Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 20. 12. 2016.

| Ekonomija

Usvojen budžet Niša, planirani prihodi od poreza na 5.000 dodatnih plata

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Skupština Grada Niša
Budžet Niša za četvrtinu manji od prošlogodišnjeg; Foto: JV

Budžet grada za 2017. godinu isplaniran je na 9,9 milijardi dinara, a veće prihode gradska vlast očekuje od poreza na zarade i imovinu, kao i od prodaje zemljišta. Opozicija pak smatra da je nerealan plan prihoda prvenstveno zbog toga što smatraju da neće biti toliko novozaposlenih.

U odnosu na ovu, sledeće godine prihodi i rashodi Grada manji su za skoro 3 milijarde, pa su se niška vlast i opozicija složili da je ipak realniji.  

Međutim, odbornici opozicije smatraju da je nerealno da se u 2017. godini zaposli oko 5.000 Nišlija, kako je planirano na osnovu prihoda od poreza na plate. Planirani prihodi po tom osnovu su veći za 350 miliona dinara u odnosu na 2016.

Od poreza na imovinu, zbog legalizacije objekata, očekuju 1,3 milijardi u budžetu, dok je od prodaje zemljišta planirano 780 miliona. 

Tačno se zna da ćemo prodati određene nepokretnosti i očekujemo realne prihode po tom osnovu. U poslednjih mesec dana imamo oko 1.000 novih poreskih rešenja. Očekujemo da prihodovna strana ove godine bude sa velikim stepenom ostvarenja - kazao je zamenik gradonačelnika Miloš Banđur.

Programi održavanja na sličnom su nivou kao prethodnih godina, a za ove namene planirano je oko 165 miliona dinara. Banđur je rekao da budžetom nije planirano trošenje para na izgradnju. Ipak, za uređenje industrjskih zona očekuju novac iz republičke kase. 

Za krupne infrastrukturne stvari očekujemo da Republika potpuno pokrije troškove. Tu je infrastruktrurno opremanje industrijskih zona, naročito zapadnog Bulevara - kompleksa zemljišta koja treba da se pretvore u industrijsku zonu - kazao je.

Ranije obećanih 290 miliona iz republičkog budžeta biće utrošeno na zamenu rasvete u centru grada i obnavljanje fasada.


"Budžet više socijalni nego razvojni"

Međutim, u DS-u ne veruju da su prihodi na osnovu poreza na zarade realni, jer je, kaže šef Odborničke grupe Miodrag Stanković, na osnovu dokumentacije u koju su imali uvid jasno da “Leoni” sledeće godine planira samo izradu planske dokumentacije.

Na ovu primedbu dobili smo odgovor da će se fabrika izgraditi, ali ne znam kako. Prihodi od poreza na zarade ostaće na istom nivou ili će biti niži, jer analiza realizacije budžeta govori o konstantnom smanjenju prihoda od poreza na zarade, što znači da u našem gradu sve manje radnih mesta ima - kaže Stanković.

On dodaje da budžetom nisu predviđene subvencije za domaće privrednike ni poljoprivrednike i da "nije razvojni već socijalni".

Radmila Popović DJB Opozicija ne veruje u najavljena zapošljavanja; Foto: JVNi odbornici pokreta “Dosta je bilo” ne veruju da će prihodi od poreza na zarade biti veći u 2017.

Pitamo se da li je to realno i u kojim će se firmama izvesti jer ni dosadašnje kvote zapošljavanja u “Leoniju” i “Juri” nisu ispoštovani - rekla je Radmila Popović.

Šefica Odborničke grupe DJB je iznela primedbu i na to što je javna rasprava bila održana bez javnosti.

Budžet nije urađen tako da se pita stručna javnost ni građani, već jedna stranka odlčuje kako će u 2017. funkcionisati grad - kazala je Popović.

Za skupštinskom govornicom gradonačelnik Niša Darko Bulatović priznao je da je javna rapsrava bila zakazana u poslednji čas, ali da je time ipak ispoštovan zakon.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Niš golem Grad

    21:11 // 20. 12. 2016.

    Projektovani budzet je oko 81Me, vidićemo da li će se realizovati. Grad Jagodina ima godinama realizovani budzet od oko 75Me. Jagodina je malo veća od opštine Medijana i ima malo manji budzet od Grada Niša. Ali njih vodi nepismeni Palma a nas zadnjih 20 godina vode sve vrsni stručnjaci. Nije da treba nepismeni ljudi da nas vode, ali bolje neki tiranin a ne ovi koji samo planiraju i ništa ne rade.

  • od investicija izgleda najizvesnija

    20:36 // 20. 12. 2016.

    je investicija u kante odnosno kontejnere da prostite

  • Ne razumem

    19:29 // 20. 12. 2016.

    ako Leoni kao inestitor kaze da u 2017-toj samo izradjuje projektnu dokumentaciju,

    zašto tvrdite da će otvoriti čak 5.000 novih radnih mesta,

    pa taj zec je još u šumi a vi raspalili roštilj...

    • Mile

      08:05 // 21. 12. 2016.

      Ovom narodu možeš da obećaš i šargarepe sa marsa, poverovaće. Izgleda da nije problem u ovim lažovima nego u narodu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: