Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:59, 13. 12. 2019.

| Ekonomija

Usvojen budžet Bele Palanke - za vlast razvojni, za opoziciju potrošački

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
bela palanka
Budžet nešto manji od 772 miliona; foto: Lj. F.

Odbornici Skupštine Bele Palanke usvojili su budžet za narednu 2020. godinu koji je za oko 70 miliona veći u odnosu na ovogodišnji. Predsednik Opštine Goran Miljković rekao je da će prioritet pri finansiranju i naredne godine imati planirani kapitalni projekti, dok opozicija smatra da budžet nije razvojni, već potrošački.

Kompletna rekonstrukcija vodovodne mreže, otkup zemljišta radi formiranje industrijske zone, rekonstrukcija Doma zdravlja i seoskih ambulanti, izgradnje kišne kanalizacije, samo su neki od projekata koji će se, prema usvojenom dokumentu, finansirati iz budžeta opštine koji za narednu godinu iznosi nešto više od 771 miliona dinara.

Predsednik Goran Miljković kaže da će se finansirati projekti koji će biti u korist privrednog razvoja opštine, a ključna reč koju Miljković ponavlja je - rekonstrukcija.

Biće rekonstruisano oko 30 km vodovodne mreže, rekonstruisaćemo zgradu Doma zdravlja i 9 ambulanta, a izgradićemo i 2 nove u Veti i Kosmovcu. Radiće se i rekonstrukcija vodozahvata na Vrelu - rekao je Miljković.

On najavljuje i da će se ulagati i u projekte koji će doprineti povećanju turističke ponude Bele Palanke, poput rekonstrukcije Arheološkog nalazišta Remizijana i izgradnje kulturno-edukativnog centra na Vrelu. Obećava 500 radnih mesta za Belopalančane Najavljuje rekonstrukcije; foto: JV arhiva

Do polovine naredne godine uspećemo da obezbedimo vrtić za decu u selu Crvena Reka rekonstrukcijom objekta u dvorištu Osnovne škole. Uspeli smo iz različitih fondova da obezbedimo sredstva za kompletnu rekonstrukciju objekta Ustanove kulture Remezijana koji nije adaptiran od same izgradnje - rekao je predsednik Opštine.

Budžetom za narednu godinu predviđena je i novac za nastavak finansiranja usluge "Pomoć u kući" koja trenutno broji oko 300 korisnika, kaže Miljković, kao i sredstva za sprovođenje stručne prakse i mere za zapošljavanje teže zapošljivih lica.

Najavljuje i izgradnju sportskih terena, dečijih mobilijara, zamenu ulične rasvete na celoj teritoriji varoši i ulaganje u projekte zaštite životne sredine.


Opozicija: Budžet je potrošački, naduvana je cena većine projekata

Da je budžet nije razvojni, već isključivo potrošački, smatra opoziconi odbornik SPS-a Slavenko Drobnjak koji smatra da ima previše direktnih i indirektnih korisnika budžeta. Kaže da protest nastavlja u Beogradu Opština preopterećena zaposlenima; foto: printskrin N1

254 budžetska radnika su veliki teret za građane Bele Palanke, okolne opštine Babušnica i Svrljig koje su sa približno istim brojem stanovnika, imaju duplo manje zaposlenih - smatra Drobnjak.

Dodaje da je ista situacija bila i sa prethodnih 7 budžeta, a da će se ovaj koristiti za kupovinu glasova za predstojeće izbore.

Budžet se koristi preko gerento domaćica kao i Centra za socijalni rad, raznih udruženja i agencija koje imaju samo jednu radnu obavezu - da sa državnim novcem obezbede što više glasova u čemu na neki način prednjači Javno preduzeće Banjica sa oko 50 zaposlenih - kaže Drobnjak.

Po njegovim rečima, projekti koje se finansiraju iz raznih fondova su uvećani 3 pa čak i više puta u odnosu na realnu cenu, i podseća da je samo 2015. godine državni revizor konstatovao nenamensko trošenje novca u iznosu od 187 miliona dinara, te smatra da će se takva loša praksa nastaviti i naredne godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: