Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:27, 5. 11. 2013.

| Ekonomija

U toku je početna faza izmeštanja niške pruge

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
pruga-u-centru-*rts.rs*.jpg
Da li pruga ostaje u centru Niša?, foto: rts.rs

3. septembra napravljeni su prvi konkretni koraci sa projektom izmeštanja pruge iz centra Niša. Dokumentacija koju trenutno priprema Delegacija EU u Srbiji trebalo bi da bude gotova do marta 2015. godine.

U Delegaciji Evropske unije u Srbiji Južnim vestima je rečeno da se zadaci iz potpisanog protokola obavljaju prema planu i da “Železnice Srbije”, i pored ranijih izjava direktora ovog preduzeća da oni nisu za izmeštanje, aktivno učestvuju u realizaciji projekta.

- Početna faza implementacije započeta je 3. septembra 2013. godine i “Železnice Srbije” kao jedan od korisnika sa nama sarađuju i izvršavaju svoje obaveze i zaduženja prema očekivanjima - kažu u Delegaciji EU.

obilaznica Plan novog železničkog čvora sa obilaznicomPočetna faza se, tvrde u Delegaciji, obavlja bez problema, a konsultant “Sudop Praha”, konzorcijum iz Brna, trenutno radi studiju izvodljivosti.

- Ako se projekat koji finansira Evropska unija odvija prema planu, konsultantska kuća će dokumentaciju pripremiti do marta 2015. godine. Ministarstvo saobraćaja, “Železnice Srbije” i Grad Niš će tada imati potpunu i neophodnu dokumentaciju za izmeštanje pruge - poručuju iz Delegacije EU.

Kako je Južnim vestima pojašnjeno, zadatak Evropske unije, prema potpisanom protokolu, je izrada studije izvodljivosti i pripremanje dokumentacije.

Kada to bude gotovo, ostali potpisnici protokola moći će da konkurišu kod Svetskih finansijskih institucija za sredstva koja će biti neophodna za izmeštanje pruge.

Nakon sklapanja ugovora o finansiranju sledi raspisivanje tendera i radovi mogu da krenu.

potpisnici Ovako je bilo u decembru 2012. godine (Perišić, Mrkonjić i Dežer)Podsetimo, protokol o izmeštanju pruge potpisan je krajem decembra 2012. godine od strane tadašnjeg ambasadora EU u Srbiji Vensana Dežera, bivšeg ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića i gradonačelnika Niša Zorana Perišića.

Iako je u njemu sve jasno definisano, direktor “Železnica Srbije” Dragoljub SImonović pre nešto više od mesec dana rekao je da pruga, ipak treba da ostane u centru Niša. Reakcija gradonačelnika Perišića je izostala, jer “Grad ne želi da ulazi u sukob”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hedonist

    08:09 // 7. 11. 2013.

    ide MILE palilulskom prugom...

  • Brcha

    21:53 // 6. 11. 2013.

    Pricao sam dedi kad su prvi put poceli da pominju izmestanje pruge i kako nasa njiva mora da se proda drzavi, a on "Da, da, dobro su krenuli, obecase nam sedamdeset-neke da ce biti to izmestanje"...

  • Dragan

    13:04 // 6. 11. 2013.

    Grad "ne želi da ulazi u sukob..." ali zato ako treba da se "postavi" neko gradonačelnikov na (čak i neodgovarajuće) mesto.. da vidite kako "lete pisma" prema Beogradu...Podlo i licemerno...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: