Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 16. 8. 2021.

| Ekonomija

U toku berba šljive "stenlej" u Toplici, otkupna cena duplo veća od prošlogodišnje

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
šljive
Počela berba šljive sorte "stenlej"; Foto: Lj. M.

Na površini od oko 2.500 hektara na teritoriji Prokuplja u toku je berba šljive sorte "stenlej", a za razliku od prethodnih godina otkupnom cenom od 40 dinara za kilogram proizvođači su zadovoljni. Otkupljivači kažu da je potražnja velika, a poljoprivredni stručnjaci tvrde da je kvalitet najbolji u poslednjih desetak godina.

Iako tvrde da tržište diktira cenu, otkupljivači kažu da je potražnja za šljivom na domaćem i inostranom tržištu za sada iznad svih očekivanja i da je nema u hladnjačama.

Ipak, jako nevreme i grad koje je pre oko mesec dana zahvatilo deo teritorije Prokuplja, Blaca i Žitorađe, prepolovio je rod ovog voća, na pojedinim mestima u Blacu grad je uništio gotovo 100 odsto ovog voća, a ukupna procenjena šteta je oko 800 miliona dinara.

Kod nas nije bilo ozbiljnijih elementarnih nepogoda koji bi oštetili voćnjake kao u pojedinim delovima Topličkog okruga, a šljiva je nikada krupnija i slađa. Trenutna cena od oko 40 dinara ove godine će zadovoljiti troškove proizvodnje, ali je rod nešto manji od očekivanog. Nadamo se samo da ovo nije izuzetak i da će i narednih godina cena pratiti troškove proizvodnje i omogućiti nam da nešto i zaradimo. Smatramo da je prošlo vreme kada smo ostavljani na milost i nemilost nekoliko lokalnih otkupljivača koji svake godine diktiraju cenu i daju nam koliko hoće i misle da treba - kaže voćar iz prokupačkog sela Babin Potok gde je berba u punom jeku.

Kaže da za razliku od višanja i drugih voćarskih kultura, vlasnici šljivika u Toplici imaju manje briga jer ukoliko im ne odgovara cena i ne uspeju da prodaju, deo roda završi u kazanima za rakiju koja uvek ima tržište i nađe put do kupaca.

Inače, prošle godine cena šljive za kilogram bila je oko 20 dinara, a pored niske cene proizvođači su muku mučili i sa neredovnim otkupom, što za razliku od većine prethodnih ove godine nije slučaj.

Krajem jula na teritoriji Prokuplja počela je berba ranih sorti šljiva "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike", po ceni od 25 koja je kasnije porasla i na 35 dinara za kilogram.

Na teritoriji Prokuplja gotovo 70 % stanovništva se bavi poljoprivredom, a posebno su rasprostranjene voćarske kulture, poput oblačinske višnje i šljive, a u proseku se godišnje otkupi više od 2.560 vagona šljive sorte "stenlej". Procena stručnjaka je da je prosečan rod šljive ove godine oko 10 tona po hektaru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad

    21:45 // 4. 9. 2021.

    Pisite da je stao otkup mafija na delu

  • triwun

    16:55 // 16. 8. 2021.

    Moraću što pre u berbu , dok mi nisu pokrali ovo malo što je rodilo ! Prošle godine sa otkupnom cenom od 15d nije bilo krađe . Ili malo rodi ili te pokradu pa ispada finansijski isto ,džabe rabota !

  • miki

    13:58 // 16. 8. 2021.

    Napokon.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: