Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:16, 1. 10. 2020.

| Ekonomija

Više od 10.000 prijava poslodavaca za program "Moja prva plata", za nedelju dana konkurs za mlade

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
sajam 1-foto-Dostignuća-srbije
Mladi će moći da steknu radno iskustvo i možda dobiju posao; ilustracija;foto: Dostignuća mladih

Da je pristiglo više od 10.000 prijava kompanija za program "Moja prva plata", za 17.000 pozicija i 28.000 radnih mesta, saopštila je Vlada Srbije, a najavljuju da će od 8. oktobra mladi moći da se prijave za posao.

Jedna od državnih pomoći privredi tokom pandemije je i projekat "Moja prva plata", za koji će, kažu, izdvojiti 2 milijarde dinara. 10.000 mladih dobiće priliku za radno iskustvo, a i moguće zaposlenje. Namenjen je mladima, do 30 godina starosti, bez radnog iskustva i sa srednjim i visokim obrazovanjem.

Program "Moja prva plata" ima za cilj da se podstakne zapošljavanje mladih i pruži podrška privredi u rešavanju problema s nedostatkom kadrova - navode iz Vlade.

Završena je prijava poslodavaca koji bi da učestvuju u programu, a kažu da je stiglo više od 10.000 prijava kompanija, za 17.000 pozicija i 28.000 radnih mesta.

Poslednjih nekoliko dana je, kako navode, stiglo najviše prijava potencijalnih poslodavaca, te je rok za mlade koji će konkurisati za praksu pomeren za 8. oktobar.

U toku je pažljiva provera ispunjenosti uslova kompanija za učešće u programu i stručno definisanje svih pozicija. Pri tome, više od 70 odsto pozicija koje su kompanije prijavile dostupno je za kandidate sa završenom srednjom školom, a prijave poslodavaca stigle su iz čitave Srbije, različitih delatnosti i obima kompanija - dodaju u saopštenju.

Nakon što stručnjaci iz Nacionalne službe za zapošljavanje izaberu kompanije u kojima bi mladi mogli da rade konkretne poslove i steknu znjanja i veštine, utvrdiće konačnu listu poslodavaca i pozicija na koje kandidati mogu da se prijave.

Takođe podsećaju da je napravljen portal "Moja prva plata" i moći će da se prijave elektronski.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ana Acovic

    15:25 // 4. 3. 2021.

    Trazim posao bilo kakav javite mi se

  • Milena

    01:01 // 6. 1. 2021.

    Evo da podelim svoje iskustvo sa programom. Prijavila sam se sa diplomom drzavnog ekonomskog fakulteta i dva zavrsena mastera, dobila 3 ponude, izabrala jednu (drzavno preduzece), a druge dve odbila. Dva meseca kasnije sam obavestena da drzava nema dovoljno para, bar ne za ekonomoste, i ostala bez icega. Tako da sam dzaba isla na razgovore i izgubila 2 meseca.

  • Aleksandar Petrovic

    13:40 // 2. 10. 2020.

    Ja sam medicinski brad po struci bez radnog iskustva. Trazim posao! Iz Negotina sam

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: