Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:34, 11. 12. 2014.

| Ekonomija

Usvojen budžet Niša, rebalans već u januaru

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
vece
Gradsko veće usvojilo predloženi budžet, arhivska fotografija

Za narednu godinu Gradsko veće Niša predvidelo je priliv i potrošnju oko 10 milijardi dinara, a zbog uzimanja refinansirajućeg kredita rebalans budžeta moguć već početkom godine.

Od tačno 9.997,000,000 dinara, na koliko je projektovan budžet za narednu godinu, najviše će otići Upravi za finansije - čak 2,4 milijarde dinara. 754 miliona dobiće Uprava za privredu i održivi razvoj, dok je za socijalnu zaštitu planirano 740 miliona.

Gradonačelnik i Gradsko veće dobijaju 46 miliona, a kultura 618 miliona dinara.

Među onima za koje je odvojeno najmanje su Uprava za komunalne delatnosti sa 2,7 miliona i Uprava za građanska stanja za koju je planirano oko 1,6 miliona dinara.

Ono što gradsko rukovodstvo više brine je punjenje budžeta, a više od 60 odsto prihoda očekuje se od naplate poreza i taksi, dok jedan deo treba da se popuni prilivima iz republičkog budžeta.

Prvi čovek Niša Zoran Perišić pojašnjava da sledeće godine dospevaju dva kredita na naplatu ukupne vrednosti 9 miliona evra i da je zbog toga odlučeno da se podigne kredit.

Naša ideja je da refinansiramo te kredite da bi naredne godine budžet grada uz neke druge pogodnosti mogli da usmerimo prema infrastrukturnim projektima. Kredit ćemo uzeti kod neke od komercijalnih banaka na tenderu ili ćemo emitovati municipalne obveznice, a to ćemo odlučiti u narednih nekoliko dana - rekao je Perišić.

perisic Perišić: "Kapitalne investicije strateški cilj", arhivska fotografijaPerišić je pojasnio da se početkom godine očekuje odobrenje za uzimanje kredita od Ministarstva finansija i da će nakon toga odmah uslediti rebalans budžeta.

Novac iz gradske kase biće usmeren na infrastrukturu, ali i na dovođenje investitora.

Razmišljaćemo pre svega o Južnom kolektoru, da izbegnemo probleme posle velikih kiša. Tu je i završetak Popovačkog i izgradnja Medoševačkog kolektora. Moramo da obezbedimo i zemlju gde bi potencijalni investitori mogli da rade, da obezbedimo zemlju koju bismo mogli da im ponudimo i to će biti jedan od strateških ciljeva grada - rekao je Perišić.

Podsetimo, prošlogodišnji budžet projektovan je na nešto više od 10 milijardi dinara, a posle 9 meseci realizovan je svega pedesetak odsto.

Budžet za 2015. godinu trebalo bi da se nađe pred odbornicima niške Skupštine na prvoj narednoj sednici koja je najavljena za 17. decembar.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr.Pravdić

    21:07 // 15. 12. 2014.

    Kakve pare za privredu ,koju privredu i za kakav održivi razvioj.Pogledajte gde se te pare troše,na kakve nebuloze !!

  • Mladen Jovanovic

    08:51 // 15. 12. 2014.

    Jos jednom je usvojen potpuno nerealan budzet bez ikakve javne rasprave! Neracionalno, nedemokratsko i opasno ponasanje lokalnih vlasti u Nisu. Grad moze prikupiti maksimalno 7 milijardi godisnje.

  • Milosrdni anđeo

    08:45 // 15. 12. 2014.

    Konačno su shvatili da je finasiranje neuspešnih niških sportskih klubova bacanje para i punjenje džepova pojedinaca parama buxeta grada. Čista pljačka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: