Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:38, 29. 3. 2019.

| Ekonomija

Virtuelni vodič kroz Tvrđavu - aplikacija stanara niškog Startap centra

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
tvrdjava
Zamišljeno je da vila Naisa bude vodič; foto: V. Keser

Android aplikaciju “Vila Naissa” koja bi turistima omogućila da slušaju priče o istoriji ove građevine koja je rušena i građena više puta i simbol je Niša, kreira mladi tim koji je jedan od stanara niškog Startap centra.

Ideja za ovu aplikaciju bila je pobednik prošle “Kreni” konferencije u Nišu, a potom su neki od članova tima rešili i da je ostvare. 28-godišnji Vladan Trkulja koji je završio Elektronski fakultet kaže da su već pri kraju rada i da će aplikacija biti završena za oko 2 meseca.

Aplikacija je naratorski tip virtuelnog vodiča koji vodi turistu kroz Nišku tvrđavu i vraća ga u 18. i 19. vek. Zamišljeno da je da upravo Vila Naisa, koja je zaštitnica Niša, bude vodič. Taj vodič vodi korisnika kroz Tvrđavu i u zavisnosti od lokacije govori mu zanimljive istorijske podatke - objašnjava Trkulja.

Kaže da će aplikacija pratiti kretanje čoveka, imaće svoju mapu, pa će dok se turista kreće i ona menjati svoj sadržaj. Na njoj će biti prikazani objekti koji su sada tu, tako i oni koji su tu nekad bili, ali su srušeni.

U prvoj verziji biće na srpskom i engleskom jeziku, a u planu je da se ubaci i vodič na bugarskom jeziku jer je primetno da Niš često posećuju turisti iz Bugarske - objašnjava Vladan.


"Želimo da stvorimo nešto svoje"

Vladan Trkulja u timu je sa koleginicom Minom Aritonović i Nikolom Golubovićem, a plan im se da za nekoliko meseci i osnuju svoju firmu. Sada još rade bez novca i tragaju za investitorima, a kažu da im puno pomaže što su u Startap centru koji je u zgradi Elektronskog fakulteta.

Osim toga što radimo u lepom prostoru, najviše znači podrška mentora. Tu su da nam pomognu, podele iskustvo, od uspostavljanja veza sa klijentima, do organizovanja firmi. To iskustvo koje prenose je najvažnije jer je neprocenjivo kada vam neko objasn kako da dođete do investitora ili klijenta - kaže Trkulja.

Kaže da je plan da pokrenu nešto svoje i da ne odustaju od prvih ideja.

Više mi odgovara da stvorim nešto svoje, jer kad se radi za nekoga onda moraju i da se prave neki kompromisi, a ja želim da radim ono što volim - objašnjava mladi Nišlija.


U toku poziv za nove stanare Startap centra

Timovi mladih ljudi koji razvijaju inovativnu ideju i planiraju da pokrenu svoj startap ili već registrovana inovativna tehnološka preduzeća koja posluju manje od dve godine, mogu se prijaviti za rad u niškom Startap centru, a javni poziv je otvoren od 29. marta.

Stanari ovog centra, navode, dobiće potpunu infrastrukturnu podršku, mogućnost korišćenja opreme, kao i mentorsku i savetodavnu podršku u oblasti prava, menadžmenta i knjigovodstva.

Konkurs je trajno otvoren, datum prvog preseka prijava je 15. maj, a naknadni presek radiće se na svaka tri meseca dok se ne popuni kapacitet prostora.

Zainteresovani detalje o konkursu mogu videti na sajtu www.startupcentarnis.org. Startap centar je osnovan kao zajednička inicijativa Elektronskog fakulteta i Grada Niša i predstavlja prvi korak ka izgradnji Naučno-tehnološkog parka u Nišu.

Južne vesti predstavljaju mlade lokalne preduzetničke talente koji pokušavaju da uspeju u Srbiji. Program promoviše uspešne mlade preduzetnike i preduzetnički duh u tradicionalno konzervativnim i pasivnim opštinama južne i jugoistočne Srbije na putu ka ulasku u EU.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko Nikolic

    17:23 // 1. 4. 2019.

    Puna podrska za moje dragé kolege i želim im puno uspeha...

  • Pera

    22:49 // 31. 3. 2019.

    Uopste mi nije jasno kako su oni stanari startup centra! On nemaju firmu, jos nisu registrovani... To sto oni borave u tom prostoru ne znaci da su oni stanari. Ko im dade taj naziv-stanari?

  • Smuk

    22:19 // 29. 3. 2019.

    Kakav virtuelizam, ništa vam ne verujem dok av,av ne "otvori" Tvrdjavu ! Golubac ispade velegrad u odnosu na Niš !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: