Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:44, 7. 3. 2017.

| Ekonomija

Vandali posekli plastenike u selima kod Žitorađe

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
5 unisten plastenik foto slobodan ristic
50 plastenika uništeno; foto: Slobodan Ristić

Preko 50 plastenika u selima Glašinac i Izvor kod Žitorađe zasad nepoznati vandali oštetili su za samo jednu noć. Šteta se procenjuje na oko 25 miliona dinara.

2 zoran ilic pored posecenog plastenika foto slobodan ristic Zoran Ilić pored posečenog plastenika; foto: Slobodan RistićSlučaj je prijavljen policiji koja, kako nam je rečeno, traga za počiniocima koji su, posekavši najlone na nedavno pripremljenim plastenicima, oštetili čak 12 porodica kojima je poljoprivreda jedini izvor prihoda.

Radi se o kraju u kome uglavnom svi živimo od poljoprivrede i sada ne znamo šta dalje. Ovih dana smo trebali u plastenike da sadimo krastavac, paradajz, papriku, a u nekima su već bila zasađeni rana salata i spanać. Sada smo u nemilosti jer nam je ugrožena životna egzistencija – kaže Zoran Ilić iz sela Glašinac.

Oštećeni pokušavaju da saniraju štetu tako što najlon na plastenicima lepe lepljivom trakom, ali je sve to, kako kažu, nesigurno.

Novac za nove najlone za plastenike nemamo jer sam samo ja uložio preko 350.000 dinara do sada. Ostaje da krpimo što se spasti može i da se molimo bogu da ne duva jači vetar da nam sve uništi - dodaje Zoran.

3 posečeni plastenici Žitorađa; foto: Slobodan Ristić Šteta je ogromna; foto: Slobodan RistićNapominje da se više niko u selu ne oseća sigurno i da sa zebnjom iščekuju svako novo jutro jer su pojedini meštani uložili praktično sve što su imali kako bi napravili plastenike i bavili se proizvodnjom ranog povrća.

Komšija je prodao krave da kupi najlon i sve što je potrebno da napravi nekoliko plastenika. Sada je i njemu sve uništeno. Ko nam garantuje da, ukoliko onaj ko eventualno ima novac kupi novi najlon, neko preko noći neće ponovo doći i sve poseći  – pita se domaćin koji godinama izdržava porodicu baveći se poljoprivredom.

Iako su udaljeni samo nekoliko stotina metara, u ataru susednog sela Izvor ista slika.

Imao sam 2 velika i 9 manjih plastenika. Sve je bilo pripremljeno, a za dan - dva trebalo je da krene sadnja. Sada ne znam šta da radim, odakle mi preko 1.000 evra za nove najlone? – pita se Nebojša Mićić iz Izvora kod Žitorađa.

Nisu pošteđeni ni plastenici sa povrćem koji su zasađeni tokom zime, zbog čega će proizvođači pretrpeti i dodatne štete. Naglašavaju da će poljoprivredni proizvodi sada kalirati i da će se prihod smanjiti bar za 50 odsto.

Da su vandali sve dobro isplanirali i poznavali ovaj teren, meštani potkrepljuju činjenicom da je te večeri u Glašincu nestajala struja, te da je došla nakon pedesetak minuta.

Pretpostavljaju da je to bilo dovoljno da se poseku oni plastenici bliže selu, jer postoji ulična rasveta. Nikome to nije bilo sumnjivo, pa su štetu videli tek ujutru kada su obilazili plastenike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jelisaveta

    14:08 // 8. 3. 2017.

    Jezivo

  • žika

    21:07 // 7. 3. 2017.

    Kradu i uništavaju sadnice, pale strnjike i nehajno vočnjake, preturaju košnice, seku plastenike, kradu plodove po njivama i baštava, čak i višnje... Odvratan pakostan narod.Čovek ne sme ništa da posadi sem žitarica. U D. Međurovu, najvećem proizvođača u selu, 2 puta posekli plastenike u samom dvrištu(bilo i na RTS-u)i nisu pronađeni, a kamoli u polju. Uzeo dva vučjaka da čuvaju kad nije kod kuć

    • bice i gore

      22:53 // 7. 3. 2017.

      kad pocnu da otimaju hleb ljudima iz ruku

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: