Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:31, 5. 10. 2016.

| Ekonomija

Uzimaju pare opštinama, pa ih savetuju kako da to nadoknade

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, RTS
brnabic
Ministarka dala predloge za uvećanje lokalnih budžeta koje zakonima smanjuje; foto: MDULS

Borba protiv sive ekonomije, precizniji podaci o imovini i povećanje minimalne zarade tri su načina, prema rečima ministarke lokalne samouprave Ane Brnabić, da opštine i gradovi uvećaju svoje budžete nakon što će im prihodi iz republičke kase, najverovatnije biti smanjeni.

Poslanici uveliko diskutuju o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave koje će znatno uticati na lokalne budžete i dok od opozicije i pojedinaca iz građanskog sektora stižu kritike i upozorenja, ministarka Brnabić predsednicima opština i gradonačelnicima daje ideje kako da pune budžet.

Prvi korak je, kaže ona, pojačana borba protiv sive ekonomije što bi povećalo naplatu poreza što bi direktno uticalo na punjenje budžeta.

Drugi predlog je regulisanje imovine lokalnih samouprava.

Lokalne samouprave moraju da ažuriraju bazu podataka imovine, jer se nakon toga prihod od poreza na imovinu u proseku povećao za 26 odsto - rekla je Brnabićeva.

Kada se ažuriraju podaci o imovini i porez na imovinu može biti smanjen, ali će i pored toga, pojašnjava Brnabićeva, prihodi biti veći, jer će biti više zgrada i parcela za oporezivanje.

Treća stvar koja bi mogla da dopuni budžete lokalnih samouprava, prema mišljenju ministarke, je i povećanje cene radnog sata sa 121 na 130 dinara, a ujedno i minimalne zarade od 1. januara 2017. godine.

To bi opet, uvećanom uplatom poreza na zarade, moglo da poveća i priliv novca u lokalne budžete.

Podsetimo, na dnevnom redu Narodne Skupštine su izmene Zakona o finasiranju lokalnih samouprava za koje je poslanik DSS iz Niša Milan Lapčević upozorio da će samo najvećem gradu juga Srbije uzeti 200 miliona dinara na godišnjem nivou, a prema podacima Nacionalne koalicije za decentralizaciju lokalne samouprave će iz budžetske kase dobijati svega 10% od ukupnog republičkog budžeta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ovca za šišanje

    07:35 // 7. 10. 2016.

    Да ли су (баш) криви генерали и бркати мајори или ми који смо ћутали (ћутимо)?!

  • janko

    17:50 // 5. 10. 2016.

    Gledam ministarku vec dva dana na tv, prenos i z Skupsine Srbije.Kukala nam majka sa ovakvim ministrima!

  • Limunko

    15:52 // 5. 10. 2016.

    Još jedna manipulacija Vučića kojoj je cilj koncentracija moći i odlučivanje o svemu u ovoj zemlji.Uzeće novac lokalnoj samoupravi,a onda će odlučivati kome će ga davati.Naravno,sve one opštine i gradovi koji nisu pod kontrolom SNS,neće dobiti ništa,jer jedino što SNS ume da uradi to je otimanje novca koji zatim deli po svojoj proceni.Uskoro će i vazduh da nam naplaćuje.Sećaćemo ih se po zlu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: