvi Svetog Vasilija Ostroškog 100 miliona dinara, izgradnja i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže 250 miliona dinara - rekla je Spasović.

Među kapitalnim projektima u budžetu su i fabrika za preradu otpadnih voda, rekonstrukcija bedema Tvrđave, nastavak rekonstrukcije OŠ “Mika Antić”, “Gradovi u fokusu” - virtuelna prezentacija Niša, digitalno obeležavanje ulazaka u grad, EKSPO centar i mnogi drugi.

Ako se sagledaju planovi rashoda za ovu i narednu godinu, uočljivo je umanjenje u delu koji se odnosi na sport i to za skoro 450 miliona dinara. Smanjena su i davanja za kulturu za više od 100 miliona.

Primetno je da su pozicije koje se tiču ekologije i zaštite životne sredine, u danima kada Nišlije dišu jedan od najzagađenijih vazduha, umanjene za ukupnu sumu od 37 miliona dinara. Tako je ovim budžetom za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije planirano svega 14 miliona dinara.

Taj novac se prelio na komunalne delatnosti, saobraćaj i infrastrukturu i predškolsko obrazovanje - stavke koje su uvećane ovogodišnjim planom, a najviše na turizam gde je cifra šestostruko veća nego 2020.

turizam budzet Budžet za turizam 2021. (levo) i budžet za turizam 2020. (desno)

To je donekle možda i logično s obzirom da je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski po obrazovanju geograf i master turizmolog, a uvećanje ove pozicije posebno je obradovalo resornu većnicu Adrianu Anastasov koja kaže da će predlog budžeta podržati sa zadovoljstvom.

Mislim da su resori za koje sam ja zadužena, kutura i turizam, na pravi način sagledani. I kroz program razvoja turizam u okviru KLER-a takođe postoje projekti koji su vezani za turizam, odnosno za pormociju našeg grada i ja mislim da opravdavmo naše ciljeve da je razvoj turizma, ujedno i kulture i stvaranje kulturnog identitea grada jedan od naših prioritetnih ciljeva u narednim godinama - rekla je Anastasov.

Podsetimo, budžet je usvojen bez javne rasprave i prisustva gradonačelnice na sednici Veća, a zbog toga su negodovali opozicioni odbornici iz grupe “Niš, moj grad”.

Oni su zato pozvali Nišlije da predloge šalju njima, kada već gradska vlast nije htela da ih čuje, a odbornik Miodrag Stanković rekao je da će predati više od 30 amandmana sa predlozima građana.

Sednica niške Skupštine na kojoj bi ovaj važan dokument trebalo da bde usvojen, zakazana je za 17. decembar.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    23:34 // 16. 12. 2020.

    Leeeleeee! Liiiii! Akva-park! Super, be! Taman da imam de da se zaperEm letos posle koronu! :D Cu glasujem opet za ovija Napredni! :D (cim se vrnem od motanje na kablovi)

  • Smuk

    14:37 // 16. 12. 2020.

    Aqua park,fontane...u mom kraju kažu : "Zaludan pop - jarići krsti","Budalu nema kakvo da učiš-ona si sve znaje",etc... Sve ove nebuloze,predvidjene "gradskim tzv. budžetom", preusmeriti za kupovinu lekova potrebnih za lečenje obolelih od virusa kao i za kupovinu zaštitnih sredstava za zdravstvene radnike,koji rade pod neljudskim uslovima i vode brigu o obolelima! Nema pameti u Nišu ! Niti će biti

  • BATA

    13:08 // 16. 12. 2020.

    Ko o cemu baba o ustipcima pa i ova nova-stara vlast o akva parku.Ko BG o metrou.Oni tamo prodavali karte za voznju pa isli autobusom po nekakvoj trasi.Ovi nasi bi isto mogli ali da vode pored Nisave a da zamisljamo akva park.To je deplasirana investicija.Svi to imaju.Izgradite rolokoster.
    Turizam je u cabru,maske i vakcine kolo vode,bas ce neko dolaziti a da mora da se testira ili vakcinise.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: