Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:48, 25. 12. 2020.

| Ekonomija

Usvojen budžet Blaca - za vlast razvojni, za opoziciju rasipnički

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
sednica
Usvojen budžet optine Blace; Foto: Arhiva JV

Odbornici blačke Skupštine usvojili su budžet za 2021. godinu koji je za oko 40 miliona smanjen od prošlogodišnjeg i iznosi nešto preko 388 miliona dinara. Dok vlast u ovoj opštini, koju samostalno ima SNS, smatra da je budžet razvojni i da će veći deo novca biti utrošen za infrastrukturu, 6 odbornika opozicije kažu da se radi o loše planiranom trošenju novca gde su najvažnija stavka 40 odsto povećani izdaci za plate.

Predsednik Opštine Ivan Burgić tvrdi da je budžet dobro isplaniran, da nije rasipnički i da je primeren aktuelnoj situaciji i pre svega realan, te da su sagledani svi direktni i indirektni korisnici kako bi nesmetano funkcionisali u 2021. godini, a da će dobar deo novca biti potrošen za asfaltiranje i izradu vodovodne i kanalizacione merže.

Osim infrastrukturnih radova, uključujući i uređenje seoskih puteva, planiran je i početak radova na postrojenju za preradu vode, nastavak radova na dogradnji predškolske ustanove, planirana je zamena ulične rasvete led svetlom, jer veliki deo novca plaćamo na utrošak električne energije, godišnje oko 15 miliona dinara. Nismo želeli da pravimo nerealne troškove, a ukoliko imamo veće prihode od planiranih lako ćemo rebalansom povećati sredstva na pojedinim stavkama - kaže Burgić.

Dodaje da su pojedine stavke iz ovogodišnjeg budžeta smanjene i posebno naglašava sport, jer je, kako tvrdi, prilikom kontrole utvrđeno nenamensko trošenje sredstava kod 6, 7 klubova i oni po Zakonu o sportu nemaju pravo da konkurišu za budžetska sredstva naredne 2 godine.

Sa druge strane, Zoran Jozić, nekadašnji predsednik Opštine, sada predsednik opozicionog odborničkog kluba SPS, kaže da jedino što je tačno u budžetu za narednu godinu je njegova matematička računica, a da je sve ostalo daleko od toga da je budžet razvojni i da je u interesu svih građana. Blace Vlast i opozicija različito komentarišu usvojen budžet Blaca; Foto: Lj. M.

Da bi budžet bio razvojni, mora da postoje i razvojni projekti kojh u opštini Blace nema. Smanjena su davanja za poljoprivredu od koje živi veliki broj građana, za sport, u vreme pandemije smanjena su davanja za Dom zdravlja, a i ukinuta je Turistička organizacija što je presedan jer se opština Blace godinama unazad hvalila da je razvojna šansa poljoprivreda i turizam. Praktično, odsekli su sami sebi jednu nogu tim potezom – tvrdi Jozić.

Kaže da se lokalna vlast pobrinula i da nešto poveća u planu trošenju para građanja za narednu godinu, pa su tako uvećani izdaci za zarade i to preko 40 odsto kako na poziciji predsednika Opštine, tako i predsednika Skupštine.

Povećani su na tim pozicijama izdaci na ime troškova zarada i izdataka, što praktično znači da će biti novih zapošljavanja na određeno ili neodređeno vreme. Veći deo novca je planiran u tekuću potrošnju, nema razvojnih projekata. Radi se o budžetu koji je planiran da bi zadovoljio interese pojedinaca i vladajuće stranke, a ne svih građana opštine Blace – dodaje Jozić.

Lokalni parlament u Blacu broji 25 odbornika, od kojih je 19 iz vladajuće Srpske napredne stranke, 5 čine opozicioni odbornici Socijalističke partije Srbije i jedan je iz Demokratske stranke Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: