Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:33, 15. 12. 2018.

| Ekonomija

Usvojen budžet Leskovca - za vlast kvalitetan, za opoziciju nerealan

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
skupština leskovac
Žustra rasprava oko budžeta, foto: arhiva JV/ B. A.

Žustra rasprava obeležila je jučerašnju raspravu o budžetu za 2019. godinu u leskovačkoj Skupštini Grada, pa su tako predstavnici većine opisivali budžet kao realan i sveobuhatan, te istakli da njegov rast pokazuje i rast privrede, dok ga je sa druge strane opozicija okarakterisala kao nerealan i teško ostvariv i napominjala da je veći u odnosu na ovogodišnji jer će Grad uzeti kredit.

Usvojeni budžet za 2019. godinu projektovan je na 4,45 milijardi dinara, što je, kako je istakao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, više za 173 miliona u odnosu na ovogodišnji budžet.

Mi smo dali jedan kvalitetan predlog budžeta za 2019. godinu. On sagledava sve potrebe, postiže cilj i sve u skladu sa prihodima koje očekujemo u 2019. godini. 4 % rasta budžeta za sledeću godinu predstavlja rast privrede, ali i razvoj kapaciteta našeg grada. To možemo videti na poziciji porez na zarade sa povećanjem od 238 miliona dinara u odnosu na 2018. To znači da je mnogo više ljudi dobilo posao, da su plate veće i da su finansijska sredstva u opticaju veća - obrazložio je Cvetanović.

Ipak, da situacija nije tako sjajna kako se predstavlja, smatra odbornik grupe “Za Leskovac zajedno” Nebojša Cakić, koji kaže da su prihodi nerealni i da budžet uopšte nije veći u odnosu na ovogodišnji jer će Grad uzeti kredit od 400 miliona dinara.

Ne može se reći da životni standard, a ni ovaj budžet predstavljaju takozvano “zlatno doba”. Da je budžet veći ne bih se složio. On jeste nominalno veći, ali zbog uzimanja kredita i to tako treba da se kaže. Mislim da će realni prihodi u sledećoj godini biti znatno manji i da ćemo mi zapravo biti u deficitu - kaže Cakić.

I njegov stranački kolega Bratislav Perić smatra da je budžet nerealan i da se određene stvari nisu prikazane na pravi način.

Mi sada raspravljamo o budžetu i treba da usvojimo budžet u koji ulazi i ovaj kredit od 400 miliona. Zašto onda u sledećoj tački raspravljamo o kreditu, ako ćemo pre toga usvojiti budžet u koji je već taj kredit uračunat. Smatram da je to zaista apsurdno - rekao je tokom rasprave Perić.

Gradonačelenik je na ovu primedbu odgovorio da je to trebalo da bude objedinjena rasprava, ali da su odvojili tačke kako neki “ne bi pričali da se nešto krije”.

Ja sam insistirao da se rasprava za te 2 tačke vodi odvojeno, jer nisam hteo da pomislite da nešto krijemo. Jedina je greška što prvo na dnevnom redu nije išla rasprava o kreditu, a zatim o budžetu - rekao je Cvetanović.

Još jedan od problema koji su naveli odbornici su i smanjeni transferi sa republičkog nivou i to za 350 miliona, što je, smatraju, i razlog podizanja kredita.

Odbornik Jedinstvene Srbije Nenad Filipović naveo je da budžet zapravo odslikava našu realnost, ali u delu rashoda koji se planira za plate zaposlenih.

Mi ovde možemo da pričamo o budžetu u negativnom smislu i u superlativu, ali o realnom stanju svedoče sami građani. Oni znaju kako im je. Realnost ovog budžeta su jedino plate zaposlenih u javnom sektoru - kazao je Filipović.

Leskovački odbornici na jučerašnjoj sednici usvojili su i predlog o podizanju kredita od 400 miliona dinara za završetak obilaznice, puteva i gradskog trga, kadrovski plan za 2019. godinu, a usvojen je i novi Statut.

Usvojili su i predlog da u naredne 4 godine Istorijski arhiv vodi Marija Lazarević, a da Vodovod, nakon ostavke dosadašnje direktorke Kosare Ilić, dobije v.d. direktora, a za rukovodioca je izglasan nekadašnji šef kabineta gradonačelnika Branislav Stanković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: