Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 4. 12. 2015.

| Ekonomija

Većnici "spasili" Leskovčane drastičnog povećanja poreza

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
DSC-0237.JPG
Fizička lica u ekstra zoni plaćali bi uvećan porez za čak 114 odsto; foto: JV

Leskovački većnici odbili su preporuku Vlade treću godinu zaredom o povećanju poreza na imovinu, smatrajući da bi time ugrozili razvoj ionako slabe privrede u gradu.

Prema rečima Dalibora Tričkovića, načelnika Uprave za finansije, drastično veće poreze imala bi i fizička lica koja poseduju lokale u centru grada. 2 Tričković kaže da bi vlasnici lokala u ekstra zoni plaćali porez veći za 114 odsto; foto: JV

Prihodi koje bi Grad ostvario po osnovu tih odluka ne bi bili ništa veći. Efekat na gradski budžet bi bio isti, ali bi efekat zaduženja bio takav da privrednici ili počnu da smanjuju plate radnicima ili bi ih otpustali, a većina lokala u centru grada bi ostala prazna jer bi došlo do neminovnog povećanja kirije. A sigurno je da bi mnogi i izbegavali da plaćaju porez - tvrdi Tričković.

Ovim odlukama ne bi bili pošteđeni ni vlasnici stanova koji bi u ekstra zoni morali da plaćaju skoro duplo veći porez nego do sada.

Fizička lica koja imaju lokale u ekstra zoni plaćali bi veći porez za čak 114 posto, u prvoj zoni 53, dok bi u drugoj zoni to povećanje bilo za čak 90 procenata - ističe Tričković.

Najgore bi prošli privrednici i investitori koju upošljavaju veliki broj radnika. Naime, po rečima načelnika Uprave za finansije, pojedine fabrike u gradu koje su do sada plaćale milion dinara godišnji porez, usvajanjem ove odluke bi imali obavezu koja bi bila čak i do 4 puta veća.

Ja ne bih da imenujem privrednike kod kojih smo vršili analizu, ali, recimo, jedan od njih ima zaduženje od 87.104 dinara, a imao bi 879.450 dinara. Morate da priznate da je to drastična razlika i veliki udar na likvidnost ovog preduzeća - naveo je Tričković.

Gradski većnici su, nakon detaljnog izlaganja, odlučili da prihvate Tričkovićev predlog da se „spornih“ 6 tačaka o povećanju poreza povuku sa Dnevnog reda i da ne budu usvojene, već da se porez obračunava na isti način kao i prethodne dve godine..

Kako je istaknuto, u narednoj godini se očekuje da Vlada Srbije usvoji novi Zakon o utvrđivanju poreza na imovinu koji bi, kako se najavljuje, drastično promenio stanje. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: