Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:46, 21. 7. 2018.

| Ekonomija

Uskoro rezultati konkursa "Pokreni se za posao" i novac za najbolje preduzetničke ideje

Autor:A. StojanovićIzvor:Jućne vesti
eneka
Dejan Milenković iz Niša je iskoristio pomoć za svoj biznis u prethodnom ciklusu programa "Pokreni se za posao"; foto: ENECA

Najmanje 23 preduzenika dobiće do 10.000 dolara za pokretanje sopstvenog biznisa ili kupovinu opreme za postojeći, i to preko programa “Pokreni se za posao”, a kome će ova pomoć otići biće poznato narednih dana, najavljuju organizatori konkursa. Od ukupno 44 kandidata koliko ih se plasiralo u finalni krug, skoro polovina su mladi, dok trećina biznis ideja pripada preduzetnicima sa juga Srbije.

Prema rečima Milivoja Jovanovića iz niške organizacije ENECA, koja je jedan od organizatora programa, konačan broj dobitnika novca u devetom ciklusu ovog programa biće poznat tek nakon što se prvih 23. plasiranih na finalnoj rang listi izjasni da li će koristiti maksimalni iznos donacije što je 10.000 dolara u dinarskoj protivvrednosti.

Iznos granta je suštinski individualan za svakog dobitnika jer zavisi od njegovih, odnosno njenih realnih potreba. U slučaju da sredstva ne budu u potpunosti utrošena za prva 23 preduzetnika po rang listi, što se iz dosadašnje prakse realno i očekuje, svaki naredni kandidat sa rang liste će imati mogućnost dobijanja granta - objašnjava Jovanović.


Mladi se sve više okreću preduzetništvu

eneca Program prvo pomagao samo preduzetnicima sa juga, a potom se proširio na celu Srbiju; foto: ENECAOd 700 kandidata koji su se prijavili na konkurs “Pokreni seza posao” skoro 70% njih su mladi preduzetnici do 35 godina. Njih 19 ušlo je u finalni krug selekcije, u kome su se našle ukupno 44 biznis ideje koje su prepoznate kao inovativne i kreativne.

Veoma nam je drago da je zaista veliki broj dobrih i održivih ideja pristigao upravo od strane mladih preduzetnika širom Srbije, jer to pokazuje da se mladi sve više okreću preduzetništvu i odlučuju na pokretanje sopstvenog biznisa - kaže Jovanović.

Ovogodišnji ciklus je, dodaje, fokusiran na primenu inovacija i inovativni pristup poslovanju što je, kako objašnjava, privuklo i veći broj mladih ljudi iz IT sektora.

Osim novca za pokretanje biznisa i kupovinu opreme, preduzetnicima se obezbeđuju obuke i saveti ekonomskih stručnjaka, koji ih u prve dve godine upućuju u osnove malog preduzetništva.

Tokom trajanja ciklusa stručni tim ocenjivao je i analizirao ideje iz svih krajeva Srbije, a među finalistima je trećina preduzetnika sa juga zemlje.

Kroz ovaj program do sada je podržano 711 malih i porodičnih biznisa, među kojima 296 preduzetnica i 329 mladih do 35 godina.

Program „Pokreni se za posao” su 2009. godine pokrenule kompanija Filip Moris i organizacija ENECA iz Niša, kako bi podstakli preduzetništvo u Srbiji i na taj način doprineli smanjenju nezaposlenosti. U prve tri godine ovaj program bio je namenjen preduzetnicima iz Nišavskog okruga, a nakon velikog interesovanja iz ostalih krajeva Srbije, 2012. godine proširen je na teritoriju cele zemlje.

Veliki “odliv mozgova” iz Srbije, odnosno odlazak velikog broja mladih i obrazovanih ljudi, predstavlja jedan od najvećih problema u Srbiji.

Južne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje otvaraju nove šanse za zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se sprečio njihov odlazak iz zemlje. Start ap programi, programi podrške finansirani od strane EU, samo su neke od mogućnosti kako bi se mladi zadržali u Srbiji i kako bi im se pružili kvalitetni uslovi rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: