Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:42, 10. 12. 2021.

| Ekonomija

Usvojen budžet Pirota, planirani prihodi u 2022. godini 1,92 milijarde dinara

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
budžet
Usvojen budžet Pirota; ilustracija; foto: B. A.

Budžet Pirota za narednu, 2022. godinu veći je za 111 miliona od tekućeg pa će iznositi nešto preko 1,92 milijarde dinara. Oko 75% će se napuniti od poreza, dok će transferi iz republičke kase učestovovati sa oko 16%. Najveći rashodi idu na zaposlene sa 27% i korišćenje roba i usluga sa oko 30%.

Za oko 6% u odnosu na izvorni ovogodišnji veći je budžet u Pirotu za 2022. godinu. Većnici su odbornicima predložili budžet od 1.927.777.000 dinara, a oni su ga, većinom glasova, na današnjoj sednici i usvojili.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić očekuje da i 2022. godina, kako kaže, bude uspešna.

Kao i uvek, obezbeđujemo novac za nesmetano i uspešno funkcionisanje svih korisnika. Uvek ima nedovoljno novca u budžetu za investicije, ali učestvujemo u raznim projektima sa ministarstvima i sa Evropskom Unijom i dobijamo novac od njih. Ako samo uvrstimo dva projekta u narednu godinu, a to su postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i nastavak izgradnje kompostane na Regionalnoj deponiji, oni će vredeti više od celog budžeta - rekao je gradonačelnik.

Trenutno izvršenje tekućeg budžeta je 96%, a Vasić kaže da Grad trenutno ima na računu oko 640 miliona dinara, a da će se neutrošeni višak, već na prvom rebalansu u narednoj godini nameniti za investicije.

Deo će se preneti namenski, a deo će se uvrstiti u rebalans, procenjujem oko 200 miliona i najveći deo toga će otići na investicije - rekao je Vasić.

Najveća investicija koja će se finansirati iz budžeta je nastavak radova na otvorenom bazenu, za šta je izdvojeno oko milion evra u 2022. godini. Kraj radova se očekuje sredinom godine, kada se planira i njegovo otvaranje, a taj projekat će se delom finansirati i u 2023. godini.

Sednici je prisustvovao 51 odbornik, a 43 odbornika glasala su za usvajanje budžeta. Opoziciona odbornička grupa "Najbolje za Pirot" glasala je protiv, a šef odborničke grupe Žarko Todorović kaže da je budžet "talac" otvorenog bazena.

Budžet neće doneti novu zgradu Hitne pomoći, starački dom, prevođenje kanala Rogoz u Nišavu, građani će i dalje strahovati od prvih kiša. Budžet neće doneti asfaltirane ulice u selu Gnjilan, neće doneti put meštanima Cerev Del, Berovica, Kamik, Pasjač i Sinja Glava. Najveći deo je opredeljen za nastavak izgradnje bazena i on je talac njegove izgradnje - rekao je Todorović.

U prihodima za 2022. godinu najviše učestvuje porez na zarade sa oko 50%, kao i porez na imovinu.

Sa druge strane, najviše novca će se potrošiti na korišćenje roba i usluga, oko 30%, na rashode za zaposlene potrošiće se oko 27% budžeta, a za subvencije oko 6%.

Podsetimo, izvorni budžet u 2021. godini iznosio je 1,8 milijarde dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • direktno iz Vojnegovac

    16:44 // 10. 12. 2021.

    cvtimo ne vrzujemo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: