Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 19. 4. 2023.

| Ekonomija

Useve na teritoriji Toplice ove godine štite 32 protivgradne stanice

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
protivgradna stanica
Ukupno 32 protivgradne stanice na teritoriji Topličkog okruga; Foto: Bojana Antić

Poljoprivredne površine na teritoriji Topličkog okruga štitiće 32 protivgradne stanice, od toga najviše u Prokuplju i one su raspoređene na 10 lokacija, po 8 su u Blacu i Žitorađi i 6 u Kuršumliji. Ukupna branjena površina na teritoriji Topličkog okruga zahvata 568.100 hektara, od čega je poljoprivredno zemljište 326.436 hektara.

Najveća površina poljoprivrednog zemljišta koja se brani, a samim tim i najveći broj lansirnih stanica je na teritoriji Prokuplja, gde će se sa 10 lokacija od elementarnih nepogoda braniti 75.900 hektara, od čega je 45.284 poljoprivrednog zemljišta. grad Oko 70 odsto protivgradna zaštita štiti usevefoto: arhiva JV/ Z. Ž.

Po 8 stanica je razmešteno na teritoriji Blaca i Žitorađe i one će braniti 17.445, odnosno 17.710 hektara poljoprivredne površine. Najmanje stanica biće aktivno u Kuršumliji, gde će se sa 6 mesta braniti 95.200 hektara, od toga 37.518 je poljoprivredno zemljište – kažu u RHMZ.

Prema podacima RHMZ, svako lansirno mesto ima 2 strelca pa su za ovu godinu angažovana ukupno 64 strelca na teritoriji Toplice. protivgradna odbrana Angažovano 64 strelca, po dva na svaku lansirnu stanicu, foto: arhiva JV

Na osnovu stepena ugroženosti teritorije, za radarski centar Kruševac koji pokriva teritoriju Prokuplja, Blaca i Kuršumlije u proseku je obezbeđeno 18 raketa po lansirnom mestu. Za radarski centar Kruševac koji pokriva teritoriju Žitorađe, u proseku je obezbeđeno 12,5 raketa po lansirnom mestu. Na samom startu svakoj stanici je dodeljeno od 8 do 10 raketa, a ostalo su magacinske zalihe - napominju u RHMZ.

Inače, u prethodnoj godini Opština Žitorađa je iz lokalnog budžeta nabavila 53 rakete, Kuršumlija je kupila 15 komada, dok su se Blace i Prokuplje oslonile na zalihe koje obezbeđuje država. grad, nevreme Protivgradna zaštita štiti useve; Foto: Lj. M.

Po informacijama za ovu godinu, opštine Žitorađa i Kuršumlija su opredelile sredstva i planiraju nove nabavke dodatnih protivgradnih raketa i tokom ove godine. Što se tiče dejstva sa protivgradnih stanica u Toplici, tokom prošle sezone ispaljeno je 356 raketa, od toga 105 u Prokuplju, 92 u Kuršumliji, 76 u Blacu i 83 rakete su ispaljene sa lansirnih stanica u Žitorađi - dodaju u RHMZ.

Ukupan broj ispaljenih raketa tokom 2022. godine je 356, što je za 147 manjie od 2021. godine, kada je protivgradna zaštita dejstvovala čak 503 puta na teritoriji Topličkog okruga.


Strelci obučeni prošli zdravstvenu kontrolu i potpisali ugovore

Svi angažovani strelci su već potpisali ugovore i po standardnoj proceduri i propisima o protivgradnoj zaštiti izvršen je i lekarski pregled, kako bi se ustanovilo kakvog su zdravstvenog stanja i da li su sposobni da vrše odgovoran i važan posao.

U Gradskoj upravi Prokuplja kažu da protivgradnu aktivnost finanasira Republika Srbija, a prokupački strelci su organizovani u Udruženje za čiji rad je Grad Prokuplje putem konkursa nevladinih organizacija i udruženja opredelio dodatna sredstva u iznosu od 600.000 dinara.

Protivgradni strelci su angažovani u periodu od 6 meseci i za to su mesečno plaćeni sa po 4.500 dinara po strelcu, a u istom periodu imaju plaćeno zdravstveno i socijalno osiguranje, ukoliko to nisu drugačije regulisali.

Procena je da je uspešnost dejstava protivgradne odbrane oko 70 odsto, a odbrana od elementarnih nepogoda važna je za očuvanje useva, kao i zbog sprečavanja štete na infrastrukturi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    19:24 // 19. 4. 2023.

    Lele si ga nama i u grad i sa grad....

  • Tajanstveni Alan

    16:00 // 19. 4. 2023.

    Do sada su ljude terali da gadjaju za dzabe ! Sad su nasli aktiviste, obecavsi im neki dinar ili posao u gradskim firmama, mada ni oni nisu sisali vesla !

  • Бата Рака из Ниш

    13:51 // 19. 4. 2023.

    Па, јел' погађају ваздух!

    • Sivo nebo

      15:24 // 19. 4. 2023.

      Kako da ne, direktno u centar!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: