Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:42, 14. 12. 2020.

| Ekonomija

Usvojen budžet Vranja za 2021. godinu, Grad se zadužuje 770 miliona

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Sednica Skupštine - Vranje
Planirani deficit 170 miliona dinara i on je za 70 miliona manji u odnosu na ovogodišnji; foto: Grad Vranje

Odbornici vranjske Skupštine usvojili su budžet za 2021. godinu, prema kome su prihodi projektovani na 2,49 milijarde dinara, a rashodi na 2,66 milijarde. U odnosu na ovogodišnji budžet, prihodi su planirani za 2,9% više, dok su rashodi na istom nivou. Takođe, Grad će se zadužiti 770 miliona dinara, od čega se 600 odnosi na reprogram starih dugovanja.

Prema rečima većnika za finansije Bojana Kostića, ukupan budžet za narednu godinu projektovan je na iznos od 3,3 milijarde dinara, dok je planirani deficit 170 miliona dinara i on je za 70 miliona manji u odnosu na ovogodišnji.

Od 770 miliona dinara, koje planiramo za sledeću godinu, 600 miliona se odnosi na reprogram već postojećih kredita. Ukoliko na finansijskom tržištu uspemo da obezbedimo povoljnije uslove za kreditiranje, onda ćemo ući u reprogram postojećih kredita i na taj način relaksirati u ovim kriznim vremenima godišnju otplatu kredita, da nam više novca ostane u budžet za realizaciju kapitalnih investicija - rekao je Kostić.

Za izgradnju vrtića u naselju Raška i za realizaciju komunalnog programa Grad će se zadužiti 100 miliona dinara, a 70 miliona je, prema rečima Kostića, kratkoročno zaduživanje koje po zakonu mora da se vrati u istoj godini i odnosi se na eventualne poremećaje.

Projekcija prihoda budzeta je planirana oprezno sa ciljem da se započeti kapitalni projekti realizuju u najkraćem roku sa ciljem unapređenja kvaliteta života u našem gradu - rekao je Kostić.


Najviše novca za kapitalne investicije i predškolsko obrazovanje

Većina projekata koji su bili najavljeni i za 2020. godinu - završetak Ulice Bore Stankovića, Gradskog parka, vrtića u naselju Raška, kapitalne su investicije i sledeće godine, a za njih će iz budžeta biti izdvojeno 475,9 miliona, odnosno 14% ukupnog budžeta.

U budžetu za 2021. godinu za projektnu dokumentaciju i eksproprijaciju zemljišta planirano je 64 miliona dinara, za oblast komunalne delatnosti sredstva od 190,5 miliona, a za lokalni ekonomski razvoj 22,5 miliona.

Za poljoprivredu će biti izdvojeno 15,4 miliona, za razvoj turizma 48 milona, za zaštitu životne sredine 19,1 , za saobraćajnu infrastrukturu 296,8, za razvoj kulture i informisanja 248,2 miliona, a za sport 113,5.

Za predškolsko obrazovanje je planirano 454 miliona, za osnovno i srednje obrazovanje 203 milona dinara, za oblast socijalne zaštite 173,5 miliona.

Iz gradskog budžeta će biti izdvojeno i 20 miliona dinara za troškove u okviru rekonstrukcije Bolnice, dok će Gradska opština Vranjska Banja dobiti 100 miliona dinara.

Podsetimo, budžet Vranja usvojen prošle godine iznosio je 2,7 milijardi dinara, a rebalansom je uvećan za 58 miliona dinara. Planirani deficit u budžetu, pokriće se prošlogodišnjim suficitom, a umesto planiranih 50 miliona od prošlogodišnjeg suficita od 238 miliona, do kraja godine potrošiće se 200 miliona.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Кишну канализацију не умете да направите годинама

    08:25 // 15. 12. 2020.

    Браво.И наркоман у кризи би правио мања задужења,али шлихт му није јача страна...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: