Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:42, 23. 12. 2020.

| Ekonomija

Većina leskovačkih javnih preduzeća gubitaši, najavljuju veće cene usluga

Autor:M. M. i Lj. F.Izvor:Južne vesti
toplana leskovac
Raste cena grejanja; foto: B. S.

Od osam javnih preduzeća kojima rukovodi Grad Leskovac, njih pet posluje sa gubicima, pokazuju izveštaji direktora koji su podneli odbornicima leskovačke Skupštine na poslednjoj sednici. Kao jedno od rešenja za gubitaško poslovanje, iz svih preduzeća najavljuju povećanje cene usluga, a odbornik opozicije Nebojša Cakić kaže da je to uvod u privatizaciju.

U najvećim problemima je JP Gradska autobuska stanica, čiji predlog za otpuštanjem radnika je prihvatila većina u leskovačkom parlamentu, a probleme sa finasiranjem imaju i javna preduzeća Dom i Pijaca koja će uskoro dobiti nove direktore, najavljeno je na sednici.

Iz GAS-a su najavili i veće cene svojih usluga.

Sa gubitkom od 4,6 miliona dinara u 2019. godini poslovala je i Toplana, a direktor Novica Stojanović se nada da će se to u narednoj godini promeniti.

Rešenje da ne posluju sa gubitkom vidi u povećanju cene grejanja.

U cilju pozitivnog poslovanja očekujemo povećanje cene grejanje usled povećane cene enrgenata. Naše cene su jedne od najnižih u Srbiji i to će morati da se menja, kako ne bismo poslovali sa ovolikim gubicima - rekao je Stojanović.

Aktuelna cena grejanja je 77 dinara po kvadratnom metru, a kotlarnice u Leskovcu koriste sve energente - mazut, ugalj i gas.

Vodovod, baš kao i ostala preduzeća, ima problem sa kreditima, gde su po rečima v.d. direkotora Staniše Ristića, oni u ovoj godini uspeli da otplate 48 miliona dinara. Da ne bi bili gubitaši, traže pomoć od Grada.

Uspeli smo da smanjimo taj kredit, očekujemo da pozitivno poslujemo u narednoj godini, ali za to će nam biti potrebna pomoć Grada od 20 miliona dinara radi pokrića gubitaka koje imamo - rekao je Ristić.


Pozitivno posluju samo dva javna preduzeća, opozicija očekuje privatizaciju

Veće probleme u poslovanju jedino nemaju Komunalac i Grdelica, pokazuju godišnji izveštaji, od kojih se očekuje da pozitivno posluju i u 2021. godini.

Iz opozicije smatraju da će nakon epidemije sva javna preduzeća otići u privatizaciju, što je, kako kažu, i cilj ove vlasti.

Nebojša Cakić, odbornik grupe Za Leskovac zajedno, ističe da je neprihvatljiva odluka da se cene usluga u narednoj godini povećaju.

Želim da upozorim građane da će porast cena značiti nadoknadu za njihovo neznanje i nesposobnost. Onog trenutka kad se epidemija okonča s obzirom na loše poslovanje ovih preduzeća pojaviće se "spasioci“ koji će nam reći da je spas u privatizaciji - kazao je Cakić.

On dodaje da su neka od preduzeća u dobitku, samo zato što imaju direktne subvencije iz budžeta grada koje su veće nego njihov dobitak, tako da se, po njemu, nameće zaključak da sva javna preduzeća u ovom gradu rade sa gubitkom.

Pored izveštaja i predloga direktora Javnih preduzeća, odbornici Skupštine Leskovca diskutovali su i o uključenju Leskovca u projekat Pokret za decu tri plus iz Čačka, kako bi se roditeljima sa troje i više dece omogućila pomoć.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • TOMA

    22:26 // 24. 12. 2020.

    Nije valjda da ocekujete da u ovoj godini neko dobro funkcionise. Ova situacija je svuda napravila probleme.

  • leskovac0016

    22:25 // 24. 12. 2020.

    tekst pun neistina problema ima ali se puno radi i sa mnogo uspeha

  • ALAS

    15:58 // 24. 12. 2020.

    Ova 2020-ta ,ostaće zapamćena kao jedna od najtežih godina u svakom pogledu pa i ekonomskom,što se neminovno odrazilo i na poslovanje javnih preduzeća,ali verujem da će direktori istih na čelu sa gradonačelnikom učiniti sve da se nastali na najbolji način reše.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: