Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:03, 30. 12. 2021.

| Ekonomija

Više od 1,4 milijarde dinara za aerodromsku zgradu u Nišu - novi gejtovi, restorani i šalteri

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
158351927_748595886026535_2776247252736611121_n

Oko 9.000 kvadrata, kako je ranije rekao direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković, trebalo bi da bude površina novog terminala koji će opsluživati putnike niškog Aerodroma "Konstantin Veliki", a koji će biti spoj rekonstruisane postojeće zgrada i dograđenog dela. Tender za izvođača radova je raspisan, a procenjena vrednost je oko 1,4 milijarde dinara.

10 “check in” šaltera, 8 prolaza za pasošku kontrolu, 4 gejta, jedan VIP gejt, dva restorana, dva bifea, trafike, prodavnice, suvenirnice i možda jedan avio-most za direktan ulazak u avion, projektne su ideje nove terminalne zgrade “Konstantina Velikog”.

Projekat je uradila firma Bauprojekt iz Beograda, a na osnovu njega je raspisana javna nabavka kojom se traži izvođač radova.

U martu ove godine je ministar saobraćaja Tomislav Momirović najavio radove za leto, ali to se nije desilo, pa sudeći po rokovima koji su naznačeni u tenderu, prva lopata u najboljem slučaju može da se očekuje na proleće.

Rok za podnošenje prijava zainteresovanih investitora je 17. januar, a Aerodromi Srbije su spremni da plate oko 1,4 milijarde za ovaj posao.

Objekat koncipiran ovim projektom za građevinsku dozvolu je objekat zgrade trerminala Aerodroma “Konstantntin Veliki” spratnosti Po+P+1. Predviđena je rekonstrukcija postojeće zgrade terminala, a pored nje rekonstrukcija i dogradnja koja zajedno sa postojećom rekonstruisanom zgradom treba da čini jedinstvenu funkcionalnu, arhitektonsku i tehnološku celinu zgrade putničkog terminala aerodroma “Konstantin Veliki “ u Nišu - piše u projektnoj dokumentaciji.

Radovi će se odvijati, kako piše, u 5 faza, a nakon izgradnje putnici bi i dalje trebalo do aviona da stižu pešaka ili autobusima, mada je planiran i jedan avio-most za direktan ulazak u letelicu. Novi objekat bi, kako piše, u svakom trenutku mogao da opslužuje više od 600 putnika u dolasku i isto toliko u odlasku.

aerodorm zgrada Projektna ideja nove zgrade; foto: printscreen

Postojeća zgrada izgrađena je 1986. godine, a minimalnu rekonstrukciju pretrpela je pre nekoliko godina kada je niška vazdušna luka počela da se razvija.

Podsetimo, u martu ove godine je ministar Momirović najavio ulaganja od oko 20 miliona evra u niški aerodrom, nakon što je on poklonjen državi.

Pored terminalne zgrade, trebalo bi da bude izgrađen i novi toranj, proširena platforma, poboljšana svetlosna signalizacija, a naglašeno je i da se oprema modernizuje.

U toku su tenderi za nabavku vatrogasnih vozila i izradu projektno-tehničke dokumentacije rulnice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bubanjac

    20:38 // 4. 2. 2022.

    Sve smi negativni komentari Poznati avio stručnjaci , eksperti za avio sobraćaj , daju svoj a stručna i politička mišljenja. Nisam imao pojma Koliki je broj ovih "čuvenih" faca i svi su dali negativno .
    I pored šo sve u zivotu nemoze biti idealno Niš dobija bolji i uređeniji aerodram .
    Kad bih ovakvih svari bilo više za Niš svima bi bilo bolje i lepše

  • Deki

    23:38 // 30. 12. 2021.

    Nisu treba novi aeodrom kao i nove linije. Koje ce leteti Wizzair ili Raynair.

  • Срба

    20:12 // 30. 12. 2021.

    “možda jedan avio-most za direktan ulazak u avion”…. Мајко мила- па на шта онда бацате паре?? Да правите проширену аутобуску станицу са два бифеа и два клозета??!? Зар је немогуће направити тај авио-мост да се људи који путују од-до овог назови аеродрома осећају бар мало нормално, уместо да кисну или се смрзавају или горе на сунцу по асфалту??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: