Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:36, 26. 4. 2018.

| Ekonomija

Podignut kredit za izgradnju tornja na niškom aerodromu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Aerodrom Konstantin Veliki Niš
Gradnju kontrolnog tornja platiće svi građani Srbije; foto: D. P.

Iako su i predsednik Aleksandar Vučić i ministarka Zorana Mihajlović pri stavu da Aerodrom “Konstantin Veliki” mora da bude državni da bi se u njega ulagao novac svih građana, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), koja je u većinskom vlasništvu Republike, podigla je kredit koji će vraćati i Nišlije, a plan je da se tim parama izgradi kontrolni toranj.

Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Predrag Jovanović potpisao je ugovor sa Evropskom investicionom bankom o kreditu vrednom 45 miliona evra. Kako su saopštili iz Ministarstva saobraćaja, najznačajnije ulaganje od 5,5 miliona evra biće u Nišu i to za izgradnju tornja na aerodromu koji je još gradski.

To je važno kako bi niški aerodrom mogao da se koristi kao alternativni aerodrom beogradskom - piše u saopštenju. ministarstvo saobra Potpisan ugovor o kreditu od 45 miliona evra; foto: Ministarstvo saobraćaja

Osim gradnje tornja u Nišu, koji bi prema ranijim najavama ministarke trebalo da bude izgrađen do 2020. godine, pare od kredita iskoristiće da se u naredne 4 godine ulaže u aerodrom u Kraljevu, "Ponikve" će dobiti bolju infrastrukturu, a ulagaće se i u beogradsku vazdušnu luku.

Ugovor o kreditu koji je juče potpisan deo je Programa modernizacije Kontrole letenja Srbije i Crne Gore - SUSAN, za period 2017-2021, vrednog ukupno 118 miliona evra, koji se finansira iz sopstvenih sredstava SMATSA, kredita EIB i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Inače SMATSA je 92 % u vlasništvu države Srbije.

Zahvaljujući odličnom rejtingu Republike Srbije i Crne Gore, kredit je dobijen pod izuzetno povoljnim uslovima - navodi se u saopštenju SMATSA.

Podsetimo, iako je postojeći toranj obnovljen posle bombardovanja 1999. godine, iz Kontrole letenja su najavili izgradnju modernijeg još početkom 2016. godine. Da će on biti rezerva beogradskom najavljeno je 6 meseci kasnije i tada je obećano da će on "biti izgrađen i operativan" za manje od 2 godine. Ministarka saobraćaja i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović najavila da će ove godine on početi da se gradi.

Toranj je potom postao jedan od "alata vlasti", jer su ga pominjali u gotovo svakom obraćanju nakon "afere aerodrom", objašnjavajući Nišlijama da Grad Niš nema para da investira u njegovu izgradnju i da zato mora da ga pokloni.

Potpisivanje ugovora o kreditu sa Evropskom investicionom bankom

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • PM

    08:57 // 30. 4. 2018.

    Kako god..I da je država ("sama") podigla kredit, Nišlije bi, opet, na neki način otplaćivale... Ovim se Vlada i ministri samo "zapetljavaju" u svojim "igricama".. Zašto ljudima (Nišlijama) lepo ne kažu, u čemu je stvar? Pa i Nišlije su građani Srbije, doduše, po "Beogradu", malo "tupavi", pa im treba malo više objašnjavanja i pritisaka, da shvate koliko je Beograd dobrodušan prema Nišu...

  • sozontije

    07:46 // 27. 4. 2018.

    Gasovizija je dobila zadatak da objasnjava problem "Aerodrom".Neartikulisani voditelji izigravaju analiticare i svrstavaju se na stranu vlasti.

  • Mika

    06:13 // 27. 4. 2018.

    Bruka

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: