Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 25. 3. 2015.

| Ekonomija

Veliki broj privatnika radi nelegalno i posle kažnjavanja

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
poreska
Nakon kazne, mnogi nastavljaju da krše zakon (foto: arhiva JV)

Privrednici u Srbiji smatraju da preduzeća koja izbegavaju poreze ili zapošljavaju na crno, uglavnom nastavljaju sa poslovanjem u sivoj zoni i nakon izrečene kazne, rezultati su istraživanja koje je sprovela Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Oko 250 privrednka je obuhvaćeno istraživanjem “Siva ekonomija - stavovi i iskustva opšte populacije i privrede” koje je NALED sproveo krajem prošle godine.

Rezultati pokazuju da preko dve trećine njih smatra da država neadekvatno kažnjava preduzeća i pojedince koji posluju u sivoj zoni, tako da oni koji budu kažnjeni zbog toga, uglavnom nastavljaju sa svojim aktivnostima.

Svega dva posto ispitanih smatra da se “kažnjeni” ne vraćaju u sivu zonu, dok preko 90 odsto njih smatra da većina ili čak svi i dalje nastavljaju da zapošljavaju na crno, da izbegavaju poreze, da neke transakcije obavljaju u gotovini i slično, što pokazuje da privrednici nisu zadovoljni kaznenom politikom i radom inspekcija u Srbiji - kaže Ana Knežević Bojović iz NALED-a.

ana Ana Knežević Bojović iz NALED-a (foto: FB stranica "Media centra")Iako skoro 80 odsto privrednika smatra da nije opravdano poslovati u sivim tokovima jer, kako kažu, time se pre svega ugrožava bezbednost i zdravlje građana, veliki broj kaže da je ovaj vid kršenja zakona način preživljavanja za siromašne i male firme. 

Svi se uglavnom slažu da je siva ekonomija višestruko loša i da se protiv nje treba boriti, međutim, smatraju da je to posao države. Tako na primer polovina privrednika ne bi prijavila konkurentsku firmu za koju imaju saznanja da krši zakon. Jedan deo njih smatra da to nije njihova obaveza, a oko trećina se boji da bi sebi na taj način stvorili problem - kažu u NALED-u.

Pored toga, petina ispitanika smatra da ne vredi prijavljivati druge firme jer ne veruju da bi se išta promenilo zato što se kazne ne sprovode adekvatno.

Kako kaže Knežević Bojović, iako je, recimo, za krivično delo nelegalne trgovine predviđena kazna zatvora od 3 do 5 godina, tužioci ova dela smatraju “bagatelnim” i često se sve završava na novčanoj kazni.

Za državu je skupo procesuiranje onih koje inspekcija ili policija uhvati u nelegalnoj trgovini, i onda budu kažnjeni novčano i nikom ništa. I onda se stvara jedan ambijent u kome se više isplati da poslujete nelegalno što je destimulišuće za one koji bi da rade po zakonu - kaže ona.

Ispitani privrednici smatraju da je suzbijanje sive ekonomije najvažniji korak koji Vlada treba da preduzme da bi se poboljšali uslovi poslovanja. Međutim, smatraju oni, neophodno je smanjiti i poreze i doprinose i obaveze prema državi, ali i pokrenuti zapošljavanje i davati finansijske olakšice malim privrednicima.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti problemima sive ekonomije i ilegalne trgovine.

Kolika šteta se nanosi građanima Srbije i državi? Koliku štetu trpe proizvođači? Kako je suzbiti? Kakva je praksa država EU u ovim oblastima?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, predstavnici institucija, kompanija...

Pokušaćemo da kroz seriju različitih priča prikažemo stavove građana sa juga o ovim temama, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milovan maksimovic

    19:03 // 28. 3. 2015.

    Sta mali privatnici da rade . Ova drzava male ljude davi , a bogati se guse u parama . Umesto da oporezuju krupni kapital i tako smanje razliku izmedju bogatih i siromasnih , oni pritiskaju sitne.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: