Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 15. 1. 2015.

| Ekonomija

Uz fabriku na prodaju i vredna umetnička dela

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti
prelja.jpg
Prelja; Foto: Cile/Photobucket

Uz proizvodnu zgradu, mašine, automobile i kamione Niteksove fabrike u Medveđi, Agencija za privatizaciju oglasila prodaju i slika i skulpture poznatih umetnika.

Do 5. februara, kada ističe rok za predaju ponuda, znaće se da li ima zainteresovanih za kupovinu vrednih umetničkih dela koja su krasila hodnike i kancelarije nekada uspešne fabrike.

Na prodaji su se našle slike neimenovanih autora, čija je cena procenjena na 3 miliona, ali i dve statue "Prelje" Aleksandra Šakića i Antona Augustinčića čija je procenjena vrednost po 950.000 dinara.

Ukupna vrednost fabrike je procenjena na nešto preko 70 miliona dinara.

Inače, najveći deo nekadašnjeg tekstilnog giganta, fabrika u Nišu, prodat je maja 2011. godine italijanskom "Benetonu".


"Prelja" kao jedan od simbola Niša

Skulpturu "Prelje" je hrvatski vajar izradio za nadgrobni spomenik Mite Ristića, tadašnjeg vlasnika Fabrike tekstila, koji se nalazi na niškom Starom groblju.

Nekoliko decenija kasnije je uz saglasnost porodice Ristić i Zavičajnog muzeja Antona Augustinčića izrađena replika poznate skulpture, ali uz ograničenje da ne sme biti izneta iz kruga Niteksa.

Augustinčićeve skulpture u Nišu (gore) i Njujorku Augustinčićeve skulpture u Nišu (gore) i NjujorkuZa sada nije poznato gde se nalazi skulptura koju Agencija za privatizaciju prodaje, odnosno da li je reč o delu koje je tamo preneto iz niške fabrike.


Nasleđe slavnih vajara

Uz Aleksandra Šakića, poznatog niškog slikara i vajara, ime Antona Augustinčića bi Nišlijama trebalo da bude poznato i po jednom od simbola grada.

Svetski poznati zagrebački vajar je autor "Spomenika oslobodiocima" u centru Niša.

Inače, malo se zna da se ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku nalazi još jedna Augustinčićeva skluptura "Mir", spomenik veoma sličan niškom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • istoricar umetnosti

    11:42 // 21. 8. 2015.

    Sve slike su radjene na kolonijama i nesmeju se otudjiti po ugovorima sa umetnicima koji su radove darivali za zbirku.tako je i sa skulpturom.

  • mile protiv tranzicije

    01:14 // 16. 1. 2015.

    Bilo bi lepo da neko od odgovornih objasni zasto je ugasena fabrika Nitex posle vise od 100g postojanja,zasto su prodate masine kao staro gvozdje i zasto je svih 650 radnika otislo na ulicu?

  • mita ristić

    12:00 // 15. 1. 2015.

    Odakle PRELJA u Medvedji, kad se nalazila u krugu NITEXA u Nišu? Čije je vlasništvo ta oprema u Medevedji? Benetonovo, nekog pojedinca, bivšeg direktora?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: