Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 28. 4. 2020.

| Ekonomija

Vlada pozvala privrednike da rade i propisala mere

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
fabrika
Privreda da da radi punim kapacitetom; Ilustracija; foto: B. A.

Obavezna dezinfekcija, distanca i upotreba zaštitne opreme, kao i obavezno prijavljivanje u kovid ambulante svih koji imaju simptome na virus korona, mere su koje je propisala Vlada Srbije, a preporuka je da privrednici prozivodnju pokrenu punim kapacitetom.

Brojna preduzeća su ugasila svoje mašine na početku vanrednog stanja, a u ovoj nedelji ih polako ponovo startuju, jer je prognoza lekara i Kriznog štaba da pandemija jenjava i da je bezbedno vratiti se na posao.

Vlada preporučuje pun kapacitet rada, ali uz poštovanje mera zaštite i sprečavanje širenja virusa.

Preventivne mere iz tačke 1. ovog zaključka podrazumevaju organizaciju posla, radnih aktivnosti i radnog prostora na taj način da se osigura bezbednost zaposlenih i korisnika usluga, kupaca, i drugih lica koja ulaze u poslovne prostorije - poručuju iz Vlade.

Preventivne mere pored već poznatog distanciranja, maski i rukavica, podrazumevaju i takozvane dezo barijere gde se vrši dezinfekcija hlorom ili alkoholom, kao i obaveznu dezinfekciju prostorija, podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad.

– obavezna zamena korišćene papirne, plastične ili platnene galanterije,

– obavezno korišćenje ličnih zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica,

– obavezna dezinfekcija nogu i ruku svih lica koja ulaze u poslovni prostor,

– često provetravanje svih prostorija,

– redovna dezinfekcija svih zajedničkih i higijenskih prostorija - stoji u saopštenju.

Takođe, svaki zaposleni kod kojeg se primete sipmtomi kovid 19 (povišena temperatura i još jedan od simptoma - kašalj, kratkoća daha i otežano disanje) mora da bude upućen u kovid ambulantu na preglede i lečenje.

Podsetimo, zanatlije su već krenule sa radom, kao i frizeri i kozmetički saloni, fitnes centri i teretane.

U niškoj Privrednoj komori rekli su da se očekuje da tokom nedelje punim kapacitetom proizvodnju otpočnu i velike kompanije.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Zaključak Vlade Srbije (preuzmi) - 204.06 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zabrinuti radnik

    16:18 // 28. 4. 2020.

    Odredjeni privrednici su ugasili svoje masine na pocetku vanrednog stanja i polako ce poceti sa radom od naredne nedelje.Nase preduzece gasi svoje masine posle vanredng stanja i mi oko 170 radnika koji smo radili celo vanredno stanje na ulicu. Rizikovali smo svoje i zdravlje svoje porodice i sta sad i kud ...sem nas i jos oko 240 u drugoj firmi ( rec je o kooperantima koji rade za Beneton).

    • tigrovac

      16:37 // 29. 4. 2020.

      Ne treba rizikovati svoje zdravlje i zivot zbog nekog gazde koji ce vas sutra najuriti na ulicu,vi ste to naucili na tezi nacin,sta da radimo kad smo podanicki narod.

  • snezana

    14:54 // 28. 4. 2020.

    jesu li iste mere kao u skupstini? Budzet bi trebalo da obezbedi iste takve mere. Ako svi mi placamo takvu vrstu zastite poslanicima zasto ne i to.

  • Stojko

    14:38 // 28. 4. 2020.

    Ne pravite se ludim, a i nas takođe i ne obmanjujte javnost. Pogledajte uslove pod kojima radnici dolaze na posao i pod kojima rade. Silovanje istine sa tragičnim ishodom, obiće se o glavu nekome.

    • Dzamutka

      17:14 // 28. 4. 2020.

      U tome jeste i stvar; Teoretski,Vlada donese Odluku i mere ,samo sto se oni,koji vode ovakve firme toga ne pridrzavaju i bas ih briga ! Imaju podrsku podanickih inspekcija , a menadzment "radi od kuce " ???
      Kao i u sahu, pesaci prvi stradaju,kralj se ne jede,ostaje na tabli ! Iliti, radnik je topovsko meso a sutra ce menadzeri aplicireti za orden.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: