Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:39, 19. 11. 2018.

| Ekonomija

Uprkos problemima, Mihajlovićeva najavila završetak Koridora 10 do kraja godine

Autor:V. MilićIzvor:RTS, Južne vesti
Zorana Mihajlovic
Mihajlovićeva istakla da je važno i da auto-put bude bezbedan; foto: Vanja Keser

Da će auto-put čija se izgradnja planira više decenija biti završen do kraja 2018. godine još jednom uverava ministarka saobraćaja i građevinarstva Zorana Mihajlović. Uprkos tome što i dalje građani Srbije nemaju imena i prezimena odgovornih za poslednje rušenje potpornog zida u Grdelici, koje je napravilo višemilionsku štetu, Mihajlovićeva kaže da je zapravo najvažnije da je taj problem prevaziđen.

Od sredine avgusta, kada je potporna konstrukcija duga 700 m obrušila zbog klizišta, iz Ministarstva i Koridora Srbije se čuju navodi da se u Grdeličkoj klisuri radi danonoćno. Pod reflektorima, baš kao i na deonici Ub - Lajkovac, rade građevinci na južnom kraku Koridora 10, kroz Grdeličku klisuru, rekla je Mihajlovićeva u dnevniku RTS-a. I dalje je pri stavu da će se auto-put, za čiji su se završetak godinama grešile prognoze, izgraditi do kraja ove godine.

Koridor 10 do juga, da, mi ćemo automobilima sigurno proći do kraja godine. Grdelička klisura se već završava, naravno i normalno je da u određenim delovima Koridora sada kad se to završava postoje određeni problemi, ali su prevaziđeni svi problemi i moram da kažem da se tamo kao i na Ub-Lajkovcu radi dan i noć, pod reflektorima i verujem da mi sve to stižemo do kraja - rekla je Mihajlovićeva.

Pitanje koje i dalje muči i javnost, a sudeći po navodima zvaničnika i Vladu Srbije - ko je kriv za pad potpore u Grdeličkoj klisuri, još nema konkretan odgovor. Iako se nakon klizišta čulo da je projekat menjan čak 11 puta pri čemu nisu poštovane zakonske procedure, te je Ministarstvo podnelo prijave inženjerskoj komori sa zahtevom da 16 inženjera ostane bez licenci, iz Suda časti ove ustanove kazali su da se i dalje odlučuje o tome da li su imenovani zaista krivi. Srušen zid Koridor 10 Grdelica Potporna konstukcija se obrušavala dva dana; Foto: čitalac

Mihajlovićeva i sada na javnom servisu govori da će nadležni utvrditi čija je odgovornost, i naglašava da je zapravo najvažnije da je taj problem prevaziđen, kao što je to potvrdio i direktor Koridora Srbije Zoran Babić početkom meseca govoreći da nema novih pomeranja zemlje u Grdeličkoj klisuri, te da se završava izgradnja galerija koja će držati brdo.

Postoje razlozi starih projekata i tako dalje, zašto je do toga došlo. Nisu to neobične stvari da se tako nešto dešava na takvim gradilištima samo smo mi jedna otvorena Vlada i Ministarstvo, mi smo sve pokazali i rekli - evo desio nam se problem, ali smo mi problem već sad rešili. To je ono, u stvari, što je najvažnije. Svaka druga vrsta propusta, opet postoje institucije, Ministarstvo je reagovalo, koje će u tom smislu doneti svoje odluke - rekla je Mihajlovićeva za RTS.

U kraku ka Dimitrovgradu i dalje za saobraćaj nije puštena relacija od Bancareva do Crvene reke, dok su pojedine deonice Crvena reka - Staničenje i Pirot - Dimitrovgrad već potpuno završeni i prohodni. U junu je Mihajlovićeva najavila da će i istočni krak biti gotov do kraja 2018.

Podsetimo, stručnjaci su ocenili da radovi na Koridoru 10 kasne zbog loše pripreme radova i projektne dokumentacije, nerealnih obećanja datih iz političkih razloga, ali i zbog nepostojanja domaće građevinske operative koja bi taj zadatak obavila na najadekvatniji način.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gari

    23:12 // 19. 11. 2018.

    Malo je bandera, malo...

  • пензионер МАРК

    22:17 // 19. 11. 2018.

    Да, да! Биће гаће само незнам кад ће!

  • slavko

    18:14 // 19. 11. 2018.

    Kad na vrbi rodi grozdje!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: