Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 26. 12. 2016.

| Ekonomija

Umesto plata, još jedna socijalna pomoć za radnike propalih niških firmi

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Radnci protestuju ispred Gradske kuće
Radnici nezadovoljni jednokratnom pomoći; Foto: arhiva JV

I ove godine radnici bivših društvenih firmi iz Niša dobijaju samo socijalnu pomoć, a najavljenog rešenja o isplati zarada koje im država duguje već godinama, i dalje nema. 

Iako je bilo najavljeno da će do kraja godine početi isplata radnika kojima država duguje plate, oni ponovo dobijaju jednokratnu pomoć koja ovog puta iznosi 21.300 dinara, kolika je i minimalna plata u Srbiji. 

U saopštenju Grada stoji da je “na ovaj način ispoštovano obećanje premijera Srbije Aleksandra Vučića da će se do početka Nove godine početi sa isplatom zaostalih dugovanja prema radnicima” kao i da je ovo “veliki iskorak jer u prethodnim godinama radnicima koji dolaze na proteste svakog petka od 2009. godine niko nije dao rok za početak isplate”.

Ipak, gradski većnik Mihajlo Zdravković kaže da i dalje nije pronađeno rešenje za dugogodišnji problem radnika u Nišu i da socijalna pomoć nije deo zarada koje im duguju. 

Novac će biti isplaćen iz budžeta Grada, uz pomoć Republike, kao i prošli put - kazao je Zdravković. 

Isplata je počela na šalterima Poštanskih štedionica, a oni koji još nisu podneli dokumentaciju Centru za socijalni rad mogu to da učine do 6. januara pa će novac moći da preuzmu posle praznika, od 9. januara. 

Podsetimo da su radnici dobili jednokratnu pomoć od 10.000 dinara u aprilu, a radna grupa iz ministarstava rada, finansija i privrede bila je u Nišu krajem oktobra, kada su počeli da prave nove spiskove neisplaćenih radnika. 


"Minimalcem država kupuje vreme"

Radnici propalih firmi nisu zadovoljni minimalcem koji će im biti isplaćen pred praznike, već traže svoje plate za koje se godinama bore. Radiša Spasić "Jednokratna pomoć je kupovina vremena" Foto: arhiva JV

Ovo je kupovina vremena. Da se Niš smiri, jer mi jedini se okupljamo i da se ostali ne organizuju. Mi tražimo zarade, a ne pomoć - kaže Radiša Spasić, jedan od radnika. 

Prema rečima Žarka Đorđevića, jednog od radnika koji čekaju novac, u Nišu ima 69 preduzeća i 4.300 radnika kojima država duguje. 

Pojedinima dugovanja dosežu i do nekoliko miliona dinara, a Zoran Nešić bivši radnik MIN-a prošle zime je danima štrajkovao glađu zahtevajući da mu država isplati oko 6,5 miliona duga, koliko je iznosio u tom trenutku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • LosMi

    08:54 // 27. 12. 2016.

    Kakva sarada gospode boze. Ne znam uopste da li im iko vise ista veruje? Nema vecih manipulatora od niskih politicara!

  • Овца за шишање

    07:41 // 27. 12. 2016.

    Ће ви да Пинокио по пет иљаде пред избори, ви ће си га гласате, и - сви задовољни!

  • Blackburn

    21:15 // 26. 12. 2016.

    Kad bi od 4300 dusa ,izaslo na protest 13,kad bi se protest uozbiljio i krenulo se ka Beogradu,druga bi pesma bila!Ovako,njih 50tak redovno izlazi,ova ostala,ogromna,vecina sedi kuci i ceka da im manjina zavrsi posao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: