Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 23. 6. 2023.

| Ekonomija

Usvojen završni račun budžeta Niša za 2022. godinu, revizori našli nepravilnosti

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
skupština 9
Opozicija kaže da je završni račun "poraz budžeta"; foto: JV / Tamara Radovanović

Rekonstrukcija pijace "Krive livade" i biciklistička staza od kružnog toka na Trošarini do "Stop shop"-a u Nišu - samo su neki od 7 projekata koji su planirani budžetom za 2022. godinu, ali nisu realizovani. Završni račun je usvojen u gradskoj Skupštini, mada su revizori našli 10 nepravilnosti. Opozicija kritikuje i smatra da je završni račun “poraz budžeta”, dok iz gradske vlasti kažu da je 2022. godina bila uspešnija od 2021.

Na spisku programa i projekata koji su bili planirani budžetom, a nisu realizovani, jesu i upravljanje komunalnim otpadom, upravljanje ostalim vrstama otpada, analiza optimalne organizacije sa predlogom cena taksi prevoza u Nišu, nedostajuća infrastruktura za izrgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, kao i porodični i domski smeštaj.

Branislav Bane Jovanović Iz opozicije kritikuju završni račun; foto: J. J.I za praćenje kvaliteta životne sredine realizovano je tek 32,07% od planiranog, a za “turističke vodiče digitalne ere koji menjaju navike putnika” 49,55%.

U obrazloženju piše da je do odstupanja došlo, između ostalog, zato što se odustalo od nekih projekata ili je promenjena dinamika realizacije.

Valute prometa i plaćanja za fakture koje se odnose na radove za decembar 2022. godine, u skladu sa Zakonom o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, odnosno njihovog izmirenja u budžetskoj 2023. godini - još jedan je navedeni razlog.

Kada je reč o prihodima i primanjima, u prošloj godini je realizovano 94,46%, odnosno oko 12,1 milijarda dinara. Ukupan iznos prihoda je veći za 850 miliona dinara u odnosu na 2022, kaže načelnica Uprave za finansije Nina Ilić.

Rashodi i izdaci izvršeni su u iznosu od oko 11,6 milijardi dinara, što je 90,67% u odnosu na planirano.

Ilić ističe da je najznačajniji izvor prihoda porez na zarade - 77%, a zatim porez na imovinu sa 10%, kao i da je iz 2021. godine preneto ono što u toj godini nije utrošeno, odnosno oko 500 miliona dinara. Dodaje da su prihodi ostvareni bez zaduživanja i pomoći države.

Napomenula bih da je 2021. godine intervencija prema nama iz tekuće budžetske rezerve bila čak 675 miliona dinara. Znači, ako smo sada 850 miliona zaradili više, bez ikakve pomoći republike, smatram da je 2022. uspešnija od 2021 - kaže Ilić.

Najviše se, kako navodi, trošilo preko Uprave za društvene delatnosti, zatim preko Uprave za komunalne delatnosti i za Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da se takva realizacija nije desila u poslednjih nekoliko godina, da su prihodi svake godine veći za oko 1,2 milijarde i da zato veruje da će Niš vrlo brzo imati budžet od 14,5 ili 15 milijardi dinara.

Međutim, iz koalicije “Niš, moj grad” nisu zadovoljni završnim računom, pa odbornik Branislav Jovanović ističe da je on “poraz budžeta” zbog 7% kapitalnih investicija.

Znaju da sa 11 milijardi ništa ne mogu da urade u ovom gradu. Kad su 7% kapitalne investicije od budžeta, to je poraz budžeta. Svaki ekonomista će vam reći da je do 30% razvojni budžet, a u Nišu je to 7%. Šta se krupno dešava sem akva-parka? Od 800 miliona za investicije, skoro 700 je za akva-park - kaže Jovanović.


Revizori našli 10 nepravilnosti i preporučili mere za njihovo otklanjanje

skupština 8 Odbornici usvojili; foto: JV / Tamara RadovanovićU Izveštaju o reviziji navedeno je 10 nepravilnosti u završnom računu. Deo rashoda i nije pravilno planiran, izvršen i evidentiran.

Revizijom je utvrđeno da su rashodi i izdaci u finansijskim izveštajima iskazani primenom pogrešne ekonomske klasifikacije u iznosu od 184.855.000 dinara - navode revizori.

Pojačano osvetljenje kružnih tokova sa mnogo pešaka takođe je pogrešno evidentirano, pa je Grad Niš za 3.825.000 dinara manje iskazao vrednost opreme, objašnjeno je u Izveštaju.

Grešaka u evidenciji bilo je i u vezi sa projektom "Smart & Safe city", nematerijalnom imovinom, Zavodom za urbanizam, obavezama sa dobavljačima i sudskim sporovima. Izveštaj revizora je na kraju teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Izveštaj o reviziji (preuzmi) - 19,675.94 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Deda Avram

    17:01 // 23. 6. 2023.

    Znači, ako smo sada 850 miliona zaradili više, bez ikakve pomoći republike, smatram da je 2022. uspešnija od 2021 - kaže načelnica Uprave za finansije Nina Ilić. Načelnica nezna osnovne pojmove. Budžet lokalne vlasti je odluka kojom se procenjuju prihodi i primanja i utvrđuju rashodi i izdaci za period od godinu dana. Znači budžet ne zarađuje ništa jer ništa ne proizvodi već ima prihode.

    • Načelnica i znanje ha ha ha

      22:34 // 23. 6. 2023.

      Pa kako da zna, to se uči na fakultetu a njoj ostalo još tri godine do penzije baš je briga šta će da kaže.
      Platica 120 000 koga briga za znanje.

    • Brane

      00:08 // 24. 6. 2023.

      Čuda čine privatni fakulteti!!!

  • Nišlija

    15:29 // 23. 6. 2023.

    A koliko je para dato za "prevljenje imena"?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: