Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:53, 2. 2. 2011.

| Ekonomija

Većina radnika želi da ode iz "Nevene"

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – Na osnovu socijalnog programa, većina od oko 300 zaposlenih radnika želi da napusti AD „Nevena“, nekadašnjeg simbola Leskovca, kolektiva koji je decenijama bio u vrhu po uspešnom poslovanju u Srbiji i čiji su se proizvodi mogli da nađu na tržištu zapadne Evrope.

Nebojša Perović, predsednik Saveza samostalnih sindikata u toj kompaniji, kaže da se posle raskida kupoprodajnog ugovora malo proizvodi i da će sigurno dve trećine radnika napustiti kolektiv jer im se na osnovu socijalnog programa nudi po sto evra za godinu radnog staža, što je nedovoljno. Mnogi se boje da kasnije neće ni tu pogodnost da ostvare.

Agencija za privatizaciju je poslednjih dana oktobra 2010. godine raskinula kuporodajni ugovor sa bugarskom kompanijom „Bulcvat“, čiji je vlasnik poznati tajkun Hristo Kovački, uz obrazloženje da nije poštovao preuzete obaveze.

U odluci o raskidu ugovora, Agencija za privatizaciju navodi da je 20. septembra 2007. godine zaključen ugovor o prodaji kapitala metodom javne aukcij.

Navedenim ugovorom, kupac je preuzeo obavezu da u periodu od dve godine, od dana zaključenja ugovora, obezbedi kontinuitet poslovanja „Nevene“ u pretežnoj delatnosti za koju je kolektiv bio registrovan na dan održavanja aukcije, a to je proizvodnja sapuna i sličnih preparata.

Imajući u vidu da je u postupku kontrole izvršenja ugovora utvrđeno da kupac nije postupao u skladu sa navedenim ugovornim obavezama, kupcu je ostavljeno ukupno sedam rokova za ispunjenje obaveza održavanja kontinuiteta poslovanja i osam rokova za ispunjenje obaveza iz socijalnog programa.

- Radnici AD „Nevena“ nisu imali zdravstveno osiguranje od početka 2010. godine, a u tom periodu nije uplaćivan doprinos Fondu PIO - kaže Nebojša Perović, koji naglašava da je u trenutku privatizacije bilo zaposleno 576 radnika, ali ih je sada gotovo dvostruko manje. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: