Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 1. 11. 2023.

| Ekonomija

Više od 450.000 evra za solarne panele u akva-parku u Doljevcu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Tobogani u Doljevcu
Vansezonski, energija bi se koristila i u druge svrhe; ilustracija; foto: Branka Mihajlović

U skopu kompleksa doljevačkog akva-parka biće postavljene nadstrešnice za solarne panele, iznad postojećih parking mesta, objavljeno je na Portalu javnih nabavki. Energija proizvedena u toj elektrani koristila bi se za potrebe akva-parka, a eventualni višak predavao bi se elektrodistributivnoj mreži. Naručilac je Ministarstvo privrede, a procenjena vrednost oko 450.000 evra.

Projektant je Delta inženjering iz Leskovca, a Ministarstvo privrede traži firmu koja će za 53.096.670 dinara, što je procenjena vrednost, izgraditi nadstrešnice, pomoćne objekte i solarne panele.

Parcele na kojima je predviđena izgradnja nadstrešnice nalaze se u okviru kompleksa akva-parka Doljevac. Pristup parcelama je sa postojećeg puta KP 4532/9 KO Kočane ulica Omladinska. Nadstrešnice 2 i 3 planirane su za izgradnju na KP 4552 KO Kočane, Opština Doljevac iznad postojećih parking mesta. Sve tri nadstrešnice namenjene su i projektovane za parkiranje automobile i postavljanje solarnih panela za potrebe akva parka Doljevac.

Bruto površine nadstrešnica su po 445 kvadrata, ima po 34 parking mesta, a uz nadstrešnice je u planu postavljanje i pomoćnog objekta za smeštaj elektro opreme. Rok za završetak radova je 90 dana od dana uvođenja u posao.

Objekat mora biti izrađen od kvalitetnih materijala koji obezbeđuju trajnost i sigurnost objekta, čime se obezbeđuje njegova funkcionalnost i upotrebljivost. Instalisana snaga solarne elektrane iznosila bi 167,28kW, pri ugradnji 408 solarnih panela jedinične snage 410W i 8 invertora od 20kW - piše u dokumentaciji.

Kako je istaknuto, električna energija proizvedena u solarnoj elektrani koristila bi se za sopstvene potrebe akva-parka, a sav vansezonski višak predavao bi se u elektrodistributivnu mrežu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nina

    09:07 // 2. 11. 2023.

    Ne znam ko je vlasnik ali su imali viziju i uradili i još rade. Šta je Niš uradio, stubove od akva parka a da ne spominjem i razočarenje kakva je Niska Banja. DOLJEVAC ima a NIS nema, SRAMOTA. Bravo za Doljevac.

  • Zika

    16:39 // 1. 11. 2023.

    Ma nije,covek iz Huma.Imao farmu do skoro.10 ovce i 1 kravu.

  • Aca

    15:28 // 1. 11. 2023.

    Mislim da je sad jasno da je ovo posao gde se neko debelo ugra]uje, a na vrhu je vlasti.

    • solar

      16:29 // 1. 11. 2023.

      po čemu je jasno?izvodio si računicu tj studije?

    • Marko

      18:57 // 1. 11. 2023.

      @solar Po tome što je vlasnik Aqua parka, predsednik opštine Doljevac. Jel ti sad jasno?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: