Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 15. 11. 2022.

| Ekonomija

Uvećava se porez na imovinu u Nišu, deo kod "Delte" pripao centru grada

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
IMG_20220921_143639
Deo kod "Delte" pripada centru; foto: JV / Ljubica Jocić

Prva i druga zona grada, prema kriterijumu za utvrđivanje poreza, od sada će biti spojene i kao centar grada računaće se i deo oko Delta planeta, što znači da će od sada i u ovom delu porez biti naplaćivan kao u prvoj zoni. V. d. zamenika načelnika uprave za finansije Nina Ilić kaže da će porez u svim zonama biti uvećan za 15-16 % pa će od sada za stan od 60 kvadrata na Bulevaru Nemanjića koji je star 20 godina, umesto dosadašnjih 7.200 dinara, porez biti 8.904 dinara na godišnjem nivou.

Izgradnjom Delta planeta druga zona grada približila se prvoj po komunalnoj i infrastrukturnoj opremljenosti i saobraćajnoj povezanosti, pa je na sednici Skupštine grada odlučeno da se druga zona pripoji prvoj. Nina Ilić kaže da je deo oko Delta planeta sada “novi centar grada” pa će početak Bulevara ući u prvu zonu i centar grada će biti od Crvenog pevca do Ureda i prema Nišavi.

Prema zakonu, porez na imovinu utvrđuje se prema prosečnoj ceni kvadrata stanova u zoni u kojoj se nalaze. Porez će biti povećan u svim zonama, a Nina Ilić kaže da je prosečna cena stanova u prvoj zoni 1.051 evro po metru kvadratnom iako se nove nekreatnine prodaju i za više od 2.000 evra po metru kvadratnom.

Porez se usklađuje sa prosečnim cenama rasta u prometu nekreatnina. Cene za utvrđivanje poreza na imovinu su porasle za 15-16%. Ako je neko plaćao porez za stan na Bulevaru Nemanjića za 60 kvadrata, 20 godina star stan, sada će plaćati oko 9000 dinara poreza na godišnjem nivou, a pre je bilo oko 7.200 dinara - kaže Ilić.

Ona je dodala da će određeni broj seoskih površina na teritoriji sedme i šeste zone, poput starih kuća i poljoprivrednih zemljišta ispod jednog hektara, biti ispod limita oporezivanja, odnosno da će plaćati minimalan porez.


Opozicija traži da se građani oslobode poreza

1668524027606 Uvećan porez; foto: JV / Ljubica Jocić Odbornik Miodrag Stanković iz koalicije “Niš, moj grad” rekao je da povećanje poreza opterećuje građane i da se opozicija zalaže za oslobađanje poreza.

Mi se zalažemo za potpuno oslobađanje poreza na imovinu kada se radi o domaćinstvima i progresivno oporezivanje na svaku sledeću nekreatninu koju građani imaju - rekao je Stanković.

On je dodao da se iz godine u godinu povećava budžet Grada od prihoda poreza na imovinu i da lokalna vlast “živi na grbači naroda”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoki

    13:58 // 16. 11. 2022.

    Izgleda da su ovi iz gradske vlasti bukvalno shvatili naziv "Delta Centar" te ga svrstali u "Centar" grada. Znao sam da su "stručnjaci" ali sada su prevazišli sami sebe.

  • Zika

    07:38 // 16. 11. 2022.

    Dobro da se ove secikese nisu setile da podele grad na dva dela ,zapadni i istočni Niš ,pa da naprave dva centra ! Onda bi skoro ceo grad bio prva zona . A i udomili bi još mnogo članova SNS -a !? Pa kad je bal nek je sa muzikom ,ima se ,može se .

    • Zoki ajduk

      09:03 // 16. 11. 2022.

      To su se već dosetili sa pet gradskih opština, sve je bato moj puta pet, ko arapi.

    • Mrk

      10:02 // 16. 11. 2022.

      Pa to su vec uradili. Podelili su Nis na 4,5 mozda i 6 delova vise ni sam nisam siguran koliko ih ima. Tako da placamo sve te administracije i njihovo izivljavanje, nerad i haos koji nam stvaraju u svakodnevnom zivotu. U mnogim drzavnim bazama podataka Nis i ne postoji vec Medijana, Palilula, Cele kula, Crveni krst, Pantalej... Izvinite ako sam nekog izostavio

    • qgo

      10:05 // 16. 11. 2022.

      Kako to mislis, nisu se setile?! Sta je podela Nisa na vise opstina nego upravo to. Udomili se partijici odavno, nebitno koje su boje... Ma idi begaj, sada si im jos dao ideju da naprave centar opstine Medijana, pa centar opstine Palilula, pa Bubanj, pa Crveni krst...

  • Ivan

    23:46 // 15. 11. 2022.

    Jedino sto niko ne rece da kvadrat stare gradnje kod Delte vise nije 800 i 900 evra nego duplo vise. A porez bi da vam bude isti. Kako?

    • Raša

      10:06 // 16. 11. 2022.

      Porez ne treba da postoji za nekretnine kupljene u svrhu porodičnog stanovanja, platiš overu ugovora, plariš porez na prenos apsolutnih prava 2,5 % i šta više. Oni koji izdaju stanove po osnovu ugovora o izdavanju plaćaju PDV, ovako za istu stvar plaćamo više poreza, mi se ne bunimo, oni alavi i tako prolazi godinama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: