Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:33, 23. 10. 2018.

| Ekonomija

Umesto da smanji nezakonito uvećane plate, “Gorica” tužila inspekciju

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
pare
Ne zna se da li su i koliko para viška vratili u budžet; ilustracija; foto: A. Kostić

Iako je niškom Javno-komunalnom preduzeću Gorica još pre godinu dana naloženo da smanji nezakonito povećane plate i višak para koje su, kako kažu u Budžetskoj inspekciji, isplaćivane onima na rukovodećim položajima vrati u budžet Niša, u ovoj inspekciji tvrde da je niško pogrebno preduzeće samo delimično korigovalo zarade, ali više detalja ne iznose, jer ih je Gorica tužila i sudski spor je u toku.

Rukovodstvo ovog “preduzeća gubitaša” je u godini kada su im druga javna preduzeća pozajmljivala milione, a radnici štrajkovali, jer nisu primali platu, kako je utvrdila Budžetska inspekcija, mesecima isplaćivalo sebi i po 20.000 dinara veću platu.

Iako bivši direktor Igor Novaković tvrdi da je takvo stanje zatekao i da su veće plate isplaćivane svima, a ne samo rukovodstvu, još prošlog oktobra je Inspekcija naložila da plate vrate na staro, kao i da višak koji su isplaćivali vrate u gradski budžet.

Međutim, kako kaže Slavica Vuksanović iz Budžetske inspekcije, nakon ponovnog nadzora Gorice utvrđeno je da su oni to samo delimično uradili.

Posle svih preduzetih pravnih mera u vezi utvrđenih nepravilnosti u isplati zarada u JKP Gorica (naloga mera, rešenja) kojima je nalagano od strane Budžetske inspekcije da se zarade vrate na nivo od momenta stupanja na snagu Zakona o privremenom uređenju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih ostalih primanja kod korisnika javnih sredstava („Sl.glasnik RS“ br.116/14 od 28.10.2014.) nadležni organ je delimično korigovao zarade u delu smanjenja koeficijenata, ali nije do nivoa mase koja je bila u momentu stupanja na snagu navedenog Zakona - pojašnjavaju u Budžetskoj inspekciji.

Masa koju koriste za plate je, dodaje, veća nego što je bila kada je Zakon stupio na snagu, odnosno i dalje isplaćuju više nego što bi trebalo. To je zato što su povećali iznos isplate toplog obroka koji ulazi u masu za plate, koji se uklapa sa odbijenim iznosom na ime više isplaćenih zarada, pojašnjava, a tako obračunavaju plate od marta ove godine.

Međutim, nepoznato je da li je Gorica i koliko para koje je protivzakonito isplaćivala vratila u gradski budžet, jer je u toku sudski spor.

JKP Gorica je pokrenula postupak pred nadležnim sudom na rešenje Budžetske inspekcije kojim je naloženo vraćanje više isplaćenih zarada koji je još u toku. Nepravilnosti vezane za isplatu zarada preuzelo je Više javno tužilaštvo u Nišu kome je dostavljena celokupna dokumentacija - dodaju u Budžetskoj inspekciji.

Inače, u Budžetskoj inspekciji ističu da su protiv ovog pogrebnog preduzeća podneli prekršajne prijave za druge nepravilnosti koje su utvrdili prilikom kontrole, a najčešće su kršili Zakon o javnim nabavkama i nisu sprovodili tendere.

Podsetimo, više od 10 meseci su rukovodioci protivzakonito sebi isplaćivali i po 20.000 dinara veće plate, iako ih je Budžetska inspekcija upozorila da to ne čine i da vrate višak para koji su isplatili. Bivši direktor Gorice Igor Novaković je još pre 6 meseci tvrdio da on nije povećao plate i da će da ih smanji, ali je nedavno upravo zbog toga što su bez odobrenja Grada nezakonito uvećane plate pojedinim radnicima predložena je njegova smena sa direktorske funkcije.

Zvanično je razrešen sa funkcije na nekoj od poslednjih sednica Skupštine grada, kako tvrdi Novaković, zato što mu je istekao mandat.

*Tekst je naknadno izmenjen nakon dodatnih komentara bivšeg direktora Igora Novakovića.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    08:09 // 26. 10. 2018.

    Zamajavanje ,da se dobije na vremenu!

  • Pera

    10:11 // 24. 10. 2018.

    Napad je najjbolja odrbrana. Goli otok je bio hotel u odnosu na kakvo mesto ovi kalemari iz grada treba da idu na prinudni rad.

  • Reno laguna

    18:07 // 23. 10. 2018.

    Pa dizu plate SPS ovci. Rade sa gubitkom pokradena firma a dizu plate. Isti slucaj sa Apotekom Nis.Dubijoza svakog meseca po 4 milijona. Suse !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: