Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:14, 8. 9. 2021.

| Ekonomija

Više od 50 miliona dinara za inteligentne kamere, nadzor i monitoring centar JKP “Mediana”

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
monitoring sistem foto flickr.com  brett morison
Uskoro u JKP "Mediana"; Ilustracija; foto: flickr.com/Brett Morisson

Samo nekoliko dana nakon što su sindikati JKP Mediana upozorili na operativni kolaps firme, ovo javno preduzeće sklopilo je ugovor vredan više od 50 miliona dinara. Njime je predviđeno da firma iz Beograda u javno preduzeće uvede i instalira sistem za monitoring, bezbednost i optimizaciju.

Monitoring centar u kojem bi operateri radili 24 sata, 7 dana u nedelji i 365 dana godišnje, gde bi na monitorima pratili i upravljali svim sistemima tehničke zaštite, samo je deo ugovora koji je sklopljen sa firmom Macchina Security d.o.o iz Beograda. mediana ugovor kamere Više od 50 miliona za monitoring

Monitoring centar je zadužen za praćenje i upravljanje svim sistemima tehničke zaštite i prikupljanja podataka. Operater monitoring centra može na monitorima da prati sliku sa kamera koje su povezane na monitoring, da pregleda snimljeni materijal i da prati sve alarmne situacije nad nadziranim objektima. Prednost centralizovanog monitoringa se ogleda u mogućnosti da se blagovremeno reaguje na sve alarmne situacije bez obzira na njihovu fizičku udaljenost - piše u tehničkom opisu javne nabavke.

Beogradska firma bi za niško preduzeće trebalo da izradi i sistem za prepoznavanje tablica vozila, kao i mobilni sistem video nadzora tj. kamere koje će biti instalirane u vozilima Mediane, a koje pojedina niška javna preduzeća već imaju.

Po pitanju spoljašnjih kamera koje bi se postavljale na ulaznu i izlaznu rampu garaže, predviđene su inteligentne kamere za prepoznavanje registarskih tablica vozila. Kamera za prepoznavanje registarsih tablica (kamera sa ANPR tehnologijom, Automatic Number Plate Recognition) automatski vrše snimanje, prepoznavanje i generisanje alfanumeričkih podataka o registarskoj oznaci vozila koje prilazi zoni nadzora, u ovom slučaju vozilo koje prilazi ulaznoj i izlaznoj rampi - stoji u tehničkom opisu.

Pored toga, piše i da će unaprediti evidenciju dolaska i odlaska sa posla ID karticama, ali i kamerama koje će snimati kada radnici ulaze i izlaze. Iako se sve ove inovacije tiču zaposlenih i samog preduzeća, jedna je okrenuta i građanima, a to je sistem za praćenje popunjenosti kontejnera.

U planu je da svi podzemni kontejneri dobiju senzore koji će slati signal o njihovoj popunjenosti. Podzemni kontejneri Senzor da javlja kad je pun; Foto: GO Medijana

On detektuje pun / prazan kontejner, rizik od plamena, nagnutost (pad) ili ne i sl. Korisnik može daljinski nadzirati status. Sa aplikacionim softverom, korisnik može da dodeli plan rada za rad kolektora i plan rute. Na kraju, postižu se ciljevi visoke efikasnosti i niske cene. Kako radi sa algoritmom niske potrošnje energije, interna baterija može raditi od 3- 5 godina (zavisi od tipa bežične veze i vremena učitavanja) - pojašnjeno je u opisu.

Tačna suma na koju je potpisan ugovor sa beogradskom firmom je 52.764.036 dinara (sa PDV). Nešto ranije je potpisan ugovor sa firmom Coming computer engeneering, vredan oko 4,2 miliona dinara, za iznajmljivanje virtuelnih servera na period od 12 meseci. mediana ugovor serveri 4,2 miliona za servere za 12 meseci

Kako će ovo uticati na poslovanje Mediane, za koje su sindikati ocenili da je pred operativnim kolapsom, nije poznato jer iz preduzeća na pitanja novinara ne odgovaraju od polovine jula.

Takođe, odgovora nema ni na pitanja kako će to unaprediti poslovanje preduzeća i kada bi ove inovacije trebalo da zažive.

Iako je javna nabavka raspisana ranije, monitoring sistem se kupuje u vreme kada je i sam v.d. direktor Ivan Mihajlović u emisiji Između redova govorio o kamionima koji su vraćani sa tehničkog pregleda i za čije servisiranje će morati da ulože dodatna sredstva koja su bila planirana za druge namene.

Tada je pojasnio i da je trenutna kreditna zaduženost Mediane 140 miliona dinara za tekuću likvidnost i 87 miliona za investicije, a kredit od 730.000 evra (oko 87 miliona dinara) odobren im je početkom jula.

Sindikalisti su na kraju “zamrzli” najavljeni štrajk upozorenja, ali od zahteva da se potpiše kolektivni ugovor, zarade isplate po zakonu i preduzeće rastereti od administracije, kako su rekli, nisu odustali.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Šta bi beogradska firma trebalo da isporuči? (preuzmi) - 81.00 KB
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • da da mediana

    14:07 // 9. 9. 2021.

    mikica kralj ,prijatelj ds odbornik covek samo zaposljava zato ima para a radi u vodovod..opasan organizator djiladu
    ...jadnici ds bg ko ga podrzava

  • Dosta je

    10:54 // 9. 9. 2021.

    Ma ne brinite za pare ima narod znaju oni po deviznoj stednji.
    Zato svaki dan referenti medijane obilaze domacinstva I sve sto je pod krovom (I stale I ambari) povecavaju kvadraturu a sa tim I racune ljudima.Bice para dok ima ovaca.

  • grad Beograd kupio kopač za izmeštanje drveća sa korenom, a Niš namešta naše pare beogrđanima

    08:27 // 9. 9. 2021.

    Dokle god nemamo direktan izbor gradonačelnika i odbornika, veseljaci po javnim preduzećima će ludovati našim novcem. Loš izbor novih sadnica drveća, nepostojanje usisivača za kupljenje opalog lišća, štroka na svakom koraku u gradu i Sotirovska i direktor Medijane se vesele seleći gradski novac u beogradske ruke, sve to ni za šta.
    Šta je sa regionalnom deponijom? Ostaje nam postojeća bomba!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: