Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 20. 12. 2017.

| Ekonomija

Vlada odobrila izgradnju akva-parka u Nišu, januara poziv za investitore

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
akva park
Hoće li ovog puta zaista biti izgrađen akva-park?; Ilustracija; foto: flicker.com/Gabriel

Da će Niš dobiti akva-park na Loznom kalemu sve je izvesnije, jer je za otuđenje parcele stiglo odobrenje Vlade Srbije. Do kraja januara bi, prema najavama iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER), trebalo da bude raspisan poziv investitorima.

Zasada je gotovo sigurno da će svoju ponudu dati crnogorska firma Aquaterra solutions, koja je gradila ovakav park u Budvi. Na osnovi pisma o namerama koje je Grad potpisao sa ovom kompanijom prošle godine je i urađen elaborat koga je prvobitno usvojila Skupština Niša, a sada odobrila i Vlada, ali uz male izmene.

Kako je istaknuto na Gradskom veću, umesto licitacije Vlada je uslovila da zemljište mora da se ustupi prikupljanjem ponuda investitora.

Neće biti način licitacije, da se na licu mesta nadjačavaju ponuđači, nego će svi zainteresovani na osnovu oglasa moći da daju ponude za izgradnju akva-parka u skladu sa uslovima koji se ni na koji način ne menjaju - objašnjava načelnik Uprave Ljubiša Janjić.

Oglas će, kako pojašnjavaju iz KLER-a, biti otvoren mesec dana, a na njega bi trebalo da se javi još jedna firma. Reč je o kompaniji Italnis koja je već imala ugovor o gradnji akva-parka na Loznom kalemu, koji je, zbog neispunjavanja obaveza, raskinut 2013. godine. Lozni kalem Na Loznom kalemu gradiće se akva-park i fabrika "IMI"; Foto: Screenshot Google maps

Međutim, kako je letos kazao predstavnik ove kompanije Bojan Stanisavljević, Italnis je sada mnogo ozbiljniji u ovoj nameri, i to sa novim partnerom.

Partner nam je italijanska firma koja ima pogone u Švajcarskoj i u Austriji, bave se proizvodnjom vode i izvoze je za Kinu i glavni su snabdevači Hajnekena - kazao je tada Stanisavljević.

Iako je bilo očekivano da se ceo proces završi ranije, Vlada je dala odobrenje na elaborat o otuđenju Loznog kalema pola godine nakon što je prošao niški Parlament.


Na leto početak izgradnje?

Milan Ranđelović iz KLER-a kaže da bi, ukoliko javni poziv bude raspisan do kraja januara, već na leto mogla da krene izgradnja akva-parka, čija je gradnja u Nišu najavljivana godinama unazad.

Ako se do kraja januara raspiše poziv, ako imamo pozitivan ishod, tokom marta se potpiše ugovor, iza toga investitoru potrebno da uradi projektno-tehničku dokumentaciju, pribavi dozvole i da praktično tokom naredne godine verovatno tokom leta, ili u drugom kvartalu, u zavisnosti pre svega od investitora, imamo početak izgradnje akva-parka - rekao je Ranđelović.

Podsetimo, uslov da se zemljište ustupi investitoru, prema usvojenom elaboratu je da akva-park ima 7 bazena sa toboganima i drugim sadržajima za decu, spa i velnes centar.

Još jedan od uslova je i da upošljava 40 ljudi tokom cele godine, a sezonski, preko leta, radilo bi još 80. Ovim bi, kako su tada pojasnili iz KLER-a, zaposlenost na teritoriji Opštine Niška Banja bila uvećana za 3,24 %, što takođe opavdava otuđenje zemlje bez naknade, a planirani prihodi od poreza su 310 miliona za 3 godine.

Inače, reč je o površini od 5,4 ha, a kako su ranije objasnili, bez obzira što je elaborat urađen na osnovu pisma o namerama kompanije “Aquaterra solutions”, zemljište će dobiti investitor koji da bolju ponudu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nene551

    13:48 // 23. 12. 2017.

    Ovaj akva park najavljuju po triput godisnje
    Krenu prvo sa "crnogorska firma dala pare ima plan skroz ozbiljni", preko "izgradnja krece krajem leta kad prodju vrucine", pa onda "e nema ni investitor ni pare ni plan ni nista al evo raspisujemo licitaciju, ozbiljan crnogorac reko da ce da se prijavi"
    ...pa onda sledece godine ispocetka

  • Czuczan

    13:31 // 21. 12. 2017.

    Vlada bi mogla i jedan akva-park na lepom plavom Dunavu da odobri.

  • Pecaros na bucku

    12:51 // 21. 12. 2017.

    Bolje da je vlada odobrila jedno more na Nisavu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: