Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:49, 16. 12. 2021.

| Ekonomija

Usvojen budžet Bele Palanke od 678 miliona dinara, najavljeni isti projekti treću godinu zaredom

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
sednica bela palanka
Usvojen budžet za 2022. godinu; foto: Opština Bela Palanka

Belopalanački odbornici usvojili su odluku o budžetu za 2022. godinu i on će za narednu godinu iznositi nešto preko 676 miliona dinara. Lokalni budžet će se najviše popuniti od transfera iz republike, oko 228 miliona dinara, a 150 miliona dolazi od poreza na zarade i poreza na imovinu.

Osim prihoda od transfera iz republike i od poreza, lokalna samouprava namerava da prihoduje i 66 miliona od prodaje zemljišta u industrijskoj zoni za najavljenu izgradnju pogona fabrike TGRS, a planirano je i zaduživanje od 65 miliona kod poslovnih banaka. Taj novac, kako je rečeno, će se uložiti u infrastrukturne projekte.

Neki od obećanih kapitalnih projekata opet su isti kao i 2021. godine, ali i godinu dana ranije - rekonstrukcija vodovodne mreže, Doma zdravlja i ambulanti, vodozahvata na Vrelu obećana 2019. godine prilikom izlaganja budžeta za 2020. godinu, ali njihova realizacija je i dalje na čekanju.

"Neće biti lako, nije bilo ni prethodnih godina" - bile su reči predsednika Opštine Bela Palanka Gorana Miljkovića prilikom obrazloženja odluke o budžetu za narednu, 2022. godinu.

Budžet je planiran na realnim osnovama i sa projektima od kapitalnog značaja. Planirani projekti za ovu godinu biće realizovani u 2022.godini, poput rekonstrukcije vodovodne mreže u Beloj Palanci, projekta postavljanja video-nadzora i rekonstrukcije javne rasvete. Sprovešćemo projekat rekonstrukcije vodozahvata na Vrelu, projekat rekonstrukcije Doma zdravlja, izgradnju kišne kanalizacije, sprovešćemo projekat izgradnje terena za male sportove - rekao je Miljković.

Predsednik Opštine je za 2022. godinu obećao i uređenje lokalnih puteva u selima Sinjac, Vrandol i Kosmovac.

Na skupštinskoj sednici je usvojen i Plan razvoja opštine Bela Palanka do 2028. godine.

Ovo je značajan strateški dokument koji će u narednom periodu biti glavna smernica za razvoj opštine. U njegovu izradu bili su uključeni svi akteri, počev od institucija, ustanova, udruženja, privatnog sektora i građana. Izradili smo realan, ostvariv i održiv Plan razvoja opštine koji će nam takođe biti neophodan za konkurisanje kod fondova EU - rekao je Miljković.

Odbornici su usvojili i programe rada za 2022. godinu Narodne biblioteke ''Vuk Karadžić, Ustanove kulture ''Remezijana'', Ustanove za sport ''Sportski centar-Banjica'', Turističke organizacije i JKP Komnis.


Opozicija nije glasala za usvajanje budžeta

Budžet je usvojen glasovima 21 odbornika, a protiv je bilo njih troje iz redova opozicione Socijalističke partije Srbije.

Šef poslaničke grupe SPS-a Slavenko Drobnjak kaže da sednice Skupštine, koje se zbog epidemijske situacije održavaju u sali Ustanove za kulturu, podsećaju na lutkarsko pozorište.

Podseća i da se brojni projekti opet ponavljaju, a da su neke komunalne takse i lokalni porezi povećani tokom godine.

Industrijska zona se gradi 10 godina, to se nije pomerilo sa mrtve tačke zbog nesposobne političke vrhuške da dovede investitore, koja je ipak sposobna za svoje interese i interese partijskih drugara. Činjenica je da Goran Miljković godinama prodaje šarenu lažu građanima Bele Palanke - kaže Drobnjak.

Inicijalni budžet za 2022. godinu manji je od tekućeg, koji je na početku godine iznosio 719 miliona dinara, dok je onaj iz 2019. godine bio 771 milion dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ista meta...

    00:24 // 18. 12. 2021.

    Rekonstrukciju vodozahvata na Vrelu su poceli jos dok su bili DS,u koaliciji sa SPS. Davno je to bilo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: