Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:59, 21. 9. 2023.

| Ekonomija

Usvojeni drugi rebalans budžeta za nišku opoziciju - "kozmetika"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne Vesti
sednica skupštine (1)
Usvojen drugi rebalans budžeta Grada Niša; foto: Jelena Mišić

Na 33. sednici Skupštine Grada Niša, odbornici su izglasali drugi rebalans budžeta koji će za 389.267.725 dinara biti veći i iznosiće 14.941.487.343 dinara. Opozicioni odbornici najviše pažnje usmerili su ka odluci da se iz budžeta ne izdvoji novac za besplatne udžbenike, te su drugi rebalans nazvali "kozmetikom". Za gradonačelnicu Niša to su populističke mere koje "sebi može da priušti samo Beograd".

U drugi rebalans gradskog budžeta biće usklađena sredstva koja će biti dodeljena nezaposlenim porodiljima, za drugo, treće i svako naredno dete, kao i duple blizance, ističu iz Grada Niša i dodaju da će po 5.000 dinara dobiti roditelji učenika prvih razreda osnovnih škola, dok će srednjoškolcima biti omogućen besplatan prevoz, kao i besplatna užina.

Za nišku opoziciju rebalans budžeta predstavlja pokušaj gradske vlasti da, kako su rekli, putem politike i uz pomoć matematike “prevare život”.

Kada je u pitanju povećanje od 389 miliona, a pre toga u prvom rebalansu budžeta 1,2 milijardi, jeste skupa jedna politička priča. Međutim, život je porastao sa troškovima i kada imate povaćanje nominalno povećanje plana za 15,1%, a realno je to samo 1,4%, to znači da su frižideri prazni i da narod u Nišu živi u teškim uslovima, što se primećuje - kaže Dragoslav Ćirković.

sednica skupštine Za nišku opozociju budžet Grada Niša "kozmetika"; foto: Jelena Mišić Odbornik grupe “Niš moj grad” takođe kaže da su niški đaci na ovaj način diskriminisana u odnosu na beogradske, zbog čega tvrdi da je rebalans budžeta “kozmetika”.

Gradonačelnica se svojski potrudila da opoziciji i građanima objasni da besplatni udžbenici nisu mogući i ako je to moguće u Beogradu. Postoje drugi načini kako to može da se uradi, imate Oko sokolovo koje je uzelo 55 miliona dinara od 1. januara do 14. juna, do kraja godine to će biti 100 miliona i ne znam zašto se ta sredstva ne utroše za besplatne udžbenike dece koja nema razloga da budu diskriminisana u odnosu na decu iz Beograda ili bilo kog drugog grada - kaže Ćirković.

JLM_9065 Besplatni udžbenici su populističke mere za koje Grad Niš nema novca, tvrdi Sotirovski; foto: Jelena Mišić O besplatnim udžbenicima se razmišlja, tvdi gradonačelnica Dragana Sotirovski, ali kaže da su to populističke mere za koje Grad Niš nema novca.

Mi sa nepunih 14 milijardi, teško sebi to možemo da priuštimo u ovom trenutku, ali treba razmisliti o tome. Ukoliko broj zaposlenih bude bio veći, a tako i više para u budžetu, možemo razmišljati o tome. Ne o svim kategorijama. Dali smo besplatne udžbenike deci čiji su roditelji osobe sa invaliditetom, gladali smo kome su najpotrebniji. Višak para u budžetu treba da iskoristimo za besplatan prevoz za srednjoškolce koji nije besplatan za Grad Niš jer dajemo novac svih građana Niša - kaže Sotirovski.

Ona je takođe istakla da će isplatiti novac svim građanima kojima je Grad Niš uzeo parcele za potrebe saobraćajnica, te zaključila da su “osluškivanjem” građana odlučili na da povećanje od 389 miliona dinara iskoriste kroz ovakav rebalans budžeta, te da će i 52 miliona biti izdvojeni za trafostanice i nedostajaću infrastrukturu, a zaključila je da su to stvari koje građani primećuju na terenu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • 0987654321

    02:02 // 23. 9. 2023.

    "Pozicija" je ogledalo tzv. naroda a "opozicija" ...koj' li je moj ? Zamolio bih BOT-ove da mi objaše - koje su to spodobe ! Njihove ili samo njihove ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: