Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:13, 7. 3. 2024.

| Ekonomija

Usvojen budžet Merošine, odbornica DS-a kaže premalo para za poljoprivredu u "opštini višanja"

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Opština Merošina
Budžet Merošine za 2024. godinu projektovan na 515,5 miliona dinara; ilustracija; foto: JV

Budžet Merošine za 2024. godinu biće oko 515,5 miliona dinara, odlučili su odbornici Skupštine te opštine, a kao najskuplji kapitalni projekat navedena je izrada prostornog plana. Za odbornicu DS-a Sanju Miladinović apsurdno je što je u “opštini višanja” za poljoprivredu izdvojeno tek 5,1 miliona dinara, a nedopustivim smatra i to što nema para za mlade talente, dobre studente i đake.

Projektovani iznos budžeta Merošine za ovu godinu je 515.527.899 dinara. Rashodi i izdaci su 527.817.801 dinar, otplata kredita 5 miliona dinara, a preneta neutrošena sredstva - 17.289.902 dinara.

Najviše para u planu je za opšte usluge lokalne samouprave (oko 155 miliona dinara), za predškolsko vaspitanje (oko 64 miliona), za komunalne delatnosti (oko 50 miliona) i za osnovno obrazovanje (45,5 miliona dinara).

Što se tiče drugih programa, jedino je za srednje obrazovanje u planu nula dinara, dok je za lokalni ekonomski razvoj iznos svega 1,2 miliona dinara.

Za izradu prostornog plana Merošine izdvaja se 3,6 miliona dinara, pa je to najveći kapitalni projekat planiran za ovu godinu.

Po 1,2 miliona dinara izdvajaju se za vodovode u Jugbogdanovcu i Donjoj Rasovači i u Azbresnici, 960.000 dinara za sekundarnu kanalizaciju u Merošini, 660.000 za dečije mobilijare, 600.000 za projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju krova Doma zdravlja, isto toliko za tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju stare škole u Merošini i 460.000 za obnovu Doma kulture u Dešilovu.


Miladinović: Mladih nema u budžetu, ali zato su u izbornim kampanjama glavna tema

Sanja Miladinović Miladinović kaže da nema para ni za mlade; foto: Demokratska stranka MerošinaOdbornica Demokratske stranke u Skupštini Merošine Sanja Miladinović kaže da je nedopustivo to što nema opredeljenog novca za dobre studente, za đake i za mlade talente. Smatra da je upitno i zašto se za jednokratnu pomoć izdvaja 7 miliona dinara ako Srbija živi u “zlatnom dobu”.

Prema izveštaju Centra za socijalni rad za 2023. godinu, potrošeno je oko 7 miliona za jednokratne novčane pomoću, a toliko je u planu i za 2024. Ako uzmemo to u obzir, svaki drugi ili treći građanin naše opštine živi u siromaštvu, a to je suprotno onome što slušamo - da živimo u zlatnom dobu. Ako to nije tačno, znači da jednokratne pomoći služe nečemu drugom, kupovini glasova u izbornoj godini. Kao što kaže naša poslovica, ne treba davati čoveku ribu, već ga naučiti da peca i kupiti mu pribor za to - navodi Miladinović.

Spornim ocenjuje i to što se za ruralni razvoj i poljoprivredu izdvaja svega 5,1 milion dinara, dok se za Turističku organizaciju izdvaja 9,6 miliona.

Zato nam poljoprivreda umire, zato uvozimo mnoge proizvode, pa i paradajz iz Albanije, a naše višnje i šljive trunu na svetskom tržištu, upravo zbog takvog odnosa prema poljoprivredi - ističe odbornica DS-a.

Plaši se, kaže, da će infrastrukturni planovi biti loše realizovani.

Hvata me strah kakav će biti kvalitet tih radova, jer sve što se radilo u prethodnom periodu vrlo brzo je zahtevalo novu popravku. Na primer, put Đeram - Devča - Dešilovo, gde su se pojavile rupe posle dva meseca od radova, a imamo i put prema Rasovači - navodi Miladinović.

Tvrdi i da nije dobila poziv na javnu raspravu o budžetu i da nije znala kada će ona biti održana.


Rekonstrukcija gradskog trga u planu za narednu godinu

U Odluci o budžetu je među kapitalnim investicijama navedena i obnova gradskog trga. U planu je da ona počne naredne, a bude završena 2026. godine i da košta obe godine po 3 miliona dinara.

Do 2026. godine, makar prema onome što piše u Odluci, trebalo bi da budu izgrađene i sekundarne vodovodne mreže u Jugbogdanovcu i Aleksandrobu, za ukupno 10, odnosno 9 miliona dinara.

Za dve godine u planu je i izgradnja sekundarne vodovodne mreže u Donjoj Rasovači, za 10 miliona dinara, kao i dečiji mobilijar u Jugbogdanovcu za 950.000 dinara, dok bi naredne godine trebalo da se izradi tehnička dokumentacija za izgradnju pešačkih staza, za pola miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miško BRES

    18:12 // 7. 3. 2024.

    Ma samo neka je lepo i udobno Srđanu Đorđeviću.
    Uvek bude kiša,sunce,kiša ,,,SUNCE!

  • Radenko iz Dudulajce

    14:33 // 7. 3. 2024.

    Odlično.
    E sad pošto su ga usvojili, neka odmah traže rebalans pa neka prvo nabave novu Škodu, odnosno Mazdu pošto su one popularnije u Merošini.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: