Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 30. 11. 2021.

| Ekonomija

Vlada ograničila cene brašna, ulja, šećera i mleka u naredna dva meseca

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
namirnice brašno
Onima koji ne poštuju novu meru kazna i do 2 miliona dinara; foto: T. R.

Šećer, brašno, ulje, svinjski but i mleko u narednih 60 dana neće moći da koštaju više nego što su koštali 15. novembra ove godine, odluka je koju je na današnjoj sednici donela Vlada Srbije. Iz Ministarstva navode da je mera neophodna zbog životnog standarda građana, a oni koji je ne budu poštovali mogli bi da plate kaznu u iznosu do dva miliona dinara.

Odlukom su obuhvaćene osnovne životne namirnice i to šećer kristal, brašno tip T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjski but i mleko sa 2,8% mlečne masti.

Cene kilograma mekog brašna tip T-400 danas se kreću od 73 do 83 dinara, kilogram šećera je između 87 i 94 dinara, ulje košta od 186 do čak 225 dinara, kilogram svinjetine može se nabaviti po ceni od oko 480 do 540 dinara, dok litar mleka košta od 77 do 120 dinara.

namirnice ulje Odluka važi za ulje, brašno, šećer, mleko i svinjski but; foto: T. R.Nivo cena ograničen je kako bi se otklonile štetne posledice i kako bi se sprečili poremećaji na tržištu, saopštavaju iz Vlade.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je ova mera neophodna kako bi se zaštitio životni standard građana i ističe da će uredba važiti i nakon 60 dana ako bude bilo potrebno.

Uredba Vlade Republike Srbije bazirana je na najavama novih poksupljenja osnovnih životnih namirnica, kao i sirovina, od kojih su pojedine i na svojim desetogodišnjim maksimumima - navode iz Ministarstva.

Iz Vlade napominju da cene neće moći da budu više od redovnih cena koje su važile 15. novembra, te da se odluka ne odnosi na rasprodaje, sezonska sniženja i akcijske prodaje koje su tog dana bile aktuelne.

Takođe, u saopštenju je istaknuto da proizvođači ne smeju ove namirnice isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Oni koji ne poštuju nove odredbe platiće kaznu u iznosu od 100.000 do 2 miliona dinara, a predviđena je i zabrana obavljanja delatnosti u trajanju od šest meseci do godinu dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera Mika Laza

    14:33 // 1. 12. 2021.

    Zasto se ne vrate cene iz perioda 15 Jun, pa onda zamrznuti, ovako su cene dostigle najvisi nivo u Novembru, pa je tako sve jedno sad....

  • Robin Hud

    11:16 // 1. 12. 2021.

    Ovo zamrzavanje cena imalo bi smisla da su zamrznute pre poskupljenja, a ovako samo pokusaj da zamazu oci pred izbore

  • Iva

    10:08 // 1. 12. 2021.

    Ograničene cene nezdravih namirnica, meni to ništa ne znači jer ja te namirnice ne kupujem godinama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: