Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:48, 22. 12. 2020.

| Ekonomija

Umanjen budžet i u Dimitrovgradu, bez novca za kapitalne investicije

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
dimitrovgrad
Manju budžet; foto: Lj. F.

Nešto preko 20 miliona manje u odnosu na aktuelnu godinu planiran je budžet Opštine Dimitrovgrad za 2021. godinu koji su usvojili odbornici lokalne Skupštine i on iznosi 779.363.000 dinara. Predsednik Opštine Vladica Dimitrov rekao je da je bilo teško isplanirati budžet zbog aktuelne epidemije virusa čije se posledice osećaju, ali i tek očekuju, te da je održanje likvidnosti budžeta primaran zadatak. Novca za kapitalne investicije, kaže, neće biti.

Tekuća godina biće završena u pozitivnom saldu, a naredna godina je nepoznanica, složili su se predsenik Opštine Vladica Dimitrov i njegov zamenik Zoran Gerov, obrazlažući budžet za narednu godinu.

Jako je komplikovano definisati i prihodnu i rashodnu stranu, kaže Dimitrov, i dodaje da je očuvanje radnih mesta jedan od glavnih zadataka.

Ne možemo mnogo da se žalimo, godinu završavamo u pozitivnom saldu, ali subjekti koji su dominantni u gradu, ugostiteljski sektor, je trpeo strahovite gubitke, verovatno će trpeti i u narednoj godinu, pre svega zbog turista iz Bugarske. Očekivati je da dobar deo zaposlenih ostane bez posla, neki su već ostali, a obnova u tom sektoru se u najidealnijem slučaju očekuje od leta - kaže Dimitrov.

Hotela, kafića i restorana, za malu opštinu kao što je Dimitrovgrad, ima dosta, ali blizina granice i turisti iz susedne Bugarske je ono na šta oni računaju. Ipak, zbog epidemiološke situacije i u Srbiji i Bugarskoj, ovaj sektor je imao poprilične gubitke.

Prihodi će sigurno biti manji, a održanje likvidnosti budžeta je primarno. Malo novca ostaje za kapitalne investicije - kaže Dimitrov.

Najveći prihod u budžetu Opštine svake godine ide od naplate komunalne usluge na graničnom prelazu - od naplate parking prostora kamionima koji prelaze granicu, a kako je smanjen tranzit kroz Srbiju, smanjena je i naplata te takse.

Ipak, novca u budžetu biće za neke od investicija i subvencije.

Za subvenciju u poljoprivredi 8 miliona dinara, 15 miliona za završetak sokaka u prigradskim naseljima, za turizam 3 miliona i izradu strategije o razvoju turizma, za kanalizacionu mrežu u Lukavici 6 miliona, za jedan deo priključaka na kanalizacioni kolektor. Obezbeđen je novac za energetsku efikasnost zgrada, sredstva za subvenciju krovova, vrata, a sada i fasada. Izdvojena su sredstva za projektna planiranja, 24 miliona, subvencije u privredi 9,5 miliona, u sportu 28,5 miliona, za javno informisanje 12,5 miliona dinara, za NVO sektor 5,8 miliona, za mlade 10 miliona, zamena javne rasvete 1. deo investicije 18 miliona dinara - nabraja Dimitrov.

Da je teško bilo planirati budžet zbog pandemije korona virusa, kaže i zamenik predsedika Opštine Zoran Gerov. Dodaje da ako se ovakva situacija nastavi, sve kulturne i sportske manifestacije i javna dešavanja biće odložene ili realizovane u skladu sa naredbama i preporukama Kriznog štaba.

Nisam siguran da je u poslednjih godina bilo teže projektovati budžet. Neke privredne aktivnosti su zaustavljene, pa su mnogi prihodi smanjeni ili se ne mogu realizovati. Teško je pokriti sve ono što je bilo planirano, a tek planirati šta će biti naredne godine. Teško je planirati manifestacije. Porez na zarade je na udaru iz raznih, poznatih razloga. Prihod sa graničnog prelaza je trpeo značajno smanjenje, zbog vanrednog stanja - kaže Gerov.

Dodaje i da prihod sa prelaza ni danas nije na onom nivou kako je bilo ranije, a najverovatnije će, kaže, biti pada u tranzitu i naredne godine, što će takođe uticati na finansije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: