Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:53, 17. 12. 2020.

| Ekonomija

Usvojen budžet Niša za 2021. godinu - opozicija protiv, vlast optimistična

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
VAK_2654
Budžet usvojen nakon 6 sati rasprave; foto: Vanja Keser

Netransparentnost, nerealni kapitalni projekti i loše planiranje, bile su glavne primedbe opozicije na budžet Niša za narednu godinu. Sve to je vladajuća većina na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski odbacila, rekavši da je sve bilo u konsultaciji sa građanima, da su ciljevi optimistični i da je budžet u skladu sa korona krizom.

Ovaj važan dokument na kraju je usvojen na današnjoj sednici Skupštine Grada Niša, iako je na početku umalo izostalo i njegovo predstavljanje odbornicima i građanima.

VAK_2639 Odbornici glasali "za"; foto: Vanja Keser

To je za opozicionog odbornika Miodraga Stankovića bio znak da i predlagači znaju da budžet nije dobar.

Znaju da budžet nije dobar i da je prošao bez javne rasprave, bez stručne rasprave, pa je uneta zabuna da li krećemo sa amandmanima ili sa diskusijom. Budžet za 2021. i za nas iz opozicije potpuno neprihvatljiv. On nije po volji građana. Nije se čula reč građana. Budžet će siromašne građane učiniti siromašnijim povećanjem naknada, taksi i kazni, a vlast sa druge strane nedostatak para kompenzuje povećanjem nameta - rekao je Stanković.

On je podneo 33 amandmana koje su njemu sugerisali građani, a Gradsko veće je odbilo, kako je rekao, skoro sve što je predloženo.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je rekla da su prihvaćena 3 amandmana, a da su mnogi bili sa predlozima da se na već predložena rešenja doda milion ili dva.

Prihvatili smo amandman za vantelesnu oplodnju sa 2 miliona na 4 miliona, a država sada finansira sada X pokušaja, znači koliko god pokušaja je potrebno. Prihvatili smo i amandman za talentovane učenike pa će za to umesto 15 miliona ubuduće biti 18 miliona dinara - kaže gradonačelnica.

Opozicija sumnja da će planirani prihodi biti realizovani, a svoje sumnje odbornik Branislav Jovanović je potkrepio i brojevima upoređujući završni račun budžeta za 2019. i plan za 2021.

2019. je 4,7 miljarde bio prihod od poreza na zarade, a sada planirate 5,9 milijardi. Porez na imovinu je bio 1,5 milijardi, a planirano je 2,1 milijarda. Donacije su bile 0 dinara, a transferi iz Republike oko 600 miliona, a jedan Leksovac ima oko 800 miliona. Ja tvrdim da će naredna godina biti teža nego 2019. i 2020. godina - rekao je Jovanović. 131906058_735468787352582_6282568421005987776_n Jovanović doneo rekvizite; foto: E. M.

On je za govornicu izašao sa dokazima propalih investicija iz prethodnih godina.

Tegla grebanog asfalta koji se ugrađivao kao investicija. Flaša za kečap koju su pripremili moravci za fabriku kečapa u Donjoj Toponici koja nikada nije otvorena i ove granitne ploče sa Trga još neugrađene - pričao je Jovanvić, uz poruku novoj garnituri da ne rade tako.


Optimizam gradonačelnice Niša

Sotirovski je rekla da nije bilo javne rasprave zbog epidemije, ali da se razgovaralo sa građanima kroz ankete, preko sekretarijata i opština i da je, prema njenim rečima, nešto od toga ušlo u budžet.

VAK_2617 Gradonačelnica veruje da će od marta situacija sa koronom biti bolja; foto: Vanja Keser

Ona očekuje da se problem sa koronom u narednoj godini reši i “da nećemo večno da živimo u koroni”. Za kraj pandemije ima optimistične prognoze.

Neka potraje korona i do marta meseca, a nas očekuje dve trećine godine iduće godine. Nećemo sve vreme da se pravdamo na koroni. Treba malo i optimizma da unesemo - rekla je Sotirovski.

Najviše su uvećani planirani rashodi koji se odnose na turizam, ali i gradonačelnica i ostali iz vladajuće većine uveravaju da u budžetu ima para i za pomoć malim preduzećima i za socijalu, ali i za zaštitu životne sredine. Posebno su uvećana sredstva, kako je rečeno, za komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu.

VAK_2638 Na kraju aplauz za budžet; foto: Vanja KeserZato je većina, posle rasprave koja je trajala skoro 6 sati, odlučila da glasa za budžet. Ta odluka propraćena je aplauzom.

Čestitam gradonačelnici prvi budžet i svima nama koji smo u ovom mandatu - rekao je predsednik parlamenta Boban Džunić.

Podsetimo, Gradsko veće je bez javne rasprave usvojilo budćet prošlog petka, a u ovom dokumentu drastično su smanjena davanja za sport, a povećana za turizam.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • zoki

    23:44 // 18. 12. 2020.

    Beograd je pet puta veci od Niša a ima DVADESET puta veći budžet.

  • Deda Rade

    11:34 // 18. 12. 2020.

    Kažem, da se zna, RTS ima veći budžet (od takse) nego grad Niš sa 225000 stanovnika, a još kad povećaju taksu!?

  • Dr Jakov Zlatar

    07:57 // 18. 12. 2020.

    kakva opozicija? Oni su pola predloga vladajuće većine izglasali.Čak i neke njihove kadrovske kombinatorike, pod paskom, konstruktivne opozicije. Pa svi znaju da su im naprednjaci skupljali potpise, a oni sada vraćaju, tako što predlože ono šta im Sotirovska kaže.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: