Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:36, 7. 4. 2015.

| Ekonomija

“Vagonka” i “Lokomotiva” ostale bez radnika

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, B92
vagonka-politika.jpg
Radnici uzeli otpremnine od po 200 evra po godini staža i napustili fabrike; Foto: Politika

Oko 500 radnika nekadašnjih giganata niške mašinske industrije, MIN “Vagonke” i MIN “Lokomotive”, prihvatilo je socijalni program i odlučilo da napusti fabrike.

To praktično znači da u ovim preduzećima koja se bave rekonstrukcijom železničkog programa, više nema zaposlenih radnika. Oni su prihvatili socijalni program kojim je predviđena isplata od 200 evra po godini staža i napustili pogone.

Direktor MIN “Lokomotive” Slavko Raičević rekao je da odlazak zaposlenih ne znači i definitivni kraj tog preduzeća.

Zbog nezavršenih poslova dvadesetak radnika sam već vratio na posao, a uskoro će biti posla za još 20 do 30 radnika. Za otprilike dva meseca posla će biti za oko 100 radnika - istakao je Raičević, a prenosi B92.

Prema direktorovim rečima posao sa Železnicama Makedonije vredan 5 miliona evra, o kome se toliko pisalo, i dalje je neizvesan. Potvrdio je da država još nije obezbedila neophodnih 30 miliona dinara garancije.

I direkror “Vagonke” Ivica Radosavljević, kako prenosi B92, potvrdio je da će pojedini radnici biti vraćeni na posao zbog neophodnog remonta vagona.

Podsetimo, ove dve firme su bile na listi preduzeća za koje je država tražila privatnog partnera. Kako zainteresovanih kupaca nije bilo, odlučeno je da firme odu u stečaj.

Radnici “Lokomotive” su se protivili tome, pregovarali i sa predstavnicima Ministarstva privrede, ali kako je Južnim vestima potvrđeno u samom Ministarstvu, od stečaja se ne odustaje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    20:10 // 8. 4. 2015.

    politicari,ministri i kvazi ekonomisti,beogradski uvlakaci,sto bi reko stipe mesic"zavrsili ste posao"-NIS je na kolenima i bez ikakve industrije!nije vam i neki uspeh-videli ste da smo nesolidarni...

  • Istina

    18:03 // 8. 4. 2015.

    Pa to je rezultat pogubne partijske politike i‚‚jalovih direktora‚‚koji su samo čekali pare iz buđeta,odnosno poreskih obveznika,pravili enormne gubitke i prezadužili firme po sistemu
    ‚‚lako ćemo‚‚!

  • Dragoljub J.

    00:52 // 8. 4. 2015.

    I gde je sad RPK Nis? Pa komora je valjda zakonski zastupnik poslodavaca, koga treba da je briga da li jadno nekad uspesno i ugledno preduzece postoji ili ne. Lepo je neko rekao - muska sisa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: