Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:29, 2. 6. 2020.

| Ekonomija

Vanredno stanje i korona privremeno zaustavili rast cena kuća i stanova

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Socijalni-stanovi-gradilište-foto-V.-M.-R
Cene stanova u padu; Ilustracija; Foto: V. M. R.

Poslednjih godina tržište nekretnina u Srbiji beležilo je konstantan rast, a kako kažu sa portala 4zida.rs, cene na jugu su najviše rasle u Sokobanji i Pirotu. Ipak, vanredno stanje i korona su zaustavile taj proces, pa je tako samo u Nišu zabeležen pad u cenama od 4%, a trenutne statistike pokazuju da se tržište još nije stabilizovalo.

Najveći problem, kako kažu sa pomenutog portala, bilo je zatvaranje javnih službi, pa i ko je hteo da kupi nekretninu nije mogao da reši papirologiju.

Takođe, studenti su otišli kući i otkazali iznajmljene stanove.

Od uvođenja vanrednog stanja, pa naovamo, od ukupnog broja od 68.000 oglasa starogradnje koliko je oglašeno na ovom sajtu, promena u ceni se desila na 8% od ukupnog broja oglasa, odnosno na skoro 5.500 oglasa. Ako govorimo o pojedinačnim gradovima, u Nišu su najveću promenu u ceni zabaležili stanovi za izdavanje, gde je cena pala za 6%. Prodaja stanova i kuća zabeležila je manju promenu u ceni, te su tako cene kuća i stanova za prodaju snižene za 1% - pišu iz 4zida.rs.

Iako se promena u ceni desila na malom broju oglasa, ona ipak predstavlja pokazatelj da je vanredno stanje uticalo na tržište nekretnina. U Nišu je ukupan pad 4%, a najveći minus (6,5%) zabeležen je u iznajmljivanju stanova.

stanovi Pad cene zbog korone; Izvor: 4zida.rs

I pored toga, na jugu Srbije, stanovi su i dalje najskuplji u Nišu gde je prosečna cena 812 evra po kvadratu.

Najjeftiniji su stanovi na Panteleju (746 evra/m2), a najskuplji na Medijani (858 evra/m2). S druge strane, kuće u Nišu skoro da su duplo jeftinije. Prosečno se prodaju za nešto više od 450 evra/m2, a najviše novca ćete morati da izdvojite ako gledate kuće na Medijani koje se u oglasima nude prosečno za 600 evra/m2. Interesantno je da su najjeftinije kuće one u Niškoj Banji, gde je kvadrat kuće prosečno 250 evra - kažu u 4zida.rs.

U Leskovcu se, prema statistikama ovog portala, cene stanova kreću u proseku oko 530 evra/m2. Kuće su jeftinije i prosečna cena im je 268 evra/m2, a 290 evra/m2 u gradu.

Rast cena se konstantno poslednjih godina beleži u Sokobanji.

Prosečna cena oglašenih stanova je skoro 850 evra/m2, a mnogi se prodaju i za 1000 evra/m2, većinom oni u centru. Kada govorimo o cenama oglašenih kuća, vidimo da su i u ovom gradu one gotovo duplo jeftinije nego stanovi, pa tako prosečna cena oglašenih kuća iznosi 475 evra/m2 - pišu iz 4zida.rs.

Nešto manje drastičan je odnos između cena stanova i cena kuća u Vranju, a prosečan kvadrat oglašenih stanova u starogradnji u ovom gradu iznosi 564 evra. Kuće su 318 evra po kvadratu.

Podsetimo, krajem prošle godine cene su bile nešto niže i u trećem kvartalu 2019. godine zabeležen je pad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vojkan

    20:01 // 7. 6. 2020.

    Do ove krize prodavci su bili ti koji su odlučivali o uslovima prodaje nekretnina, dok će od sada najverovatnije kupci biti ti koji će odlučivati o uslovima kupovine nekretnina!Kada kupiti nekretninu ili zašto http://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/Kada-kupiti-nekretninu-ili-zasto-je-odmah-najbolje-vreme-za-kupovinu-nekretnine-101.html možda pomogne ovaj tekst.

  • Zoka

    13:07 // 5. 6. 2020.

    Pa nisu sve cene kuce iste. Imate kucu gde mora da se menja instalacija , stolar. fasada ograde na terasi. a imate kuce koje sigurno vrede 1000E m

  • Kizzo

    13:33 // 4. 6. 2020.

    Banke su podigle ucesce za kredite za stanove sa 20 na 30%. Razlog je kako navode, ocekivanja da ce cene nekretnina padati. Mnogi koji su usli u novogradnju i mislili da ce debelo profitirati, nece moci da zatvore finansijski krug....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: