Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:04, 20. 1. 2023.

| Ekonomija

Više para za sport, kulturu, mlade, ali i za leskovačke poljoprivrednike

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Leskovac
Sportskim klubovima će u 2024. godini biti podeljeno 140 miliona dinara; foto: M. M.

U odnosu na prethodnu godinu, prema odluci Gradskog veća, sportski klubovi moći će da računaju na 15 miliona više, odnosno podeliće 140 miliona dinara, dok je odlučeno i da se za 2 miliona poveća finansiranje projekata iz kulture, za šta će ove godine biti izdvojeno 14 miliona. Usvojen je i predlog Kancelarije za mlade da najuspešnijim učenicima i mladim talentima pripadne 20 miliona dinara, dok će još 12 miliona biti utrošeno za njihove projekte.

300 miliona iz leskovačkog budžeta biće raspodeljeno na 9 javnih konkursa tokom 2023. godine, a skoro polovina tog novca otići će za sport, s obzirom na to da je odlučeno da sportski klubovi i organizacije, iako se konkurs raspisuje u 2023. godini, ove godine mogu da računaju na sredstva od 140 miliona dinara.

To je čak 15 miliona više nego što će klubovi imati na raspolaganju tokom ove godine, a kako se navodi u odluci, jedan klub će moći najviše da dobije od Grada 28 miliona dinara, dok je planirani period objavljivanja konkursa 1. april.

Dva miliona više u odnosu na 2022. godinu dobiće i projekti iz oblasti kulture, pa će Komisija na konkursu rasporediti 14 miliona. Za oblast socijalne zaštite izdvojena su sredstva od 31 miliona, a konkurs je, prema rečima Bojana Tojage iz Odeljelja za društvene delatnosti, već raspisan. Gradsko veće Leskovac Većnici dali saglasnost; foto: M. M.

Za 2023. godinu imamo 9 konkursa, od toga 5 sporovode društvene delatnosti, a po dva Odeljenje za privredu i poljoprivredu i Odeljenje za zaštitu životne sredine. Takođe, molim vas da date i saglasnost na tekst konkursa za finasiranje i sufinansiranje projekata u oblasti socijalne zaštite. Tu je izdvojen 31 milion dinara, od čega 2 miliona za porodični i domski smeštaj i prihvatilišta, 10 miliona za dnevne uloge u zajednici, 8 miliona za savetodavne i socijalno-edukativne usluge i još milion kao podrška osobama sa invliditetom - rekao je Tojaga.

Početkom februara biće objavljen i konkurs za finasiranje projekata u oblasti javnog informisanja, za šta će biti izdvojeno 40 miliona, pa će tako mediji u Leskovcu moći da računaju na 10 miliona više nego u 2022. godini.

15 miliona više dobiće i poljoprivrednici koji će tokom septembra moći da konkurišu za sredstva u ukupnom iznosu od 65 miliona dinara.

6 miliona opredeljeno je za finansiranje programa u u zaštiti poljoprivrednih resursa od elementarnih nepogoda, 1,5 miliona za naknadu korišćenja šuma i šumskog zemljišta, dok je za konkurs za finansiranje omladinskih volonterskih projekata planirano 2 miliona dinara.


Za projkete i podršku mladima 32,8 miliona dinara

Od ukupno izdvojenog novca za rad Kancelarije za mlade, 20 miliona biće podeljeno najuspešnijama iz oblasti obrazovanja, nauke, sporta, ali studnetima sa prosekom iznad 9.

Imali smo ukupno 272 prijave, od čega je 258 bilo isprvnih i potpunih. Biće nagrađeni svi oni koji su osvajali nagrade i medalje na republičkim takmičenjima u oblasti obrazovanja, sporta, kulture, kao studenti sa prosekom 9 i 9,5 - rekao je koordinator Aleksandar Stojanović.

On je dodao da će i ove godine biti organizovana nagradna eksurzija za sve srednjoškolce sa prosekom 5,00, da će biti nagrađeni svi đaci generacija osnovnih i srednjih škola, dok će preostali novac biti utrošen na projekte.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Čvarci i kavurma

    11:11 // 20. 1. 2023.

    I tako je Leskovac dostigao Niš po budžetu za sport. Bravo za gradonačelnicu i većnika Nepostojećeg.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: