Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:04, 18. 5. 2019.

| Ekonomija

Uz vatromet i muziku otvoren Koridor 10

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
koridor 10
Zvanično otvoren auto-put, foto: Bojana Antić

Nakon višegodišnjeg odlaganja auto-put ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj konačno je otvoren, a svečanost je održana kod mosta Vrla u Vladičinom Hanu. Najteža deonica auto-puta južnog kraka Koridora 10 je završena, rekao je na ceremoniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uz himnu Bože pravde, srpsko kolo i vatromet "proslavljeno" je otvaranje, a osim državnog vrha Srbije, prisustvovali su i premijer Makedonije Zoran Zaev, predsedavajući Predsedništva BIH Milorad Dodik, ali i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ambasadori i zvaničnici iz regiona. vatromet Uz vatromet i muziku, foto: Bojana Antić

Da je otvorena najteža, ali i najlepša deonica auto-puta kroz Srbiju, rekao je Vučić i zahvalio svima koji su učestvovali u njegovoj izgradnji, ali i onima koji su došli na otvaranje.

Da mi je neko pre nekoliko godina rekao da će ovoliko lepo biti u Vladičinom Hanu, ne bih mu verovao. Ali vidite šta smo uspeli da uradimo. Svi oni koji su učestvovali i radili, možete da se ponosite i na vijadukt i na celokupan auto-put – rekao je Vučić.

Dodao je da će novi auto-put skratiti, ali i olakšati vreme putovanja i da Srbi treba da budu ponosni jer imaju kvalitetne puteve poput onih u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

vučić koridor 10 Na otvaranju i ceo državni vrh, foto: Bojana Antić Deonica kroz Grdeličku klisuru, koju srpski zvaničnici ocenjuju kao "najteže gradilište u Evropi", duga je oko 26 kilometara, a na ovoj trasi izgrađeno je i 36 mostova i 2 velika tunela - Predejane i Manajle. Put je građen 6 godina i koštao je oko 235 miliona evra.

Nadležni tvrde da je auto-put bezbedan, iako se galerija kod Grdelice urušavala nekoliko puta. 2018. godine je za tu kosinu doneto novo rešenje, kada je deo brda „pomeren“, mada je Vučićeva ideja bila da se sruši čitavo brdo. Kosina kod Grdelice duga je oko 700 metara, a u izgradnju galerije utrošeno je oko 10.000 tona betona i 7.000 tona armature.


Fabrici: Nadam se da će vas ovaj put odvesti do Evropske unije

Osim Vučića, na otvaranju su govorili i premijer Makedonije Zoran Zaev i predsedavajući Predsedništva BIH Milorad Dodik koji su istakli da je trasa važna zbog povezivanja ljudi, dok je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao da se nada da će novi auto-put "Srbiju odvesti do članstva u EU". fabrici koridor 10 Fabrici na otvaranju Koridora 10, foto: Bojana Antić

Putevi uvek vode ljude do svoje destinacije, tako da se nadam da će vas ovaj odvesti do Evropske unije. Divno je videti sve ove ljude ovde jer danas slavimo otvaranje najznačajnijde deonice - rekao je Fabrici.

Dodao je i da se sada od Salzburga do Soluna može doći novim i bezbednim auto-putem.


Na svečanosti i poruka "Vučić je Tito"

Državni vrh kod mosta Vrla u Vladičinom Hanu dočekao je i nekoliko hiljada građana koji su se okupili kako bi, kažu oni, zajedno proslavili otvaranje auto-puta.

Došli smo da podržimo našeg predsednika jer on otvara puteve i radi za sve nas - rekla je jedna meštanka Vladičinog Hana.

koridor 10 otvaranje Građani došli da podrže Vučića i njegov rad, foto: Bojana Antić Okupljeni su svakog govornika "nagradili" aplauzom, a najveći je dobio prvi čovek države Aleksandar Vučić. Njegov govor ispraćen je uz povike "Aco Srbine", mnogobrojne aplauze i ovacije.

Građani su, osim oko bine, svečanost posmatrali i sa okolnih ulica i uzvišenja, a držali su zastavice i panove, među kojima su bili i oni sa natpisima "Hvala predsedniče" i "Vučić je Tito.


Mihajlovićeva: Srbija danas poslala poruku da želi da se povezuje i modernizuje

Pre slavlja, državni vrh je obišao deonicu puta od Leskovca do Vladičinog Hana - kosinu 2 kod Grdelice, petlju kod Predejana, kosinu "Momin kamen" i tunel Manajle.

Ispred "Mominog kamena" obratila se ministarka Zorana Mihajlović koja je rekla da je i ova deonica - predelo koji zovu "Balkanska lepotica" i "Dolina zla", savladana. Napomenula je da je Srbija danas otvorila moderan auto-put i poslala svima poruku da želi da se povezuje. momin kamen Foto: Bojana Antić

Nema vojske koja ovde nije prošla, a ima dosta ljubavi koje su ovde započete. Važno je mesto, kako istorijski, ali je važno i za budućnost. Mislim da Momin kamen i Grdelička klisura šalju danas jednu poruku, da Srbija želi da se povezuje, razvija i bude moderna – rekla je Mihajlovićeva.

Osim važnosti ovog predela za trasu auto-puta, kaže ona, važna je i istorijska pozadina "Mominog kamena". momin kamen Foto: Bojana Antić

Samo ime govori koliko je ljudima bilo teško da ukrote Momin kamen i da mi možemo da dođemo i prođemo ovim prelepim auto-putem. Utrošeno je preko 100 tona eksploziva, 650.000 kamena je sklonjeno sa ovog ovde dela – rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je i da je današnje otvaranje samo početak onoga što će ubuduće uraditi i da će nastaviti da grade puteve.

Podsetimo, otvaranje auto-puta kroz Grdeličku klisuru odlagano je nekoliko puta, a celokupan projekat pratili su brojni problemi - urušavanja kosina za koje do danas nisu pronađeni odgovorni, promene projekta do konstantnog probijanja rokova.

Stručnjaci su ocenili da radovi na Koridoru 10 kasne zbog loše pripreme radova i projektne dokumentacije, nerealnih obećanja datih iz političkih razloga, ali i zbog nepostojanja domaće građevinske operative koja bi taj zadatak obavila na najadekvatniji način.

Zbog rušenja kosine, Mihajlovićeva je deo kabineta početkom decembra “preselila” u Grdeličku klisuru kako bi “nadzirali” i ubrzali radove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marinko panic

    10:57 // 23. 5. 2019.

    Svaka čast pozdrav iz Republike Srpske

  • Dejan

    17:37 // 20. 5. 2019.

    Za 1000 stanovnika Predejana moze da se uradi ptelja koja lebdi. A za 9000 stanovnika Vranjske banje ne moze ni obicno iskljucenje. A posle kazu prioritet su im ulaganja u banje.
    Svaka cast.

  • Steva

    09:00 // 20. 5. 2019.

    Problem je samo sto svi ti koji velicaju predsednika i poistevecuju ga sa Titom, nikada ovim autoputem nece da prodju, jer nemaju kola vec traktor i frezu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: