Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 15. 10. 2018.

| Ekonomija

UPSS: Nekoliko građana tužilo nišku "Toplanu" tražeći nadoknadu štete

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
radijator
Kolika je šteta zbog toga što su građani plaćali ono što nije trebalo da im padne na teret? Foto: arhiva JV

Zbog toga što je Gradska toplana dve sezone pogrešno naplaćivala grejanje, što je utvrdio i državni revizor, prema rečima Saše Kostića, predsednika Udruženog pokreta slobodnih stanara, petoro korisnika je protiv ovog preduzeća podnelo tužbe Osnovnom niškom sudu. Oni traže da im se nadoknadi šteta koju im je Toplana nanela.

Kako su građani Niša, kroz fiksni deo računa, plaćali nezakonito uvećane plate, tople obroke, jubilarne nagrade i ostale nadoknade zaposlenima u Toplani, kao i još neke stavke kroz varijabilni deo, nekoliko njih, uz pomoć UPSS-a, potražilo je pravdu na sudu. Kostić kaže da će na osnovu sudskog epiloga u njihovim slučajevima, usmeriti i ostale korisnike daljinskog grejanja na ovakav korak. Toplana dimnjak Građani na sudu traže da budu adekvatno obeštećeni; Foto: JV/V. Milić

Mi smo pokrenuli u ime tih građana sudski proces. Nakon toga, ako budu, a nadamo se da će biti presude u korist građana, da i ostali zainteresovani pokrenu samoinicijativno. Mi smo obezbedili za ovih prvih pet, a za nadalje videćemo - rekao je Kostić.

Na sudu, dodaje, oni taže nadoknadu štete upravo zbog nezakonito visokih računa, jer su plaćali i one stavke koje nije trebalo da im budu na teretu, a što je u svom izveštaju utvrdio i DRI.

Na veštacima i na sudu je da proceni kolika je to šteta i koliko treba da se vrati sugrađanima našim - dodaje Kostić.


Kolika je zapravo šteta?

DRI u svom izveštaju nije naveo za koju sumu je Toplana oštetila svoje korisnike, ali je preporučio korigovanje cene za sledeću sezonu. Stanari tvrde, da su prema njihovim analizama, građani oštećeni za čak milijardu dinara.

S druge strane iz Toplane su, određujući takozvanu nultu cenu grejanja za početak ove sezone, napravili korekciju od skoro 69 miliona dinara, koja je, kako kaže direktor Predrag Milačić, u korist građana.

Korekcioni element od 69 miliona dinara je u korist građana i za toliko je snižena izračunata maksimalna visina prihoda, pa je snižena i cena, a ne povećana cena - napisao je Milačić.

Stanari napominju da je Toplana poslednjih godina imala dobit, iako ne bi trebalo da je ima, a i ukoliko se pojavi, trebalo bi da koriguje cene, odnosno da ih smanji. Milosav Jukić iz UPSS-a tvrdi da je dobit Toplane bila 500 miliona dinara za poslednje tri godine, a da ovo nikako nije uticalo na pojeftinjenje grejanja.

Za tri godine je ta dobit skoro 500 miliona. Oni to nisu uradili, oni su prikazali neke korekcione elemente od 68 miliona. Napisali su da su time pokrili sve nepravilnosti koje je DRI našao za poslednje tri godine. Što nije istinito, jer samo u dobiti imaju 500 miliona, a imate rashode koji su ostvareni suprotno nekom pravnom aktu - objašnjava Jukić.


Milačić: Dobit "Toplane" pokrivala ranije gubitke

Direktor Toplane potvrđuje da je bilo dobiti u poslovanju, ali da su time u poslednje dve godine pokrivani gubici koje je preduzeće imalo od ranije. Međutim, ističe i da dobit ili gubitak preduzeća nemaju veze sa kalkulacijom cene grejanja, koja je ove sezone 21,18 dinara po kvadratu i 5,40 dinara po kilovatu.

Još uvek kumulativno imamo iskazan poslovni gubitak, koji će nadamo se nakon ove kalendarske godine biti pokriven u celosti. Od tog trenutka nadalje, za svaku iskazanu dobit ćemo da se dogovaramo sa osnivačem da li će biti uplaćivana u budžet, ili će se za neku drugu konkretnu namenu koristiti - rekao je Milačić.

Inače, u odzivnom izveštaju DRI iz Toplane su napisali da su "kalkulacija fiksne i varijabilne tarife za grejnu sezonu 2017/2018 u potpunosti u skladu sa Uredbom o utvrđivanju metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom".

Primenjen je retroaktivni korekcioni element od grejne sezone 2015/16 naovamo. I sve ostalo je urađeno u skladu sa izveštajem DRI - rekao je direktor Toplane.

Podsetimo, DRI je u izveštaju za 2016. godinu utvrdio da je Gradska toplana u fiksni, ali i u varijabilni deo prethodne dve sezone uključivala troškove koje nije trebalo da plaćaju korisnici. Problem je sada, dodaje Jukić iz Udruženja stanara, što građanima nije nadoknađena šteta.

Kad je DRI izašao s nalazom, izmenili su neke nepravilnosti za ubuduće, ali šteta koja je nastala do tada nije nadoknađena. To su dve stvari. Oni to odbijaju da nadoknade - kaže Jukić.

Inače, stanari su kazali da, ako se iz fiksnog dela izbace sve, po njima nepotrebne stavke, ovaj deo računa ne bi trebalo da bude više od 20 dinara po kvadratu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ladovina

    01:42 // 27. 10. 2018.

    Sta pet treba da tuzi pet hiljada, kao za svajcarce a ne da radi ko sta hoce i da dere ovaj narod, a plate im lepe a grejanje nikakvo u pojedinim delovima katastrofalno bolje da placamo hladjenje ono je bolje.

  • Pera

    18:52 // 15. 10. 2018.

    15.10.2018. god. NEMA GREJANJA. Za šta ja plaćam bre vas neradnike iz Toplane?

  • Lav

    12:46 // 15. 10. 2018.

    Za hrabre i tigrovi su ovce.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: