Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 22. 1. 2019.

| Ekonomija

Visoki decembarski računi Toplane i pored neznatnog pojeftinjenja energenata

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
radijator
Hoće li Gradsko veće odlučivati o ceni grejanja?; Foto: arhiva JV

Iako su mnogi bili šokirani decembarskim računima za grejanje, jer su za stan od šezdesetak kvadrata troškovi i po 100 evra, tog meseca je potrošnja obračunata po ceni za oko 1 % nižoj u odnosu na novembar. Ipak, ni ova odluka Toplane, kao ni prethodna da poskupi varijabilni deo za oko 10 %, još nije odobrena od gradskih vlasti.

Da varijabilni deo građani plaćaju 5,96 umesto 6,04 dinara po kilovatsatu odlučio je Nadzorni odbor preduzeća 10. januara. U ovoj odluci se navodi da je uzrok minimalnog pojeftinjenja niža cena energenata - gasa za 0,39 % i mazuta za oko 11 %. Nova cena, kako se navodi u odluci, primenjuje se od 1. decembra.

Osnov po kome je doneta ovakva odluka je Metodologija za obračunavanje cene koja kaže da se ona spušta ukoliko energenti pojeftine za više od 5 %.

Međutim, ni ovu odluku Nadzornog odbora Toplane kao ni prethodnu iz decembra - da se potrošnja obračunava po 10 % višoj ceni, nije usvojilo Gradsko veće.

Iako redovno stižu računi, a građani plaćaju grejanje, ostaje pitanje kakva će naposletku odluka gradske vlasti biti, i po kojoj ceni će se zapravo naplaćivati grejanje u Nišu. U slučaju da Veće ne usvoji ove odluke, moralo bi biti korekcije u računima. Gradsko veće Odluka o promeni cena grejanja nema na sednicama Veća; Foto: JV

S obzirom na to da se nijedan od većnika ne bavi energetikom u gradu, već je taj posao dodeljen pomoćniku gradonačelnika Milošu Miloševiću, novinarka je juče kabinetu Gradske kuće uputila pitanja o ovoj temi. Milošević je jutros napisao novinarki da priprema odgovore uskoro, ali oni nisu stigli do kraja radnog vremena.

Podsetimo, takozvana "nulta cena" grejanja na početku sezone bila je 21,18 dinara po kvadratu površine koja se greje za fiksni deo, što je bilo pojeftinjenje za oko 22 % i taj deo je dosad ostao nepromenjen. Međutim, osim poslednjeg neznatnog pojeftinjenja dela koji se odnosi na isporučenu energiju, varijabilni deo konstantno poskupljuje, pa je na početku sezone bio za oko 7 % skuplji nego ranije - 5,40 dinara po kilovatsatu. Potom je poskupeo na 6,04 bez ikakvog obaveštenja građana, da bi ga pre oko dve nedelje NO Toplane spustio na 5,96 dinara po kilovatsatu, o čemu je takođe izostalo informisanje javnosti.

Inače, kako je rečeno i na početku sezone, varijabilni deo varira u zavisnosti od cene energenata na tržištu. Niš se gasom snabdeva od Jugorosgasa, za razliku od većeg dela Srbije koji ovaj energent dobija od Srbijagasa.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Meri

    13:37 // 23. 1. 2019.

    može se zaključiti samo toliko, da je kod njih (u toplani) sve odokativno, stvar procene političara, mož'da bidne, ne mora da znači), koliko para im treba, toliko traže.
    zato, petak, 18h...

  • Ivan

    13:05 // 23. 1. 2019.

    Stvarno mi nije jasno zašto je Niš uvek najgori u svemu pa i po ovom pitanju. Što je grad siromašniji to su veće zloupotrebe i pljačke.

  • Zoran

    10:48 // 23. 1. 2019.

    U 2017.decembar stan 72m2 grejanje 15600 din. Decembar 2018. 17900. Procenite da li je grejanje pojeftinilo. Za 2018.god ukupno sam platio 102 000 din samo grejanje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: