Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:37, 8. 5. 2017.

| Ekonomija

Usavršavanje u evropskim kompanijama za mlade preduzetnike

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
preduzetnik
Razmena iskustva sa kolegama iz Evrope; foto: JV arhiva

Šansu da kroz program “Erazmus za mlade preduzetnike” provede od jednog meseca do pola godine u nekoj kompaniji u jednoj od zemalja EU i stekne veštine za uspešno vođenje biznisa nije u protekle 4 godine iskoristio nijedan mladi privrednik sa juga Srbije.

Nema podataka da li je razlog za to loša informisanost ili jednostavno mladi biznismeni nisu prošli fazu selekcije, ali koordinator ovog programa za Srbiju Vladimir Nikić iz Poslovnog inkubatora Novi Sad kaže da oni koji žele još uvek mogu da probaju da učestvuju u ovoj razmeni.

erazmus plakat Prilika za učenje, ali i buduću saradnju; foto: plakat (erasmus-entrepreneurs.eu)Projekat funkcioniše tako što se mladi privrednici i domaćini prijavljuju preko elektronske platforme erasmus-entrepreneurs.eu i sami se povezuju i dogovaraju o daljoj saradnji.

Glavni cilj programa je da mladi preduzetnici ili oni koji tek žele da pokrenu svoj biznis dobiju potrebna znanja i veštine za uspešno vođenje svoje firme u nekoj od kompanija u inostranstvu. S druge strane, domaćin preduzetnik  može računati na pomoć posvećenog mladog preduzetnika, koji svojim idejama i entuzijazmom može pomoći u razvoju preduzeća – objašnjava Nikić.

Privrednik u određenoj zemlji može provesti od jednog do šest meseci, s tim što se razmena može i prekidati nekoliko puta ukoliko za tim ima potrebe. U vreme usavršavanja preduzetnici mogu računati i na finansijsku podršku.

Boravak moze biti u bilo kojoj zemlji Evropske unije i one koja je učesnik u COSME programu. To mogu biti i Albanija, Austrija, Belgija, Velika Britanija, Norveška, Španija, ali i manje države poput Malte, Linhenštajna, Luksemburga i Kipra – kaže Nikić.


Prijava u nekoliko koraka

cv Važan je CV, kao i biznis plan; foto; ilustracija; flickr.com/Yoel Ben-AvrahamKako bi mladi preduzetnici mogli da iz prve ruke vide kako se u određenoj oblasti privrede radi u nekoj od zemalja EU, kakvo je njihovo zakonodavstvo i koji su sve načini da se uđe na to tržište, potrebno je da se prvo registruju na zajedničkoj platformi.

Osim osnovnih podataka i navođenja razloga uključivanja u program i očekivanja, potrebno je da predaju CV, navedu jezike koji govore, zemlje u koje žele da idu… Pored ovoga, mladi preduzetnici treba da napišu i biznis plan na engleskom jeziku – kaže Nikić.

Nakon toga drugi korak je da mladi preduzetnik pronađe odgovarajućeg domaćina, odnosno onu kompaniju koja se bavi istim ili sličnim poslom. Važno je i izabrati zemlju koja je vodeća u odgovarajućoj oblasti privrede.

Domaćin može da se pronađe preko elektronske platforme, gde trenutno postoji preko 2.000 aktivnih profila domaćina, iz svih mogućih sektora. Ukoliko se domaćin ne pronađe na ovaj način, moguće je kontaktirati kompaniju mejlom ili telefonom nakon čega se ponovo povezivanje završi preko platforme – napominje Vladimir Nikić.

Ističe da pravo da se prijave za učešće u ovoj razmeni imaju vlasnici kompanija mlađih od tri godine ili nezaposlena lica, kao i vlasnici firmi koje postoje duže od tri godine, a koje žele da budu u ulozi preduzetnika domaćina.


Bez klasične selekcije i roka za prijavu

Kako objašnjava Vladimir Nikić iz Poslovnog inkubatora Novi Sad, koji je kontakt centar ovog programa za Srbiju, ne postoji klasičan način selekcije prijavljenih preduzetnika.

To znači da svi učesnici čiji profili ispunjavaju kriterijume po pitanju kvaliteta, naročito motivacije, CV-ja i biznis plana, nakon što pronađu kompaniju koja želi da ih ugosti, mogu da započnu sa razmenom – kaže on.

Ističe i da rok za prijavljivanje ne postoji, ali da je tu budžetsko ograničenje.

Programski ciklus traje do 31. januara 2019. To,  međutim, ne znači da će neograničeni broj mladih preduzetnika moći da boravi na usavršavanju. Budžetom projekta je određen iznos koji moze biti utrošen na razmenu, te će nove razmene moci da se realizuju do utroška tih sredstava – kaže Nikić.

Mladi preduzetnici, za vreme boravka u inostranstvu, mogu računati na finansijsku nadoknadu, namenjenu pokrivanju troškova smeštaja, prevoza i ishrane, koja zavisi od zemlje u kojoj se boravi. Ona iznosi od 530 eura za boravak u Albaniji do 1.100 eura mesečno za boravak u nekoj od skandinavskih zemalja.

Od 2014. godine putem ovog "Erazmus programa" iz Srbije je u inostranstvo na usavršavanje poslato preko 40 mladih preduzetnika, dok su srpski privrednici ugostili njih desetak.

Program “Erazmus za mlade preduzetnike” je pokrenula Evropska komisija 2009. godine.

Nezaposlenost mladih u Srbiji predstavlja jedan od najvećih problema sa kojima se suočava naša zemlja. Prema izveštaju o globalnoj konkurentnosti 2016/2017 Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je rangirana na 136. mestu od 137 zemalja. Najveći broj nezaposlenih, prema izveštaju, predstavljaju mladi iz južne i jugoistočne Srbije. U narednom periodu, Južne vesti će se baviti istraživanjem ovog problema, kroz analizu trenutnog stanja i načinima borbe protiv nezaposlenosti mladih, a sve kroz programe podrške i pomoći koje nude EU i SAD.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: