Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:34, 13. 12. 2018.

| Ekonomija

Više para za krpljenje udarnih rupa u Nišu, opet se traži najjeftiniji izvođač

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
udarne rupe
Hoće li ulice u nišu konačno biti sređene?; foto: čitalac

Za razliku od prethodne dve godine, kada je za saniranje udarnih rupa na gradskim i seoskim putevima, bilo planirano 192 miliona dinara bez PDV, sada će Nišlije "krpljenje" ulica u 2019. i 2020. godine platiti do 200 miliona. Međutim, kao i prethodnog puta i sada je tender raspisan tako da favorizuje najnižu cene, a ne kvalitet.

Jedna od najvećih muka Nišlija u prethodne dve godine su udarne rupe, koje je "krpila" firma M univerzal tim za koju je istraživanje Južnih vesti pokazalo da nije imala kapaciteta da odradi taj posao. Međutim, ugovor je istekao, pa je Gradska uprava raspisala novi tender procenjene vrednosti od 200 miliona dinara za popravku ulica u naredne dve godine.

I ovog puta će posao dobiti ona građevinska firma koja ponudi najnižu cenu, a koja, između ostalog, mora da ima dve motorne testere za sečenje asfalta, 2 kompresora, 4 glodalice za asfalt, 2 valjka, 3 finišera, 5 grejdera, ali i veliki broj zaposlenih.

vanča dimitrov Dimitrov kaže da građani nemaju razloga za brigu; foto: S. M:Time što je tender podeljen na 3 partije - na sređivanje ulica na Paliluli i Medijani, na one u Niškoj Banji, Panteleju i Crvenom Krstu i na seoske puteve, prema rečima sekretara Sekretarijata za investicije Vanče Dimitrova biće sprečene sporne firme da "blokiraju" radove u svim delovima grada.

Sprečene su da se jave problematične firme i putem licence koje su tražene. Zato je i podeljeno u 3 partije. Tako da iako bi se desilo da neko blokira, ne može da blokira sve partije, već ako blokira jednu, ostaju ove dve - rekao je Dimitrov.

Ipak, u Direkciji za izgradnju Niša navode da jedan ponuđač može da dobije posao i za sve 3 partije, ukoliko dostavi najpovoljniju ponudu.

Sekretarijat za investicije raspisuje nabavku. Po mojim saznanjima i uvidom u konkursnu dokumentaciju jedan ponuđač mora imati kapacitete da konkuriše isključivo za sve tri parije, a svaku partiju dobija najpovoljniji, što znači da jedan ponuđač može dobiti od jedne do tri partije odnosno da tri ponuđača mogu dobiti po jednu partiju - rekli su u Direkciji.

Koja firma će u naredne dve godine da "krpi" kratere na niškim ulicama, znaće se 31. decembra, za kad je najavljeno otvaranje ponuda.

Podsetimo, firma M univerzal tim koja od 2017. sanira udarne rupe ima višemilionsku blokadu računa, dok je ugovore potpisane sa Direkcijom za izgradnju Niša založila kod drugih. Direktor Direkcije Nebojša Lović nezadovoljan je njima, a stručnjaci ocenjuju da zalozima blokirani M univerzal zaobilazi isplatu dužnicima i pare preusmerava na svoje ili firme sa kojima sarađuje. Inače, takva praksa traje godinama.

Inače, M univerzal tim se do raspisivanja javne nabavke za održavanje niških ulica 2016. godine bavio ugostiteljstvom pod imenom MD univerzal turs. Tada je gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio da ne vidi ništa sporno u tome i da je bitno da posao bude odrađen po najjeftinijoj ceni. Iako je Bulatović tvrdio da ne zna ništa o firmi, ali i o samom problemu, istraživanje Južnih vesti pokazalo je da je sa vlasnikom M univerzala dugogodišnji saradnik.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Saša

    05:13 // 17. 12. 2018.

    Pa da se radi kvalitetno ne bi bio problem. Ne može se zvati asfaltom sloj od 5 cm. Naravno da se pojavljuju rupe. 200 miliona smešno za šta?

  • prevarama nikad kraja

    21:56 // 13. 12. 2018.

    jos jedan namesten tender.pogledajte kakva se asfaltna baza trazi pa cete doci do toga da moze samo jedna firma da ucestvuje na tenderu.

  • Mara

    16:04 // 13. 12. 2018.

    I kad ih "zakrpe"nikad ne budu urađene sve kako treba

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: