Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 22. 3. 2018.

| Ekonomija

Većnik Vojinović: Razmatra se smena direktora “Gorice”

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Gorica direktori
Direktor Igor Novaković (desno) tvrdi da on nije povećao plate i da će da ih smanji; foto: JV/J.C.M.

Plate direktora JKP Gorica protivzakonito povećane za dvadesetak hiljada mesečno nisu dovoljan razlog da rukovodstvo ovog preduzeća bude smenjeno, ali se prema rečima gradskog većnika Igora Vojinovića ovo pitanje ipak razmatra, jer prošle godine nisu overavali obrasce za obračun zarada. Direktor Igor Novaković tvrdi da je “nelogično što se traži njegova smena” i najavljuje da će plate vratiti na staro.

Iako je Javno komunalno preduzeće Gorica već godinama u finansijskim problemima, Budžetska inspekcija je prošle godine utvrdila da je rukovodstvo ovog pogrebnog preduzeća sebi povećalo plate i za po 20.000 dinara mesečno.

Većnik Igor Vojinović kaže da je Gradsko veće o tome obavešteno i da je Gorici oktobra prošle godine naloženo da uskladi obračun zarada sa zakonom i nađe način da vrati višak para. Pre više od mesec dana je inspekcija ponovo kontrolisala plate, dodaje, i uvidela da rukovodstvo ništa nije uradilo po tom pitanju.

Nakon toga, održan je tematski kolegijum Gradskog veća na kome je ovaj problem sagledan i gde je taj nalog ponovljen. Prema informacijama poslednjim koje imam, na osnovu obaveštenja od strane rukovodstva preduzeća, izvršena je korekcija i u narednom periodu bi trebalo da zarade budu isplaćivane u skladu sa zakonom i da sav taj višak isplaćenog u međuvremenu bude na neki način vraćen nazad. Da li kroz obustave zarada, umanjenje zarada, to su već tehničke stvari - priča Vojinović.

Iako to nije dovoljan razlog da rukovodstvo preduzeća, koje mesecima “zadaje muke” gradskom budžetu koji pune i građani Niša, bude smenjeno, Vojinović kaže da “zakonska odgovornost” postoji i da je Budžetska inspekcija pokrenula neke mere pred nadležnim organima.

To morate da vidite sa Budžetskom inspekcijom, ali postoje tačno zakonom određene mere. Radi se o Zakonu o privremenom usklađivanju osnovica, koji propisuje u ovom slučaju ja mislim prekršajnu odgovornost - kaže većnik.


Smena se ipak razmatra

Vojinović kaže da bi smena rukovodstva Gorice ipak mogla da se desi, jer prema informacijama koje su stigle do Gradskog veća, kaže, oni tokom prošle godine nisu overavali takozvane ZIP obrasce, odnosno obrasce za obračun zarada.

Prema Zakonu o javnim preduzećima to bi mogao da bude osnov za smenu, a na pitanje novinara zašto to dosad nije učinjeno, većnik kratko odgovara:

To je pitanje koje se još uvek razmatra - kaže Vojinović.

Iako je i tokom prošle godine većnik davao rokove rukovodstvu Gorice da pokuša da dovede u red preduzeće koje najlošije posluje u Nišu, još se ništa nije promenilo. Sada kaže da su u “ozbiljnom postupku reorganizacije” i podseća da je Mediana preuzela održavanje zelenila na groblju od Gorice, pa samim tim i deo radnika.

Gorica neće biti ugašena, iako se i ta opcija razmatrala, a Vojinović smatra da su “vrlo blizu nalaženja modusa”.


Novaković: Nisam ja povećao platu, ja ću da je smanjim

V. d. direktora Gorice Igor Novaković kaže da ne razume zbog čega se traži njegova smena, jer su plate povećane 1. februara prošle godine, a njegov mandat je počeo u junu, te tvrdi da on nije odgovoran za to i da će plate vratiti na staro.

Na pitanje zbog čega to nije učinio čim je seo u direktorsku fotelju ili kada ga je “opomenula” Budžetska inspekcija, Novaković navodi da je tražio dodatna pojašnjenja od drugih nadležnih organa. Kaže i da je novi obračun koji je direktorima "debelo" povećao plate rađen po Zakonu.

Nije menjana osnovica, nego način obračuna zarada, koji je usklađen sa Zakonom o radu. To nije urađeno neko je sad sedeo, pa je video da ima niske plate, pa je sam sebi povećao. To je rađeno po nalogu Državne revizorske institucije koja je kontrolisala rad preduzeća - pojašnjava Novaković.

Tvrdi i da nije tačno da samo rukovodstvo Gorice već 10 meseci ima po dvadesetak hiljada veće plate, jer su plate povećane svima, u skladu sa poslom koji obavljaju, radnim stažom i drugim.

Svima je povećana, nekima manje, nekima više. Nelogično je da se traži smena nekoga ko nije odgovoran za povećanje, nego sprovodi smanjenje. Ovo samo dokazuje da je to politička priča - objašnjava Novaković.

Nelogično je što se traži njegova smena, kako kaže, i zbog toga što tvrdi da on nije kršio zakon i najavljuje da će od narednog meseca plate u Gorici biti vraćene na staro, kao što je naložila Budžetska inspekcija.

Podsetimo, u godini kada su niška javna preduzeća Gorici pozajmljivala milione, a radnici štrajkovali nekoliko puta jer nisu primali platu, rukovodstvo ovog preduzeća je sebi povećalo plate za dvadesetak hiljada dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sima komšija

    19:57 // 24. 3. 2018.

    Predlažem ovog stručnjaka,većnika da on bude novi direktor i da reši problem.
    Kako ga bre nije sramota da glumi nešto,a o struci pojma nema.

  • nikola

    20:35 // 23. 3. 2018.

    Bulatovicu zasto nesto ne preduzmete,Gorica vise od tri godine je propalo preduzece,radnici ispastaju ocigledno da su nesposobni da rese probleme,a I nista ne rade. Kaze direktor politicki,ma nemoj da lupa I da se vadi . Smenite celu bandu oni su unistili preduzece,ili vracajte Goricu u Medianu odakle su radnici dosli da rade posteno I hrane porodice

  • Nenad 2008

    08:48 // 23. 3. 2018.

    ...Nije menjana osnovica,nego način obračuna zarada. To nije urađeno neko ko je sad sedeo, pa je video da ima niske plate, pa je sam sebi povećao. To je rađeno po nalogu DRI... Ovaj deo izjave je toliko konfuzan, da i pored nekoliko iščitavanje, ostaje nejasan.Kojoj opciji direktor pripada, nevažno, al je važno, zapravo poželjno, da vrati člansku kartu.
    I još nešto. Šema, MOJ,TVOJ urušila je GRAD.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: