Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:09, 28. 1. 2017.

| Ekonomija

Vikend u znaku "pirotske vijagre”

Autor:Jelena ĆosinIzvor:Južne vesti
16357349-10155302899055769-379122027-o
Sajam peglane kobasice; foto: J.Ćosin

Čak 43 izlagača pirostske peglane kobasice, ali i 15 vinarija iz istočne i južne Srbije i 6 mlekara predstaviće svoje proizvode na Sajmu peglane kobasice koji se u Pirotu ovog vikenda održava po peti put.

Osim što je jako ukusna, njeni proizvođači tvrde da pirotska peglana kobasica ima i afrodizijačka svojstva, pa je možda to jedan od razloga što ovaj sajam iz godine u godinu privlači sve više turista iz Srbije, ali i susedne Bugarske, iz Makedonije, pa i iz Bosne i Hrvatske.

Prvi put sam ovde. Prijatelji iz Bugarske mi stalno govore da treba da odem u Srbiju i evo me. Divno je. Sve je tako uređeno, nema gužvi u saobraćaju, ljudi su ljubazni, a hrana je odlična. Oduševljena sam. Kupila sam dve potkovice peglane a planiram da kupim još, nije skupo - kaže Elena koja dolazi iz Bugarske.

Peglana kobasica Mrnjak Pirot Maestro Mrnjak; Foto: Jelena ĆosinPredrag Stanković, vlasnik kafane "Mrnjak" u Pirotu, jedan je od najpoznatijih i najuspešnijih proizvođača peglane kobasice. Iako, kako kaže, niko ne može tačno da tvrdi kako je tačno nastao recept za nju, pretpostavlja da su je izmislili Piroćanci u vreme kada nije bilo frižidera i kada su morali da smisle kako meso da se sačuva duže.

Ovako peglana kobasica može da se čuva i do 5 godina. Tajna dobrog recepta je voleti svoj posao, odvojiti loj, žile, masnoću. Ne možete od stare krave uzimati meso, već to mora da bude od mlade junetine, koze i ovce, a važni su i začini, ali svaki majstor krije svoje začine - kaže Stanković.

Da peglanu kobasicu sa pravom zovu “Pirotska vijagra” kaže Stanković, koji se ženio čak 9 puta, a za to što je dobio sina posle 50 godina, zahvaljuje upravo peglanoj.

Poizvođači tvrde da se od 3 kilograma kvalitetnog junećeg, kozjeg ili ovčijeg mesa dobija kilogram peglane, koji košta oko 3.000 dinara, dok jedna potkovica košta od 600 do 1.000 dinara.

Bitno je da ne bude mnogo ljutam, da bi se osetili svi ukusi - kažu majstori peglane.

Peglana kobasica Tajni recept kao tajna uspeha; Foto: Jelena Ćosin

Sajam se u Pirotu održava danas i sutra, a svečano su ga otvorili popularni voditelj emisije "24 minuta" Zoran Kesić i pevač Igor Blažević - Prljavi inspektor Blaža.

Kako je Južnim vestima rekao Kesić, u Pirot ga svake godine vraća dobar ukus i miris peglane, a tome se raduju i njegovi prijatelji iz Beograda koji jedva čekaju kraj januara da probaju kobasicu.

Svi koje poznajem probali su peglanu. Oni se raduju kraju januara jer znaju da ću da im donesem peglanu. Ali šta je problem, kolko god da ja donesem, oni sve pojedu, jer su čuli da je to “podizač” - kaže Kesić.

Manifestacija u čast peglane kobasice prvi put je u Pirotu organizovana februara 2011. godine. Tada je to bilo Svetsko prvenstvo u pravljenju ovog specijaliteta, ali je u međuvremenu, 2013. godine, preraslo u sajam.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kostas Gasopulos

    08:11 // 30. 1. 2017.

    Svaka čast peglanoj kobasici, ali pre nje je uveliko postojao pirotski brend zvan pirotska jagnjetina i pirotski kačkavalj, a da ne govorimo o pirotskom ćilimu. Dobro je da januar postaje mesec kada se u Pirot sliva sve veći broj turista iz zemlje i Sveta. Potrebno je uključiti što više zainteresovanih strana, jačati brendove kroz medjusobnu podršku. Uvežite sabornost sa time i eto boljitka!!!!.

  • ivan

    13:19 // 29. 1. 2017.

    Lepa manifestacija, ali bezobrazno visoke cene karata za ulaz - 400 din. Zatim, cena kobasica od 3000 din/kg je zaista previsoka za nas obične gradjane. Očigledno je sve bilo podredjeno posetiocima iz Bugarske kojih je bilo jako puno

    • bata petrović

      07:26 // 30. 1. 2017.

      Da bi ova kobasičetina bila svetski prizvod treba da se prodaje po ceni od bar 30.000 din/kg. Ova cena sada je niska, ne ide se tako u svet.O mores, o tempora! Dabome. Bome. Ome. Meeee!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: